Бијељина: Почели "Вишњићеви дани"

“Вишњићеви дани”, 26. по реду, данас су званично почели подизањем заставе и полагањем вијенаца испред Библиотеке која и носи име “српског Хомера”. Организатор је Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета”, а покровитељи Градска управа Бијељина и надлежне институције.

Република Српска 04.11.2019 | 17:24
Бијељина: Почели "Вишњићеви дани"
“Ова година протиче у знаку 800 година аутокефалности Српске православне цркве, као и 115 година постојања Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”, рекао је на отварању “Вишњићевих дана” предсједник овог друштва Митар Новаковић.

“Мислим да ћемо ове године имати лијепих догађаја, које ћемо моћи да пропратимо и на тај начин културно се обогатимо. У томе и јесте суштина “Вишњићевих дана” - да показујемо богатство наше културе и традиције,” истакао је Новаковић.

Након подизања заставе, у Библиотеци је представљена збирка епске поезије “Морачки бастион” аутора Бранка - Бате Крковића.



“Овом манифестацијом подсјећамо на сва велика дјела славног слијепог српског пјесника,” поручио је градоначелник Бијељине.

“Тих неколико дана сваке године посветимо Вишњићу, који је оставио пуно трага. Рођен у Трнови, живио у Вишњићеву, а највише живио у нашем граду. Тада, иако слијепи пјесник, био је далековид и пуно тога је дао српском народу, нарочито у борби за слободу,” поручио је Мићић.

Градоначелник је обећао и да ће у наредном периоду у Вишњићевом родном мјесту Трнови, бити направљен споменик, као и реплика родне куће “српског Хомера”. Овај пројекат биће  реализован у сарадњи са општином Угљевик, а земљиште у непосредној близини мјеста рођења пјесника већ је купљено.

БН ТВ 

Коментари / 0

Оставите коментар