Какво је стање на пружним прелазима у БиХ?

Пружни прелази у Босни и Херцеговни спадају у категорију ризичних подручја. Колико су опасни показује податак да се само на прелазу Станови код Добоја догодило пет тешких саобраћајних несрећа.

Босна и Херцеговина 03.11.2019 | 21:21
Какво је стање на пружним прелазима у БиХ?
Није ријеткост и да грађани на друштвеним мрежама биљеже тренутке када воз пролази, а рампа остане дигнута, или да несавјесни возачи, али и пјешаци, не поштују сигнализацију па у посљедњи тренутак пређу преко прелаза.

На пругама „Жељезница ФБиХ“ саграђено је 195 пријелаза. Сви су обезбијеђени и обиљежени одговарајућом сигнализацијом. Према посљедњим подацима, 40 их је обезбијеђено активном заштитом, а 155 пасивном.

Од Зенице до Сарајева налази се 11 прелаза, а 2005. године постављена је нова активна заштита, док су 2011. године обезбијеђена два прелаза код Живиница, а 2013. четири од Мостара до Чапљине.

Сви путни прелази на пругама “Жељезница РС” обезбијеђени су у складу са законским прописима, потврдила је Александра Симић, портпарол “Жељезница РС”. 

"Од 248 путних прелаза, 23 су обезбијеђена свјетлосно-звучном сигнализацијом, 13 механичким браницима, док су преостали обезбијеђени саобраћајним знаковима и „троуглом прегледности“", рекла је Симић.

Да са посебном пажњом возачи и пјешаци требају приступити прелазу показује податак „Жељезница РС“, гдје је у посљедњих пет година било 11 удеса у којима је  више особа погинуло или теже повријеђено или је настала већа материјална штета.

Како је рекла Симић, ни у једном ванредном догађају није утврђена одговорност „Жељезница РС“, него других учесника у саобраћају, на путним прелазима возача друмских возила, а на отвореној прузи пјешака.

Извор: Аваз

Коментари / 0

Оставите коментар