Запад гура Балкан у руке Москви, Пекингу и Анкари?

Европска унија више не нуди уверљиву перспективу проширења региону Балкана. То смањује утицај Запада, а јача утицај неких других земаља, пише швајцарски лист „Ноје цирхер цајтунг“.

Свијет 30.10.2019 | 22:35
Запад гура Балкан у руке Москви, Пекингу и Анкари?
„Само недељу дана након што је Европска унија због француског вета одбила почетак преговора с Албанијом и Северном Македонијом, председница владе Србије Ана Брнабић у Москви је потписала споразум Србије и руске Евроазијске економске уније о слободној трговини.“

Ту чињеницу Ноје цирхер цајтунг наводи на почетку анализе о слабљењу утицаја ЕУ на Балкану и јачању утицаја Русије, Кине и Турске у региону.

Аутор чланка, Фолкер Пабст, констатује да нема сумње да су „ЕУ и Запад знатно изгубили поверење и могућност утицаја на Балкану“ и да је тиме омогућен већи утицај Русије, Кине и Турске.

Швајцарски лист подсећа да је Русија популарна пре свега међу православцима и да се она представља као „чувар конзервативних вредности и противтежа декадентном Западу“, да је Турска повезана с муслиманима, да Туркиш ерлајнс има боље везе с тим регионом од било ког другог авио-превозник, а и да су турске сапунице изузетно популарне, док Кина наступа пре свега као инвеститор.

„Јачање утицаја тих земаља у себи крије реалне ризике по Балкан. Москва се бори против јачања западног утицаја у том региону, нарочито утицаја НАТО. Русија притом одлично уме да инструментализује историјске црте раздвајања и латентну нестабилност у региону. (…) Анкара у одређеном смислу извози своје поимање правне државе и све више захтева помоћ у прогону противника њене владе. (…) Велики пројекти које финансира Кина, а до којих се долази често уз помоћ корупције, имају потенцијал да поткопају стандарде правне државе.“

Ипак, Ноје цирхер цајтунг не сматра да су велики изгледи да се балканске земље окрену Москви или Анкари, те напомиње да обим спољне трговине тих земаља са Русијом износи само шест одсто, док је обим трговине с Европском унијом 73,5 процената:

Да велика већина становништва тежи западном начину живота, што се види и по томе што се људи из тих земаља исељавају на Запад, а не у Русију; да је чак и у Србији традиционално склоној Русији 45 одсто становништва за чланство у Европској унији, а само 17 процената за чланство у Евроазијској унији у којој доминира Русија.

Швајцарски лист указује и на то да Москва, Анкара и Пекинг не делују сложно, већ да имају различите интересе на Балкану. „Али, иако му с Истока не прети озбиљна конкуренција, Запад губи на Балкану, а с њим и они делови тамошњег становништва који би своје државе хтели да модернизују и демократизују.

Јер, убудуће ће још теже бити да се унапреде вредности као што су правна држава, демократија и либерална тржишна привреда, а тиме и да се допринесе дугорочној стабилизацији тог европског региона који је највише оптерећен конфликтима.“

(ДW)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Зоран

30.10.2019 21:49

Добро смисљена игра Европе. Да ли су им потребне банана дрзаве у којима се само краде, убија, корупција итд. Да су они толико луди не би били 100 год испред балкана. Зато сам сигуран да је то намјерна игра Европе само да се ријесе ових пропалих дрзавица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНГСТЕРИ

31.10.2019 02:55

ЊИМА ЈЕ БИЛО ВАЖНО ДА СРУШЕ ЈУГОСЛАВИЈУ И ДА НАМ УВАЛЕ БАНКЕ ЗА КОЈЕ ЋЕМО ЦРНЧИТИ. ШЉАМ ЈЕ ТО БРИСЕЛСКИ СВЕ.ЧУЈ ЊИМА СМО МИ ИНТЕРЕС. ХА,ХА,ХА.

Name

Министар

31.10.2019 05:58

Само сто се они не ресавају тих дрзавица. Они овде праве рај на земљи. Регион који им даје јефтину радну снагу, јефтина природна богаства, депонију за сву своју робу која не пролази стандарде потребне за њихове земље, мјесто гдје њихови политицари могу несметано да перу свој новац, мјесто гдје це глумити успјесне дипломате док свадјају народ, мјесто гдје могу да стварају терористе, продају орузје итд. Све могуце мутне радње могу радити овде не само без икакве одговорности, вец да за то своје муљање јос добију добру плату и ордење. Ста је то, ако не рај на земљи? Кина, Русија и Турска могу сирити свој утицај, могу овде месетарити као и еу, али они имају много висе проблема у својим куцама а и ми смо окрузени земљама еу и нато пакта. И треба узети у обзир да сви народи на Балкану имају проклети поданицки менталитет а немају лидере са визијом. Колико су способни ти народи најбоље говори да су поданицким понасањем слијепо слусали западне "пријатеље" па су само 11 година послије смрти тита, посли у рат против своје сопствене дрзаве. Умјесто да смо се тада уједињавали и стварали будуцност за своју дјецу у земљи слободних људи, сви осим Срба су се утркивали да откину парце од своје дрзаве како би молили западњаке да постанемо њијова колонија.

Name

Ре

31.10.2019 07:52

Имате ли алтернативу? Русија ? Кина? Турска?

Name

СМИЈЕШНИ ДОДИК

30.10.2019 22:17

Никада, али никада у БиХ неце бити добро, нити це икада бити нормалног зивота овдје и због тога које паметан отицице из ове труле дрзаве, ако се висе мозе и назвати дрзавом, јер се она тренутно користи само за богацење појединаца из мафијаских странака. Лп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

31.10.2019 03:56

Баш тако. Ја сам око 60-ете па ми се неиде на запад али све више размишљам да одем у Србију само да ме неправи будалом Додик.

Name

Тито

31.10.2019 05:37

Само је БИХ могла у Титовом режимау егзистирати.

Name

Дзоо

31.10.2019 06:15

Друзе у БиХ је увек било најлепсе зивети у бивсој дрзави . И дан данас само сто смо заробљени СПравославним нацинализмом који долази са истока и Католицким совињизмом који долази од западних суседа. Кадби и једни и други од ове две групације зауставили ове будале ми би били мала Свица али назалост док је крезубих и полуписмених гласаца теско остварљиво ! Даце Бог изумре це и они !!

Name

Кики

31.10.2019 06:52

За смијесног. Неце неце никад, ал запамти да си и Ти уцесник у стварању дрзаве. Ако сви тако говоре као Ти онда неце никад бит, зато засуци рукаве и укљуци мозак и стварајте дрзаву умјесто да је препустате политицкој мафији.

Name

Лангсам

31.10.2019 00:13

Писи пропало . Једноставно нема даље . А владајуцим недам марке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

31.10.2019 04:46

За запад и Исток цемо остати као депонија нетреба нас нико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обецање

31.10.2019 05:04

Обећање, лудом радовање !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

31.10.2019 05:09

Није БиХ дзаба названа тамни вилајет само се сетите Давида Штрбца када је довео јазавца на суд царски аустроугарске царевина једино то одрзава српски народ да исмејавају власт доскоцицама а сто се тице исељавања тог је било од пантивека

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

31.10.2019 06:25

Босна и Херцеговина су одувијек били плијен странаца а сада домаћих криминалаца. Черупају је као хијене и лешинари не остављајући ни самој да преживи.

ОДГОВОРИТЕ