Republika Srpska i dalje čeka državnu kliniku

Republika Srpska i dalje čeka kliniku za vantjelesnu oplodnju u jednoj od svojih bolnica. Zakon o kojem je raspravljano prije nekoliko dana dobar je put ka tome, tvrdi ministar zdravlja.

Republika Srpska 02.11.2019 | 20:22
Republika Srpska i dalje čeka državnu kliniku
Poslanici su raspravljali o zakonu o potpomognutoj vantjelesnoj oplpdnji ali Srpska i dalje čeka kliniku za vantjelesnu oplodnju u svom vlasništvu. Sve što se sada radi radi se, i pored najava da će to biti rađeno i na Univerzitetskom kliničkom centru, u privatnim klinikama.

Dobro je što se iz budžeta Republike i lokalnih zajednica finansijski pomažu vantjelesne oplodnje gradjanima Srpske koji imaju potrebu za tim ali bi bilo dobro da taj posao radi državna bolnica smatraju u opoziciji.

Ministar zdravlja Alen Šeranić napominje da je zakon o kojem je raspravljano dobar početak a da za postojanje klinika za vantjelesnu oplodnju u bolnicama treba ispuniti odredjene uslove.

Šeranić pojašnjava da se tu ne radi samo o klinikama i prostoru već o mnogo drugih stvari koje treba da regiliše zakon.

Klinika za vantjelesnu oplodnju na kliničkom cebntru Republike Srpske najavljuje se godinama. Kao ključni razlozi za nepostojanje iste pominjani su neadekvatan prostor i nedostatak stručnog kadra.



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dr

03.11.2019 07:51

U Pragu sve klinike za vantelesnu su u privatnim rukama....ali sve posluju u skladu sa odlukama ministarstava kao i u okviru Zakona....tamo nema nabacivanja posla propalim drzavnim ustanovama

ODGOVORITE
Name

Re

03.11.2019 11:01

Doktore! Državna?

Name

Istina

03.11.2019 11:36

Ogroman je to posao, zarada lihvarska. Djajic dobro zna ko to drzi i nije lud da trese... znaci nikada nece biti vantjelesna na paprikovcu. Pitajte dr Zolaka, on je zbog toga i otjeran

ODGOVORITE
Name

Komentar

03.11.2019 14:44

Potpuno tacno,nekoliko miliona godisnje se izdvaja za vjestacku oplodnju privatnoj klinici,a najsmjesnija stvar je da vlasnica iste je u komisiji grada Bl bila,mozda je i sad,nisam siguran,i ona odobrava da li ce par dobiti sredstva ili ne.Znam slucaj kad posle dal 1il 2 pokusaja u toj nasoj,ovde u Bl privatnoj klinici,nije uspjela vjestacka oplodnja,i ljudi zeljeli da dobiju sredstva da pokusaju u Ljubljani,i odbijeni,a valjda su posle shvatili da ne mogu bas tako,pa su nekim posle i odobravali novac da pokusaju negde drugde,al ludilo je da zena odobrava novac svih gradjana da ide njoj u kliniku.I u pocetku je ta privatna klinika imala procenat uspjesnosti ispod 10 %,pa su vremenom,podigli do mislim jedne godine blizu 30%,sto nije opet uspjeh jer je statistika u pitanju,iz jednog pokusaja se moze dobiti,obicno budu blizanacke trudnoce,ili cak trojke pa zvuci da su uspjesni(od 100 parova/zena/pokusaja,dobili smo 30 beba a ustvari je 10-15 uspjesnih sa 2-il 3 bebe) al nisu.A za klinicki centar i dr Zolaka,takodje je tacno,zvanicno je bio prvi subspecijalista vjestacke oplodnje u Rs,na UKC RS,mislim 2012 il 2013-te, i nekoliko godina nisu zeljeli da uloze oko 200 000 km da se pocne raditi vjestacka oplodnja i na UKC RS,zbog zakljucite sami cijih interesa.Sad opet izjave da nemaju strucnog kadra,sto takodje nije tacno jer mislim da drugi subspecijalista je bio dr,vlasnik klinike Jelena godinu posle,2013 il 2014-te,a sad imaju jedan il dva subspecijalista vjestacke oplodnje na UKC RS,i jedan bi trebao isto da zavrsi do kraja godine.Zelio sam reci da sve je to samo prica,laz,da zele mogu pokrenuti vjestacku oplodnju al trenutno smatram da nece se pokrenuti u smislu da je vlasnistvo UKC RS,a javno privatno partnerstvo sa gore spomenutom privatnom klinikom,e to vec mogu zamisliti,i to ce biti najverovatnije jer je skoro usvojen,izmjenjen zakon o javno privatnom partnerstvu.PS.lekar sam po zanimanju pa sam upucen prilicno u desavanja u zdravstvu,i inace ne ostavljam komentare,al ovaj put sam morao,posto me iznerviralo da 7 godina lazu ljude,i sad opet kao nema ovog,onog,mi zelimo da se djeca radjaju bla bla, al eto ne moze,nije do nas i sta vec pricaju.