RAK kaznio RTRS kaznom od 16 hiljada KM

Regulatorna agencija za komunikacije kaznila je Radio televiziju Republike Srpske kaznom od 16 hiljada maraka, zbog neprofesionalnog izvještavanja o grupi Pravda za Davida u Dnevniku od 5 oktobra prošle godine.

Republika Srpska 02.11.2019 | 16:25
RAK kaznio RTRS kaznom od 16 hiljada KM
Pitanje je međutim da li će ova sankcija uticati na javni servis da profesionalnije izvještava ili će ovo biti još jedna kazna koju će izmiriti redovne platiše RTV pretplate?

Izvještavanjem o protestu Pravde za Davida, Radio televizija Republike Srpske prekršila je nekoliko odredaba Kodeksa o audiovizuelnim uslugama i medijskim uslugama radija. U spornom Dnevniku iznesen je niz neistina, kao i pristrasnih i huškačkih optužbi na račun grupe Pravda za davida i skupa koji se organizovao na Trgu Krajine.

Za neutemeljene optužbe na račun Pravde za Davida, kao što su navodne veze sa veteranima Armije BiH i napadi na putničke automobile,  javni servis nije objavio nikakve dokaze. U nastavku Dnevnika RTRS, pozivajući se na agenciju Srna, tvrdi da je,  očigledna namjera pristalica grupe Pravda za Davida da isceniraju incident, i da, citiramo „tek nekolicina okupljenih na Trgu Krajine ima dobre namjere".

Zatim je prikazano nekoliko izjava provladinih stručkanja i funkcionera SNSD-a, koji su se žestoko obrušili na one koji podržavaju roditelje Davida Dragičevića u traganju za istinom o ubistvu njihovog sina.

Iz grupe Pravda za Davida kažu da u tom periodu mediji blicki vlasti u Republici Srpskoj uopšte nisu izvještavali o ciljevima i aktivnostima grupe, nego su svjesno širili neistine.

Ninić-Vranješ međutim ne vjeruje da će ova kazna uticati na profesionalnije izjveštavanje javnog servisa Republike Srpske.

Problematičan je i iznos kazne za neprofesionalno izvještavanje od 16 hiljada maraka, kaže struka, jer takve kazne teško da će da dovedu do promjene uređivačke politike RTRS-a. Istovremeno, nema nikakve odgovornosti onih koji širenjem neistina dovode do izricanja kazni, čime  Radioteleviziji Republike Srpske nanose finansijsku štetu, koju na kraju namiruju građani koji redovno plaćaju RTV pretplatu.

Bubonjić upozorava da medijski linč grupe Pravda za Davida nije prvi put da se preko javnog servisa emituju laži, širi strah i mržnja i koristi huškačka retorika. Umjesto odgovornosti, kreatori ovakvih sadržaja su nagrađeni, neki čak i foteljama u diplomatsko-konzularnoj mređi Bosne i Hercegovine.



BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Rale

02.11.2019 15:41

Dole rtrs, zivjela grupa PRAVDA ZA DAVIDA.

ODGOVORITE
Name

Domi

02.11.2019 15:53

Rtrs nece ni da objavi ovu vijest! Sluge rezima,samo lazu i lazu i lazu!

ODGOVORITE
Name

Smješno

02.11.2019 18:38

Ovo je jedna nejobičnija glupost od strane RAK.Na RTRS se smiju ovome.Ako RAK nema ni jednu drugu sankciju osim novčane kazne i to još ovako mizerne onda imje bolje da se ne javljaju

Name

Glamoc

03.11.2019 06:31

Trebalo ih je kazniti sa 10 dana neemitiranja programa, bolje bi bilo.

Name

Logika

02.11.2019 16:49

Nisu Oni kaznili RTRS, nego ovaj napaćeni narod, kaznu će platiti narodnim novcem, treba im odbiti od plate to bi bila kazna za Njih.

ODGOVORITE
Name

Sramota

02.11.2019 17:43

tako je..dok god ne bude zakona da to plate oni koji su do toga doveli, od svoje plate, ovo nista ne znaci, cak sta vise, jos je gore, jer mi placamo rtv pretplatu.

Name

Trt

02.11.2019 19:38

Hahahaha Pa svaki dan ih mogu ovako kazniti

ODGOVORITE
Name

РЕАЛНО

02.11.2019 20:04

То је превише малена казна за контаминацију јавног простора коју ради РТРС из дана у дан али свако зло има свој крај.

ODGOVORITE
Name

Milan

02.11.2019 20:19

Sramno, rak je trebalo da kazni direktora, urednike i novinare koji su lagali i to mnogostruko više od ove kazne i to pojedinačno i tada bi se moglo računati kaznom, ovako sramno nisko, a akteri nekažnjeni.

ODGOVORITE