Бели звончар је најгласнија птица на свету! (видео)

Птица необичног назива "Бели звончар"(лат. Процниас албус) производи најгласнији звук птица на свету тј. она је "најгласнија птица на свету", показало је ново научно истраживање биолога.

Занимљивости 04.11.2019 | 19:00
Бели звончар је најгласнија птица на свету! (видео)
Двојица биолога Јефф Подос са Универзитета Амхерст у Масачусетсу и Марио Цохн-Хафта са бразилског Института Национал де Пескуисас да Амазониа снимили су најјачи звук парења птица - мушког белог звончара птице која се може наћи у Гвајани и у тропским кишним шумама Амазона односно Јужној Америци.

Двојица научника биолога закључили у својој студији објављеној у часопису "Цуррент Биологy", да је за 9 децибела птица бели звончар гласнија од звука претходног носиоца титуле птице назива, "Пика која вришти" ( лат.Липаугус воциферанс) која је пореклом из амазонских шума те је тако сад "птица бели звончар најгласнија птица на свету"

Највиши ниво буке птице "Бели звончар"(лат. Процниас албус) који је снимљени током птичјег парења износи невероватних и огромних 125,4 децибела, што је далеко изнад људског прага бола за слух.

Овај звук звончар који испушта је еквивалентан звуку који ствара велика машина за набијање стубова у земљу (ткз. макара) или више од ударног пнеуматског чекића који производи више од 100дБ јачине.

Подсећамо вас да људско ухо почиње да се оштец́ује када пређе границу буке (у медицини се сматра) звук почев од 85 децибела, који може да изазове оштећење слуха. Док је граница бола између 120 и 130 децибела, што одговара звуку који производи на пример млазњак удаљен око 100 метара од вас или црквена звона, пнеуматске машине,концерти,клубови итд...Док звук јачине од 170дБ може да изазове смрт!

У часопису Цуррент Биологy, двојица истраживача су написала да је звук мушке птице белог звончара толико гласан да су их питали како женке то могу да слушају и да им се не ошетти слух.

Споменули су да се, иако се беле беле звончарке понекад придружују мужјацима док певају, обавезно прекину певање када крену највише звучне ноте Птица емитује зов који звучи попут зујања и, у видео снимку, почиње на једној ноти, а затим прелази на вишу ноту. Уста држи широм отворена док испушта звук док седи на највишој тачки дрвета.

"Бели звончари певају прву ноту окренути, а затим прави готово позоришни окрет, где се окрец́е, на другу страну ", рекао је професор Подос. "Мужјак када 'пева' стаје на другу ноту звука, да би женка звончара наставила тачно где је мужјак стао тако да женка зна одакле звук долази те прихвата игру парења."

Није јасно зашто се женке птице белог звончара се излажу звуцима гласним од скоро 113 децибела уз ризик од оштец́ења слуха али истраживачи верују да покушавају да процене мужјаке изблиза. Истраживачи су користили снимке звука високог квалитета и видео записе високе резолуције како би снимили парење белих звончара и успорили акцију да би разумели како и колико је тако мало створење - величине голуба и тежине 250 грама - способно да производи тако гласне звукове готово најјаче звуке у животињском свету .

"Не знамо како мале животиње-птице успевају да постану тако гласне. Заиста смо у раним фазама разумевања ове биолошке разноликости “, рекао је Јефф Подос додајуц́и да је звук много гласнији од звука који производе много вец́а биц́а, попут мајмуна или бизона, али не баш тако гласно као звуци које стварају лавови или слонови.

Једна ствар коју су истраживачи успели да идентификују је да су што су гласни позиви парења белих звонара били крац́и, што наговештава да имају мали респираторни систем и имају само мало протока ваздуха да док стварају најгласнији звук птица на свету !

Погледајте и послушајте овај видео:

Коментари / 0

Оставите коментар