Beli zvončar je najglasnija ptica na svetu! (video)

Ptica neobičnog naziva "Beli zvončar"(lat. Procnias albus) proizvodi najglasniji zvuk ptica na svetu tj. ona je "najglasnija ptica na svetu", pokazalo je novo naučno istraživanje biologa.

Zanimljivosti 04.11.2019 | 19:00
Beli zvončar je najglasnija ptica na svetu! (video)
Dvojica biologa Jeff Podos sa Univerziteta Amherst u Masačusetsu i Mario Cohn-Hafta sa brazilskog Instituta Nacional de Peskuisas da Amazonia snimili su najjači zvuk parenja ptica - muškog belog zvončara ptice koja se može naći u Gvajani i u tropskim kišnim šumama Amazona odnosno Južnoj Americi.

Dvojica naučnika biologa zaključili u svojoj studiji objavljenoj u časopisu "Current Biology", da je za 9 decibela ptica beli zvončar glasnija od zvuka prethodnog nosioca titule ptice naziva, "Pika koja vrišti" ( lat.Lipaugus vociferans) koja je poreklom iz amazonskih šuma te je tako sad "ptica beli zvončar najglasnija ptica na svetu"

Najviši nivo buke ptice "Beli zvončar"(lat. Procnias albus) koji je snimljeni tokom ptičjeg parenja iznosi neverovatnih i ogromnih 125,4 decibela, što je daleko iznad ljudskog praga bola za sluh.

Ovaj zvuk zvončar koji ispušta je ekvivalentan zvuku koji stvara velika mašina za nabijanje stubova u zemlju (tkz. makara) ili više od udarnog pneumatskog čekića koji proizvodi više od 100dB jačine.

Podsećamo vas da ljudsko uho počinje da se oštećuje kada pređe granicu buke (u medicini se smatra) zvuk počev od 85 decibela, koji može da izazove oštećenje sluha. Dok je granica bola između 120 i 130 decibela, što odgovara zvuku koji proizvodi na primer mlaznjak udaljen oko 100 metara od vas ili crkvena zvona, pneumatske mašine,koncerti,klubovi itd...Dok zvuk jačine od 170dB može da izazove smrt!

U časopisu Current Biology, dvojica istraživača su napisala da je zvuk muške ptice belog zvončara toliko glasan da su ih pitali kako ženke to mogu da slušaju i da im se ne ošetti sluh.

Spomenuli su da se, iako se bele bele zvončarke ponekad pridružuju mužjacima dok pevaju, obavezno prekinu pevanje kada krenu najviše zvučne note Ptica emituje zov koji zvuči poput zujanja i, u video snimku, počinje na jednoj noti, a zatim prelazi na višu notu. Usta drži širom otvorena dok ispušta zvuk dok sedi na najvišoj tački drveta.

"Beli zvončari pevaju prvu notu okrenuti, a zatim pravi gotovo pozorišni okret, gde se okreće, na drugu stranu ", rekao je profesor Podos. "Mužjak kada 'peva' staje na drugu notu zvuka, da bi ženka zvončara nastavila tačno gde je mužjak stao tako da ženka zna odakle zvuk dolazi te prihvata igru parenja."

Nije jasno zašto se ženke ptice belog zvončara se izlažu zvucima glasnim od skoro 113 decibela uz rizik od oštećenja sluha ali istraživači veruju da pokušavaju da procene mužjake izbliza. Istraživači su koristili snimke zvuka visokog kvaliteta i video zapise visoke rezolucije kako bi snimili parenje belih zvončara i usporili akciju da bi razumeli kako i koliko je tako malo stvorenje - veličine goluba i težine 250 grama - sposobno da proizvodi tako glasne zvukove gotovo najjače zvuke u životinjskom svetu .

"Ne znamo kako male životinje-ptice uspevaju da postanu tako glasne. Zaista smo u ranim fazama razumevanja ove biološke raznolikosti “, rekao je Jeff Podos dodajući da je zvuk mnogo glasniji od zvuka koji proizvode mnogo veća bića, poput majmuna ili bizona, ali ne baš tako glasno kao zvuci koje stvaraju lavovi ili slonovi.

Jedna stvar koju su istraživači uspeli da identifikuju je da su što su glasni pozivi parenja belih zvonara bili kraći, što nagoveštava da imaju mali respiratorni sistem i imaju samo malo protoka vazduha da dok stvaraju najglasniji zvuk ptica na svetu !

Pogledajte i poslušajte ovaj video:

Komentari / 0

Ostavite komentar