Bijeljina: Počeli "Višnjićevi dani"

“Višnjićevi dani”, 26. po redu, danas su zvanično počeli podizanjem zastave i polaganjem vijenaca ispred Biblioteke koja i nosi ime “srpskog Homera”. Organizator je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”, a pokrovitelji Gradska uprava Bijeljina i nadležne institucije.

Republika Srpska 04.11.2019 | 17:24
Bijeljina: Počeli "Višnjićevi dani"
“Ova godina protiče u znaku 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, kao i 115 godina postojanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, rekao je na otvaranju “Višnjićevih dana” predsjednik ovog društva Mitar Novaković.

“Mislim da ćemo ove godine imati lijepih događaja, koje ćemo moći da propratimo i na taj način kulturno se obogatimo. U tome i jeste suština “Višnjićevih dana” - da pokazujemo bogatstvo naše kulture i tradicije,” istakao je Novaković.

Nakon podizanja zastave, u Biblioteci je predstavljena zbirka epske poezije “Morački bastion” autora Branka - Bate Krkovića.



“Ovom manifestacijom podsjećamo na sva velika djela slavnog slijepog srpskog pjesnika,” poručio je gradonačelnik Bijeljine.

“Tih nekoliko dana svake godine posvetimo Višnjiću, koji je ostavio puno traga. Rođen u Trnovi, živio u Višnjićevu, a najviše živio u našem gradu. Tada, iako slijepi pjesnik, bio je dalekovid i puno toga je dao srpskom narodu, naročito u borbi za slobodu,” poručio je Mićić.

Gradonačelnik je obećao i da će u narednom periodu u Višnjićevom rodnom mjestu Trnovi, biti napravljen spomenik, kao i replika rodne kuće “srpskog Homera”. Ovaj projekat biće  realizovan u saradnji sa opštinom Ugljevik, a zemljište u neposrednoj blizini mjesta rođenja pjesnika već je kupljeno.

BN TV 

Komentari / 0

Ostavite komentar