Републички центар ради квалитетно, има подршку Владе

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих ради квалитетно и има потпуну подршку Владе.

Република Српска 31.10.2019 | 13:02
Републички центар ради квалитетно, има подршку Владе
– Тражење несталих је најпрече због њихових породица – рекао је Касиповић, током расправе у Народној скупштини Републике Српске о извјештају о анализи и плану активности о питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина.

Он је напоменуо да Стратегија за процесуирање ратних злочина на нивоу БиХ није усвојена највјероватније због снажних политичких и националних интереса, па и због тога да би били избјегнути неки процеси.

– И да нестану неки свједоци. То је опасно – указао је Касиповић и поручио да морају бити процесуирани сви који су одговорни за ратне злочине.

Шеф посланичког клуба СНСД Игор Жунић сматра да треба пронаћи сва нестала лица у протеклом рату да би њихове породице коначно пронашле мир и да истина о страдању људи буде потпуна.

Жунић је похвалио рад Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и директора Милорада Којића. 

Шеф посланичког клуба СДС Миладин Станић указао је на застој у тражењу несталих лица српске националности након формирања Института за нестала лица БиХ.

– Институт за нестала лица ради само на тражењу несталих из једног народа. Нека пронађу све нестале Бошњаке, али нека пронађу и све остале – нагласио је Станић.

Он је похвалио рад Републичког центра и директора Милорада Којића, истичући да је ријеч о младом човјеку чије би дјеловање могло бити примјер другим институцијама.

Шеф посланичког клуба НДП Драган Чавић рекао је да Институт за нестала лица БиХ није испунио очекивања због којих је основан 2008. године, а то је убрзање процеса тражења несталих лица српске националности.

“Неприхватљиво је да се 11 година након формирања Института у три спомен-костурнице још налази 600 ексхумираних и неидентификованих посмртних остатака”, навео је Чавић.

Сенад Братић из Посланичке групе “Заједно за БиХ” сматра да је извјештај већим дијелом једностран и да је требало да буде комплетнији по питању националне структуре, односно да обухвата жртве и других националности.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Питање

31.10.2019 12:32

Који факултет, гдје и када је завршио господин Којиц? Ко му је тата, ко му је стриц, ста раде, колико су времена провели на првој линији и гдје су били на првој линији? Колико је година господин Којиц имао у рату и да ли се сјећа рата? Ста је раније радио господин Којиц и које су му професионалне референце, осим тате и стрица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

31.10.2019 13:51

Да није залосно, било би смијесно.

Name

грађанин рс

31.10.2019 14:16

шта је додикова власт добро урадила за народ РС, само је опљачкала до минуса у десетинама милијарди.

Name

Фед

31.10.2019 12:58

И овај је јос на функцији појави се с времена на вријеме замазе народу оци углавном сви раде свој посао и имају пуну подрску народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

31.10.2019 13:56

Чуј АНТОН се брине да се надју нестали Срби...заиста смо дно..А овај Симпсон ,Чавић,је тек да се зна,управо те 2008.госине предао заједно са Додиком,Мајкама Сребренице,онај цувени списак од преко 20000 српских бораца. Туга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

31.10.2019 15:01

Па кад неради ниста као влада нормално да има подрску.Зал бозе сиротиње која је страдала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

01.11.2019 09:22

Антон Касиповиц једна удворица и лицемјер бирократа онај ситни

ОДГОВОРИТЕ