Република Српска и даље чека државну клинику

Република Српска и даље чека клинику за вантјелесну оплодњу у једној од својих болница. Закон о којем је расправљано прије неколико дана добар је пут ка томе, тврди министар здравља.

Република Српска 02.11.2019 | 20:22
Република Српска и даље чека државну клинику
Посланици су расправљали о закону о потпомогнутој вантјелесној оплпдњи али Српска и даље чека клинику за вантјелесну оплодњу у свом власништву. Све што се сада ради ради се, и поред најава да ће то бити рађено и на Универзитетском клиничком центру, у приватним клиникама.

Добро је што се из буџета Републике и локалних заједница финансијски помажу вантјелесне оплодње градјанима Српске који имају потребу за тим али би било добро да тај посао ради државна болница сматрају у опозицији.

Министар здравља Ален Шеранић напомиње да је закон о којем је расправљано добар почетак а да за постојање клиника за вантјелесну оплодњу у болницама треба испунити одредјене услове.

Шеранић појашњава да се ту не ради само о клиникама и простору већ о много других ствари које треба да регилише закон.

Клиника за вантјелесну оплодњу на клиничком цебнтру Републике Српске најављује се годинама. Као кључни разлози за непостојање исте помињани су неадекватан простор и недостатак стручног кадра.



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Др

03.11.2019 07:51

У Прагу све клинике за вантелесну су у приватним рукама....али све послују у складу са одлукама министарстава као и у оквиру Закона....тамо нема набацивања посла пропалим дрзавним установама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2019 11:01

Докторе! Државна?

Name

Истина

03.11.2019 11:36

Огроман је то посао, зарада лихварска. Дјајиц добро зна ко то дрзи и није луд да тресе... знаци никада неце бити вантјелесна на паприковцу. Питајте др Золака, он је због тога и отјеран

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

03.11.2019 14:44

Потпуно тацно,неколико милиона годисње се издваја за вјестацку оплодњу приватној клиници,а најсмјеснија ствар је да власница исте је у комисији града Бл била,мозда је и сад,нисам сигуран,и она одобрава да ли це пар добити средства или не.Знам слуцај кад после дал 1ил 2 покусаја у тој насој,овде у Бл приватној клиници,није успјела вјестацка оплодња,и људи зељели да добију средства да покусају у Љубљани,и одбијени,а ваљда су после схватили да не могу бас тако,па су неким после и одобравали новац да покусају негде другде,ал лудило је да зена одобрава новац свих градјана да иде њој у клинику.И у поцетку је та приватна клиника имала проценат успјесности испод 10 %,па су временом,подигли до мислим једне године близу 30%,сто није опет успјех јер је статистика у питању,из једног покусаја се мозе добити,обицно буду близанацке трудноце,или цак тројке па звуци да су успјесни(од 100 парова/зена/покусаја,добили смо 30 беба а уствари је 10-15 успјесних са 2-ил 3 бебе) ал нису.А за клиницки центар и др Золака,такодје је тацно,званицно је био први субспецијалиста вјестацке оплодње у Рс,на УКЦ РС,мислим 2012 ил 2013-те, и неколико година нису зељели да улозе око 200 000 км да се поцне радити вјестацка оплодња и на УКЦ РС,због закљуците сами цијих интереса.Сад опет изјаве да немају струцног кадра,сто такодје није тацно јер мислим да други субспецијалиста је био др,власник клинике Јелена годину после,2013 ил 2014-те,а сад имају један ил два субспецијалиста вјестацке оплодње на УКЦ РС,и један би требао исто да заврси до краја године.Зелио сам реци да све је то само прица,лаз,да зеле могу покренути вјестацку оплодњу ал тренутно сматрам да неце се покренути у смислу да је власниство УКЦ РС,а јавно приватно партнерство са горе споменутом приватном клиником,е то вец могу замислити,и то це бити највероватније јер је скоро усвојен,измјењен закон о јавно приватном партнерству.ПС.лекар сам по занимању па сам упуцен прилицно у десавања у здравству,и инаце не остављам коментаре,ал овај пут сам морао,посто ме изнервирало да 7 година лазу људе,и сад опет као нема овог,оног,ми зелимо да се дјеца радјају бла бла, ал ето не мозе,није до нас и ста вец прицају.