РАК казнио РТРС казном од 16 хиљада КМ

Регулаторна агенција за комуникације казнила је Радио телевизију Републике Српске казном од 16 хиљада марака, због непрофесионалног извјештавања о групи Правда за Давида у Дневнику од 5 октобра прошле године.

Република Српска 02.11.2019 | 16:25
РАК казнио РТРС казном од 16 хиљада КМ
Питање је међутим да ли ће ова санкција утицати на јавни сервис да професионалније извјештава или ће ово бити још једна казна коју ће измирити редовне платише РТВ претплате?

Извјештавањем о протесту Правде за Давида, Радио телевизија Републике Српске прекршила је неколико одредаба Кодекса о аудиовизуелним услугама и медијским услугама радија. У спорном Дневнику изнесен је низ неистина, као и пристрасних и хушкачких оптужби на рачун групе Правда за давида и скупа који се организовао на Тргу Крајине.

За неутемељене оптужбе на рачун Правде за Давида, као што су наводне везе са ветеранима Армије БиХ и напади на путничке аутомобиле,  јавни сервис није објавио никакве доказе. У наставку Дневника РТРС, позивајући се на агенцију Срна, тврди да је,  очигледна намјера присталица групе Правда за Давида да исценирају инцидент, и да, цитирамо „тек неколицина окупљених на Тргу Крајине има добре намјере".

Затим је приказано неколико изјава провладиних стручкања и функционера СНСД-а, који су се жестоко обрушили на оне који подржавају родитеље Давида Драгичевића у трагању за истином о убиству њиховог сина.

Из групе Правда за Давида кажу да у том периоду медији блицки власти у Републици Српској уопште нису извјештавали о циљевима и активностима групе, него су свјесно ширили неистине.

Нинић-Врањеш међутим не вјерује да ће ова казна утицати на професионалније изјвештавање јавног сервиса Републике Српске.

Проблематичан је и износ казне за непрофесионално извјештавање од 16 хиљада марака, каже струка, јер такве казне тешко да ће да доведу до промјене уређивачке политике РТРС-а. Истовремено, нема никакве одговорности оних који ширењем неистина доводе до изрицања казни, чиме  Радиотелевизији Републике Српске наносе финансијску штету, коју на крају намирују грађани који редовно плаћају РТВ претплату.

Бубоњић упозорава да медијски линч групе Правда за Давида није први пут да се преко јавног сервиса емитују лажи, шири страх и мржња и користи хушкачка реторика. Умјесто одговорности, креатори оваквих садржаја су награђени, неки чак и фотељама у дипломатско-конзуларној мређи Босне и Херцеговине.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Рале

02.11.2019 15:41

Доле ртрс, зивјела група ПРАВДА ЗА ДАВИДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

02.11.2019 15:53

Ртрс неце ни да објави ову вијест! Слуге резима,само лазу и лазу и лазу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смјешно

02.11.2019 18:38

Ово је једна нејобичнија глупост од стране РАК.На РТРС се смију овоме.Ако РАК нема ни једну другу санкцију осим новчане казне и то још овако мизерне онда имје боље да се не јављају

Name

Гламоц

03.11.2019 06:31

Требало их је казнити са 10 дана неемитирања програма, боље би било.

Name

Логика

02.11.2019 16:49

Нису Они казнили РТРС, него овај напаћени народ, казну ће платити народним новцем, треба им одбити од плате то би била казна за Њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

02.11.2019 17:43

тако је..док год не буде закона да то плате они који су до тога довели, од своје плате, ово ниста не знаци, цак ста висе, јос је горе, јер ми плацамо ртв претплату.

Name

Трт

02.11.2019 19:38

Хахахаха Па сваки дан их могу овако казнити

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛНО

02.11.2019 20:04

То је превише малена казна за контаминацију јавног простора коју ради РТРС из дана у дан али свако зло има свој крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

02.11.2019 20:19

Срамно, рак је требало да казни директора, уреднике и новинаре који су лагали и то многоструко више од ове казне и то појединачно и тада би се могло рачунати казном, овако срамно ниско, а актери некажњени.

ОДГОВОРИТЕ