О Прибеовом извјештају 20. новембра у ПСБиХ

Конференција и јавна расправа "Право на правду", посвећена владавини права у БиХ, у склопу припрема за објављивање извјештаја о стању у овој области њемачког независног правног експерта Рајнхарда Прибеа, којег је ангажовала Европска комисија, биће одржана 20. новембра у Сарајеву, сазнају "Независне".

Босна и Херцеговина 05.11.2019 | 09:13
О Прибеовом извјештају 20. новембра у ПСБиХ
Како нам је речено, ова једнодневна јавна расправа биће одржана у Парламентарној скупштини БиХ, а на њој ће домаћи и европски правни експерти Прибеовом тиму изнијети виђења о стању у овој области уочи коначног објављивања извјештаја почетком децембра. Конференцији ће присуствовати и представници Директората за проширење Европске комисије, уз друге дипломатске представнике и представнике полицијске и правосудне заједнице у БиХ.

Како нам је речено, биће одржане двије сесије, а у склопу прве биће говора о мјерама које би требало спровести како би правосуђе било на служби свим грађанима, те о улози влада и парламената у учвршћивању владавине права и контроли њеног спровођења. На другој сесији би требало да буде говора о улози јавности у креирању политика и рјешења која би требало да учврсте владавну права на свим нивоима у БиХ.

Подсјећамо, Прибе је ангажован након неријешених случајева убиства Давида Драгичевића из Бањалуке и Џенана Мемића из Сарајева. Његов извјештај требало би да садржи конкретне полицијско-правосудне препоруке и недостатке које би требало уклонити из бх. система, те на који начин ојачати повјерење грађана у владавину права.

Ифет Ферагет, адвокат породица Драгичевић и Мемић, недавно је тим поводом "Независним" рекао да је јасно да су случајеви "Мемић" и "Драгичевић" компромитовали бх. Правосуђе, али и Високи судски и тужилачки савјет који би, како каже, требало да дјелује као регулаторно тијело.

"Оно што мене још констернира и фрапира јесте невјероватна чињеница да ама баш никакве реакције нема иако је толико времена прошло", рекао је Ферагет.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ајде..

05.11.2019 09:46

БиХ правосудје је вец одавно ван функције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.11.2019 13:46

Гдје влада криминал корупција и сила ту закон не постоји.