Институт за урбанизам Српске пред гашењем?

Једина установа која се бави испитивањем грађевинског материјала и просторним планирањем у РС, Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију, је пред гашењем. То тврде из синдиката ове установе, а на одговорност позивају директора Института Стевана Јовановића.

Република Српска 31.10.2019 | 19:57
Институт за урбанизам Српске пред гашењем?
Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију РС налази се у великим проблемима и упитан је наставак рада. Синдикат радника ове установе тврди да је главни разлог лоше руковођење установом од стране директора Стевана Јовановића.

Њему се на терет стављају разне малверзације, од неуговарања и ненаплаћивања послова, до лоше селекције руководећег кадра. Из синдиката кажу и да директор често није закључивао уговоре са институцијама које се финансирају из буџета РС, али и са осталим правним или физичким лицима, што је довело до тога да се Институту тренутно дугује 2 милиона и 600 хиљада марака.

„Незаконите трансакције у вези уговора за ауто-пут 9.јануар Бањалука-Добој, гдје је уговорено милион и 200 хиљада КМ, а наплаћено је само 200 хиљада. Затим цијена услуга техничког прегледа Института за трасу БЛ-Добој.

Цијена уговореног износа је 260 хиљада, а након тога што је склопљен уговор са инвеститором, директор склапа уговор са приватном фирмом, гдје наш новац одлази, радници Института су одрадили технички преглед, а наш новац одлази у ту фирму, око 210 хиљада од уговорене цијене.“, каже представница Синдикалне организације Института за урбанизам, грађевинарство и екологију РС, Силвана Радуловић.

Дуговања према Институту утицала су и на то да се радницима дугује до 10 личних доходака, и обавеза и доприноса до чак 27 мјесеци, због чега је против директора поднесено низ кривичних пријава. Стеван Јовановић не негира ниједан проблем са којим се суочава Институт. Каже да је до јула ове године, када је дошло до блокаде рада, радницима исплаћено 6 плата, или око 400 хиљада марака, док је по основу тужби радника, исплаћено нешто више од 300 хиљада марака.

„Нажалост, стање није нимало добро. У овом моменту сем блокаде рачуна, у међувремену је и Пореска управа блокирала фирму, што је утицало и на кадровске промјене. Ми у овом тренутку бројимо, од сутра бројимо 43 радника.“, каже директор Института, Стеван Јовановић.

Синдикат радника тражио је и Јовановићеву смјену, а он каже да је оставку већ предложио ресорном министарству.

„А разлог што чекам смјену и нисам је данас 31. предложио, како сам и говорио јесте што нисам могао због обавеза у Влади јер нису могли организовати састанак до понедељка. У понедјељак је заказан састанак и послије тога ће се знати да ли ја подносим оставку или ће они мене смијенити.“, каже Јовановић.

Ипак, Јовановић би могао остати на челу Института, уколико дође до стечајног поступка. Упркос томе да ли ће доћи до оставке или не, синдикалци кажу да ће тражити да се утврди потпуна одговорност за све пропусте. И не само то.

„Оно што је јако битно јесте да ћемо морати покренути питање одређених кадрова, односно партија или странака, јер то су све страначки људи, то су све кадрови које странке регрутују и постављају на одређена мјеста, а људи апсолутно не сносе одговорност ни према коме, чак ни према инситуцијама РС.“, поручује предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности РС, Драгана Врабичић.

Није први случај да запошљавање страначких подобника у јавним установама широм РС погубно утиче на њихов рад. Такве ствари могле би скупо да коштају Републику Српску.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Добој

31.10.2019 20:30

Угасио се институт суда, тужилаштва, чак и Устав РС су угасили својим понашањем, зашто би институт за грађевинарство преживио овај хаос?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монт еверест

01.11.2019 14:05

Кад запосљавате планинаре умјесто инзињера

Name

Ниста ни са цим

05.11.2019 16:46

Мики краљу прозива те Монт Еверест, буди фрајер и никад се немој попети на њега, у инат! ;)

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

31.10.2019 20:33

БЕСПОТРЕБНА ИНСТИТУЦИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

коњ марке дорат

01.11.2019 12:40

Нажалост - та институција је једна од кључних а Стево је послије ЗИБЛ-а успио унистити и овај институт Видјећемо гдје ће га сад посадити да буде директор

Name

институт

01.11.2019 11:45

Директор је прво сјео на мјесто покојног Вукелића и одрадио све у ЗИБЛ-у,тако је због заслуга именован за директора ИМК.Затим се интегрише са Урбанистичким заводом у ИУГЕРС јавна установа.Раднике Урбанистичког истјера из њхове зграде у центру и поклони је Шкрбићу.Уништи архиву отвори 3 фирме и све послове пребацује на њих, а одрађује у институту.Тако нестану око 2 милиона км.

ОДГОВОРИТЕ