Поражавајуће: Све чешћи напади на новинаре

Свјетски дан борбе против некажњивости напада на новинаре, који се обиљежава 2. новембра, прилика је да се поновно укаже на све учесталије случајеве угрожавања медијских слобода у којима су новинари, неријетко, жртве притисака и отворених напада, укључујући и различите врсте кривичних дјела.

Босна и Херцеговина 02.11.2019 | 10:05
Поражавајуће: Све чешћи напади на новинаре
Тим поводом, данас ће у Сарајеву бити уприличена прес-конференција ради скретања пажње на пораст некажњивости напада и других кривичних дјела према новинарима у државама западног Балкана, те апелирања за одговорније, професионалније и ефикасније поступање у случајевима угрожавања права медијских професионалаца.

Биће то прилика за подсјећање да је у мају ове године почела функционисати Регионална правна помоћ новинарима у БиХ, Македонији, Србији и Црној Гори с фокусом на пружање бесплатне правне помоћи новинарима и медијима из региона западног Балкана и јачање мреже адвоката која ће се бавити одбраном новинара пред судовима и стварањем услова за ефикаснију примјену принципа медијског права у заштити слободе изражавања и слободе медија.

О томе и другим питањима у вези са стањем медијских слобода говориће Марија Вукасовић из Независног удружења новинара Србије, Маријана Цамовић из Синдиката медија Црне Горе, Иван Бресховски из Удружења новинара Сјеверне Македоније и Борка Рудић из Удружења БХ новинари.

Представници новинарских асоцијација и синдиката ће затражити ефикасније процесуирање напада на новинаре, спречавање некажњивости и много ефикаснију примјену стандарда Савјета Европе у примјени члана 10 Европске конвенције о људским правима.

Напад на новинаре је напад на слободу изражавања, слободу медија и демократске вриједности сваког друштва, наводи се у заједничком саопштењу које потписују Удружење/Удруга БХ новинари, Синдикат медија Црне Горе, Независно удружење новинара Србије и Удружење новинара Сјеверне Македоније.

(Фена)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Жана

02.11.2019 10:04

Нажалост ни на западу није ништа боље. Нема видне реоресије, али иза кулиса је ситуација застрашујућа. Сваким даном постаје све јасније да и на западу влада привидна демократија која се одржава захваљујући социјалном систему који свјештацки одржавају у животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛогикаБез

02.11.2019 10:12

Ко даје знацаја политицарима? Ко их уздизе ? Људи, ту је проблем. Ви им дајете популарност, они вас вербално нападају и потенцирају такве нападе на вас. Назалост. Било ко , није фер а поготово новинари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граданин

02.11.2019 13:12

Ни новинара ни новинарства у БиХ а ни у бивсим YУ дрзавама.