За блокаду власти БиХ одговорни су СДА, СНСД, ХДЗ

Делегат у Дому народа Парламента БиХ Младен Босић (СДС) казао је да су политичари који су довели до блокаде Парламента не схватају да они имају одговорност да раде посао за који су их људи бирали, да не говорим о платама и примањима које теку.

Босна и Херцеговина 01.11.2019 | 19:14
За блокаду власти БиХ одговорни су СДА, СНСД, ХДЗ
"Оно што у нашем друштву генерално недостаје је одговорност" , казао је Босић у емисији Дан уживо Н1. 

Одговарајући на питање да упркос блокади и нераду у Парламенту посланици и делегати се не одричу својих плата, Босић је рекао "То је ружан осјећај, али треба видјети зашто су људи доведени у ту ситуацију."

Има људи који су одговорни за ово. Они који су одговорни би хтјели да нас све ставите у исти кош. Вјерујем до краја ове године да ће се нешто десити, казао је Босић и додао да те три странке које су добиле највише гласова, на основу којих су изабрана оба дома Парламента треба да заврше тај посао који су почели.

"Оваква ситуација у којој све три странке постављају услове који блокирају процес јасно говори да нису спремни или да неће то. Ако то није могуће у свакој нормалној демократији тражи се нови мандатар", казао је Босић говорећи о немогућности формирања власти и одблокирања рада институција БиХ.

Према његовим ријечима, постоји одговорност за функционисање ове државе.

"Сви сносе одговорност чак и СДС који нема довољан капацитет да ријеши овај проблем. Значи, уколико не иде треба покушати на неки други начин окупити 22 гласа. Ми не спречавамо формирање власти, очекивали смо да ће то урадити, али се показало да нису и шта сад?", казао је Босић.

Треба видјети, каже он, постоје ли друге опције. 

"Било би сасвим пристојно да су ове три странке СДА,ХДЗ и СНСД покушале али нису успјеле да доврше тај посао"

Истакао је како представници ових странака шаљу сигнале као да се нешто дешава.

"Ако је ово смишљени план блокаде, он ће заиста довести до несагледивих посљедица. Ако је то план, то је план растурања Дејтонског мировног споразума, план који треба да доведе нешто ново. ХДЗ је јавно изашао са причом да кроз трећи ентитет желе да се остави по страни Дејтонски мировни споразум.

СНСД је кроз своју декларацију рекао да не жели Дејтонски споразум, односно најавио је одвајање РС од БиХ. СДА поново говори о унитарној БиХ која је неприхватљива за Србе и Хрвате. Све три те странке желе да се растури ово што имамо. Њима је најважније да контролишу механизме власти", рекао је Босић.

Коментарисао је посљедње изјаве Милорада Додика да га не интересује Савјет министара:

"Нико нормалан не може повјеровати да Додика не занима власт. Сваки ниво власти је Додиков менталитет. То не оставља простор за компромис."

Сва три лидера странака које треба да формирају власт постављају немогуће услове.

"Он (Изетбеговић) је поставио услов. Прво треба формирати органе власти који треба то да рјешавају. Човић је поставио услов измјене Изборног закона да би се формирала федерална влада. Додик показује свој карактер блокирајући институције директно. Он не бјежи, не сакрива се. Он је можда и најпоштенији у тој игри која се игра", истакао је Босић.

Босић је казао како не посотоји ни политичка, ни грађанска воља да се уђе у НАТО, те да Изетбеговић можда "шаље поруку да ће одустати од захтјева" да се прво пошаље АНП па формира Савјет министара. Одговорио је и шта би СДС урадио да је на мјесту СНСД-а:

"Ни са СДС-ом не би дошло до формирања Савјета министара. У овом тренутку не постоји ниједна политичка странка која ће то урадити."

Босић је коментарисао и састанак лидера СНСД-а и ХДЗ-а са Мирославом Лајчаком:

"Мислим да је Лајчак послао врло незгодну и опасну поруку што је прихватио њих тројицу заједно. Није тајна да Додик и Човић су у нераскидивој љубави и да имају исте циљеве. Та политика два напрема један је довела до додатног неповјерења. Мислим да су бошњачки политичари додатно оптерећени тим да ће бити слабији партнери, односно да ће морати играти како њих двојица буду свирали. То додатно оптерећује формирање власти."

"Очигледно није успио (Лајчак) ништа осим што је послао поруку да је он играч који њих подржава", додао је Босић.

Говорећи о коалиционим односима СНСД-а и ДНС-а, Босић је казао како је Марко Павић доживио понижење од Милорада Додика.

"Тај однос СНСД-а и ДНС-а је мали дио читавог процеса који се дешава у Републици Српској, а то је покушај Милорада Додика да атомизује све странке, да им умањи снагу и значај куповањем посланика, цијепањем странака, подмићивањем. Затим прављење нових странака, тако је настао ДЕМОС, тако је настала Уједињена Српска. Исто то ради Додик и СНСД-у. Он покушава да само он остане стуб око ког се врти цијела власт", казао је Босић.

Додао је како је СДС доживио много удараца од Милорада Додика, те да они у СДС-у најбоље знају како функционише то куповање посланика јер су, како је казао Босић, много пута видјели да се људи продају "као на пијаци".

(БН/Н1)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

како сад па то

01.11.2019 19:14

Па сада си навео да ни СДС не би прихватио АНП и да неби могао да формира СМ. Ако мислите да добијете неке од следецих избора политика вам мора бити конзистентна, јасна, препознатљива, а не да се из дана у дан бавите политиканством. Сарајево није као ни НАТО у овом тернутку посебно заинтересовано за интеграције. Сарајево настоји да укљуци западне земље у интеграције безбедносних слузби. То је једини циљ. Зато слузи АНП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.11.2019 19:52

Грешка гос. Босицу, нису они добили највише гласова, они су гласове ПОКРАЛИ то сви знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

01.11.2019 22:10

И покрасце их опет

Name

Ортијеш

01.11.2019 20:21

Људи знате ли да је сад Пленковиц објавио да је са Додиком договорио измештање трасе ауто пута код Дервенте да не иде кроз села повратника Хрвата. То је ок али зашто Додик то није условио код братског му ХДЗ да исто измјесте трасу код Мостара у ХНК да не иде кроз најплоднију земљу Срба повратника! Срби повратници од те земље зиве док су куце код Дервенте куце немачких пензионера који су ту само љети 2 месеца. Молим БН да реагује и писе да се покуса спасити опстанак Срба у долини Неретве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

01.11.2019 20:35

Босицу па зар си ти изгубио памцење Па то су криминалци зар ти оцекујес од криминалаца одговорност па то је немогуце сав свет зна дасу то криминалци само ти незнас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак патриота Републике Српске

02.11.2019 02:20

Нама градјанима Српске много је вазније то сто су формиране републицке институције а заједницке институције са Федерацијом нису толико вазне.Заправо су нам те заједницке инстиуције само терет.Несто сто непотребно плацамо.Српска треба да се максимално фокусира на сопстевни развој а сарадња са свим сусједима па и са Федерацијом је позељна али сарадња на равноправним основама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко89

02.11.2019 05:44

Драган Мектић такодје рече да се народ треба побунити ако не иде милом,онда силом. Али ми смо сви постали мисеви,народ се боји јер ово је изгледа полицијска дрзава постала. Прије цемо изаци на цецин концерт него на улице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

02.11.2019 06:46

Ниси рекао је ли и опозиција крива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

савест

02.11.2019 06:59

Господине Босићу, и у редовима СДС-а има горих папака који седе на две столице,што је још опасније. Многе питајте за одговорност и колико су тешки. Народу је све добро познато,већина ради за лични интерес ,народ није битан. Њима је битно како десетине милиона довест до стотине милиона, е то је интерес наших политичара на ком год да су нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

02.11.2019 10:18

Добро јутро, Колумбо! За блокаду могу бити одговорни само они који су добили изборе и који могу формирати власт. Губитници избора су одговорни само својим гласачима и разочараним апстинентима које нису били у стању да анимирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

03.11.2019 20:28

А ста нам доноси та влада, улазак одма у ЕУ. Ниста од тога била влада, Или без ње исто нам се писе.