Шаровић: Усвојити закон о струји и спријечити штете

Закон о електричној енергији и гасу БиХ, које је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ у процедуру упутило још прије двије године,  потребно је хитно усвојити и тиме спријечити даље штате које трпи енергетски сектор али и сви грађани.

Босна и Херцеговина 04.11.2019 | 14:10
Шаровић: Усвојити закон о струји и спријечити  штете
Речено је на данашњем састанку министара спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића и директора мисије УСАИД-а у БиХ Нанцy Ј. Еслицк.

Закон о електричној енергији и гасу је одавно припремљен и у потпуности усклађен са европским стандардима а своју сагласност дала је и Енергетска заједница и Европска комисија.

„Превише времена губимо и превише штете трпимо чекајући усаглашавање ентитета. Влада РС је недавно дала своје позитивно мишљење али сада чекамо ФБиХ, која је негативно мишљење дала још 2017. године и од тада је цијели процес закочен.

Поред могућности нових санкција Енергетске заједнице, овај закон је важан и због тога што је постојећи Закон о електричној енергији из 2002. године застарио и као такав представља препреку развоју енергетског сектора.

Осим тога, остајемо без значајних средстава која су намијењена БиХ кроз различите пројекте. Моја процјена је да БиХ неусвајањем законодавства у области електричне енергије и гаса губи неколико десетина милиона еура”, истакао је министар Шаровић.

На састанку је договорено да УСАИД у наредном периоду активно ради на пружању подршке у усаглашавању Закона са ентитетским владама, како би се, како је истакнуто, „откочио“ читав процес, а тиме и унаприједила конкрентности овог сектора и испуниле преузете обавезе према Енергетској заједници.

 Из УСАИД-а су такође најавили да ће фокус свога рада у наредном периоду усмјерити на даљи развој сектора природног гаса, енергетске ефикасности као и на стварање тржишта електричне енергије. 

Посебна пажња у наредном периоду биће усмјерена и на подршку инвестирању у сектор енергетике, кроз унапређење и поједностављење издавања потребних дозвола, јер је како је закључено “енергетски сектор има све потенцијале и могућности да буде најздравији дио економије БиХ“.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дзоо

04.11.2019 13:14

А то це сад бити пренос надлезности сад це ови црвени испалити отров!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

04.11.2019 13:43

Дзоо нису они ни црвени они су пре оне дугине боје и они више воле да продају електро привреду свака друга опција им не одговара.

Name

ЗНАЊЕ

04.11.2019 13:22

Министра Шаравовића подржавам по већини питања, али по питању енергетске политике, поготово ветано за електричну енергију нема моју стручну и научну пподршку. Прво разлог за усвајање, односно усаглашавање са ЕУ не могу бити нека финансијска средства која су првенствено у функција стварања зависности од ЕУ и у функцији тржишта мултинационалних компанија које производе енергетску опрему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али сада је сасвим свеједно

04.11.2019 14:40

Апсолутно тацно,али мафија она или ова неце донијети ниста добро по питању тога,као и било цега до сада.

Name

Црни

04.11.2019 14:19

Е Шаровићу СДС с тобом само на силу може остати у жиботу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

04.11.2019 14:46

Пет година сједи Саровиц у Савјету министара и сад одједном хитно.

ОДГОВОРИТЕ