Какве су прогнозе сеизмолога за подручје БиХ?

Након једног од јачих земљотреса који је данас погодио подручје Травника, а који се осјетио широм БиХ, поставило се питање у којој мјери је БиХ подложна земљотресима.

Босна и Херцеговина 02.11.2019 | 20:49
Какве су прогнозе сеизмолога за подручје БиХ?
Из Федералног хидрометеоролошког завода БиХ наводе да територија БиХ спада у сеизмички релативно активну зону. Генерално гледано ово подручје је тектонски везано за велику грешку Земљине коре која од сјеверне Индије (Хималаји) преко територије Ирана, Турске и Грчке (источни Медитеран) те прелази јужним дијелом територије гдје скреће ка сјеверозападу.

Поред ове глобалне грешке постоји неколико значајних регионалних грешака (бугојански, вишеградски, неретвански, бањалучки). Дуж свих ових грешкица могу се генерисати потреси разорне јачине.

Поред тога, на подручју планине Трескавице (која је због тога и добила име) регистрована је епицентрална зона веома снажних потреса. На свим овим подручјима, према историјској архиви, јављали су се потреси магнитуде веће од 3,0 Рихтера или више од 5 степени Меркалијеве скале у епицентру. Такође, на територијама Дубровника, Макарске, Книна и Црне Горе јављају се потреси разрорне снаге који могу имати значајан ефекат и на територији БиХ.

На самој територији БиХ готово свакодневно се јављају, у просјеку, три потреса интензитета мањег од ИИИ степена Меркалијеве скале, које региструју само инструменти. Снажнији потреси су релативно ријетки. 

Дубина хипоцентра се креће од четири до 30 км. Од тог броја, сваке године буде десетак потреса који могу изазвати осјетљиво подрхтавање тла или нанијети материјалну штету на грађевинским објектима. Од 1900. године тј. од када се на овом подручју потреси инструментално региструју забиљежено је 1084 потреса чија магнитуда је била преко 3,0 Рихтера или интензитет већи од пет степени Меркалијеве скале, односно то су потреси који су изазвали материјалне штете или су однијели људске животе.

– Мада је врло незахвално давати “прогнозу” сеизмичких догађања за било коју територију, ипак на основу инструменталних података (каталога), примјењујући математичко-физикални модел сеизмичности, дошло се до закључка да се у наредних 50 година на територији БиХ могу очекивати потреси максималног интензитета до ВИИ степени Меркалијеве скале.

Земљотреси тог интензитета изазивају материјална оштећења на грађевинским објектима, углавном без људских жртава. Међутим, за временски период од 100 и више година, према овим прогнозама, може доћи до разорних потреса у југоисточном и сјеверозападном дијелу БиХ (подручје Требиња, Неума, Бањалуке и планине Трскавице) који могу изазвати огромне материјалне штете на грађевинским објектима и однијети много људских живота – наводе из ФХМЗ.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар