Poražavajuće: Sve češći napadi na novinare

Svjetski dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare, koji se obilježava 2. novembra, prilika je da se ponovno ukaže na sve učestalije slučajeve ugrožavanja medijskih sloboda u kojima su novinari, nerijetko, žrtve pritisaka i otvorenih napada, uključujući i različite vrste krivičnih djela.

Bosna i Hercegovina 02.11.2019 | 10:05
Poražavajuće: Sve češći napadi na novinare
Tim povodom, danas će u Sarajevu biti upriličena pres-konferencija radi skretanja pažnje na porast nekažnjivosti napada i drugih krivičnih djela prema novinarima u državama zapadnog Balkana, te apeliranja za odgovornije, profesionalnije i efikasnije postupanje u slučajevima ugrožavanja prava medijskih profesionalaca.

Biće to prilika za podsjećanje da je u maju ove godine počela funkcionisati Regionalna pravna pomoć novinarima u BiH, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori s fokusom na pružanje besplatne pravne pomoći novinarima i medijima iz regiona zapadnog Balkana i jačanje mreže advokata koja će se baviti odbranom novinara pred sudovima i stvaranjem uslova za efikasniju primjenu principa medijskog prava u zaštiti slobode izražavanja i slobode medija.

O tome i drugim pitanjima u vezi sa stanjem medijskih sloboda govoriće Marija Vukasović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Marijana Camović iz Sindikata medija Crne Gore, Ivan Breshovski iz Udruženja novinara Sjeverne Makedonije i Borka Rudić iz Udruženja BH novinari.

Predstavnici novinarskih asocijacija i sindikata će zatražiti efikasnije procesuiranje napada na novinare, sprečavanje nekažnjivosti i mnogo efikasniju primjenu standarda Savjeta Evrope u primjeni člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Napad na novinare je napad na slobodu izražavanja, slobodu medija i demokratske vrijednosti svakog društva, navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Udruženje/Udruga BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Sjeverne Makedonije.

(Fena)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Žana

02.11.2019 10:04

Nažalost ni na zapadu nije ništa bolje. Nema vidne reoresije, ali iza kulisa je situacija zastrašujuća. Svakim danom postaje sve jasnije da i na zapadu vlada prividna demokratija koja se održava zahvaljujući socijalnom sistemu koji svještacki održavaju u životu.

ODGOVORITE
Name

LogikaBez

02.11.2019 10:12

Ko daje znacaja politicarima? Ko ih uzdize ? Ljudi, tu je problem. Vi im dajete popularnost, oni vas verbalno napadaju i potenciraju takve napade na vas. Nazalost. Bilo ko , nije fer a pogotovo novinari.

ODGOVORITE
Name

Gradanin

02.11.2019 13:12

Ni novinara ni novinarstva u BiH a ni u bivsim YU drzavama.