Zapad gura Balkan u ruke Moskvi, Pekingu i Ankari?

Evropska unija više ne nudi uverljivu perspektivu proširenja regionu Balkana. To smanjuje uticaj Zapada, a jača uticaj nekih drugih zemalja, piše švajcarski list „Noje cirher cajtung“.

Svijet 30.10.2019 | 22:35
Zapad gura Balkan u ruke Moskvi, Pekingu i Ankari?
„Samo nedelju dana nakon što je Evropska unija zbog francuskog veta odbila početak pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, predsednica vlade Srbije Ana Brnabić u Moskvi je potpisala sporazum Srbije i ruske Evroazijske ekonomske unije o slobodnoj trgovini.“

Tu činjenicu Noje cirher cajtung navodi na početku analize o slabljenju uticaja EU na Balkanu i jačanju uticaja Rusije, Kine i Turske u regionu.

Autor članka, Folker Pabst, konstatuje da nema sumnje da su „EU i Zapad znatno izgubili poverenje i mogućnost uticaja na Balkanu“ i da je time omogućen veći uticaj Rusije, Kine i Turske.

Švajcarski list podseća da je Rusija popularna pre svega među pravoslavcima i da se ona predstavlja kao „čuvar konzervativnih vrednosti i protivteža dekadentnom Zapadu“, da je Turska povezana s muslimanima, da Turkiš erlajns ima bolje veze s tim regionom od bilo kog drugog avio-prevoznik, a i da su turske sapunice izuzetno popularne, dok Kina nastupa pre svega kao investitor.

„Jačanje uticaja tih zemalja u sebi krije realne rizike po Balkan. Moskva se bori protiv jačanja zapadnog uticaja u tom regionu, naročito uticaja NATO. Rusija pritom odlično ume da instrumentalizuje istorijske crte razdvajanja i latentnu nestabilnost u regionu. (…) Ankara u određenom smislu izvozi svoje poimanje pravne države i sve više zahteva pomoć u progonu protivnika njene vlade. (…) Veliki projekti koje finansira Kina, a do kojih se dolazi često uz pomoć korupcije, imaju potencijal da potkopaju standarde pravne države.“

Ipak, Noje cirher cajtung ne smatra da su veliki izgledi da se balkanske zemlje okrenu Moskvi ili Ankari, te napominje da obim spoljne trgovine tih zemalja sa Rusijom iznosi samo šest odsto, dok je obim trgovine s Evropskom unijom 73,5 procenata:

Da velika većina stanovništva teži zapadnom načinu života, što se vidi i po tome što se ljudi iz tih zemalja iseljavaju na Zapad, a ne u Rusiju; da je čak i u Srbiji tradicionalno sklonoj Rusiji 45 odsto stanovništva za članstvo u Evropskoj uniji, a samo 17 procenata za članstvo u Evroazijskoj uniji u kojoj dominira Rusija.

Švajcarski list ukazuje i na to da Moskva, Ankara i Peking ne deluju složno, već da imaju različite interese na Balkanu. „Ali, iako mu s Istoka ne preti ozbiljna konkurencija, Zapad gubi na Balkanu, a s njim i oni delovi tamošnjeg stanovništva koji bi svoje države hteli da modernizuju i demokratizuju.

Jer, ubuduće će još teže biti da se unaprede vrednosti kao što su pravna država, demokratija i liberalna tržišna privreda, a time i da se doprinese dugoročnoj stabilizaciji tog evropskog regiona koji je najviše opterećen konfliktima.“

(DW)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Zoran

30.10.2019 21:49

Dobro smisljena igra Evrope. Da li su im potrebne banana drzave u kojima se samo krade, ubija, korupcija itd. Da su oni toliko ludi ne bi bili 100 god ispred balkana. Zato sam siguran da je to namjerna igra Evrope samo da se rijese ovih propalih drzavica

ODGOVORITE
Name

GANGSTERI

31.10.2019 02:55

NJIMA JE BILO VAŽNO DA SRUŠE JUGOSLAVIJU I DA NAM UVALE BANKE ZA KOJE ĆEMO CRNČITI. ŠLJAM JE TO BRISELSKI SVE.ČUJ NJIMA SMO MI INTERES. HA,HA,HA.

Name

Ministar

31.10.2019 05:58

Samo sto se oni ne resavaju tih drzavica. Oni ovde prave raj na zemlji. Region koji im daje jeftinu radnu snagu, jeftina prirodna bogastva, deponiju za svu svoju robu koja ne prolazi standarde potrebne za njihove zemlje, mjesto gdje njihovi politicari mogu nesmetano da peru svoj novac, mjesto gdje ce glumiti uspjesne diplomate dok svadjaju narod, mjesto gdje mogu da stvaraju teroriste, prodaju oruzje itd. Sve moguce mutne radnje mogu raditi ovde ne samo bez ikakve odgovornosti, vec da za to svoje muljanje jos dobiju dobru platu i ordenje. Sta je to, ako ne raj na zemlji? Kina, Rusija i Turska mogu siriti svoj uticaj, mogu ovde mesetariti kao i eu, ali oni imaju mnogo vise problema u svojim kucama a i mi smo okruzeni zemljama eu i nato pakta. I treba uzeti u obzir da svi narodi na Balkanu imaju prokleti podanicki mentalitet a nemaju lidere sa vizijom. Koliko su sposobni ti narodi najbolje govori da su podanickim ponasanjem slijepo slusali zapadne "prijatelje" pa su samo 11 godina poslije smrti tita, posli u rat protiv svoje sopstvene drzave. Umjesto da smo se tada ujedinjavali i stvarali buducnost za svoju djecu u zemlji slobodnih ljudi, svi osim Srba su se utrkivali da otkinu parce od svoje drzave kako bi molili zapadnjake da postanemo njijova kolonija.

Name

Re

31.10.2019 07:52

Imate li alternativu? Rusija ? Kina? Turska?

Name

SMIJEŠNI DODIK

30.10.2019 22:17

Nikada, ali nikada u BiH nece biti dobro, niti ce ikada biti normalnog zivota ovdje i zbog toga koje pametan oticice iz ove trule drzave, ako se vise moze i nazvati drzavom, jer se ona trenutno koristi samo za bogacenje pojedinaca iz mafijaskih stranaka. Lp

ODGOVORITE
Name

Титаник

31.10.2019 03:56

Баш тако. Ја сам око 60-ете па ми се неиде на запад али све више размишљам да одем у Србију само да ме неправи будалом Додик.

Name

Tito

31.10.2019 05:37

Samo je BIH mogla u Titovom režimau egzistirati.

Name

Dzoo

31.10.2019 06:15

Druze u BiH je uvek bilo najlepse ziveti u bivsoj drzavi . I dan danas samo sto smo zarobljeni SPravoslavnim nacinalizmom koji dolazi sa istoka i Katolickim sovinjizmom koji dolazi od zapadnih suseda. Kadbi i jedni i drugi od ove dve grupacije zaustavili ove budale mi bi bili mala Svica ali nazalost dok je krezubih i polupismenih glasaca tesko ostvarljivo ! Dace Bog izumre ce i oni !!

Name

Kiki

31.10.2019 06:52

Za smijesnog. Nece nece nikad, al zapamti da si i Ti ucesnik u stvaranju drzave. Ako svi tako govore kao Ti onda nece nikad bit, zato zasuci rukave i ukljuci mozak i stvarajte drzavu umjesto da je prepustate politickoj mafiji.

Name

Langsam

31.10.2019 00:13

Pisi propalo . Jednostavno nema dalje . A vladajucim nedam marke.

ODGOVORITE
Name

borac

31.10.2019 04:46

Za zapad i Istok cemo ostati kao deponija netreba nas niko.

ODGOVORITE
Name

Obecanje

31.10.2019 05:04

Obećanje, ludom radovanje !!!

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

31.10.2019 05:09

Nije BiH dzaba nazvana tamni vilajet samo se setite Davida Štrbca kada je doveo jazavca na sud carski austrougarske carevina jedino to odrzava srpski narod da ismejavaju vlast doskocicama a sto se tice iseljavanja tog je bilo od pantiveka

ODGOVORITE
Name

ЖИКА Ж

31.10.2019 06:25

Bosna i Hercegovina su oduvijek bili plijen stranaca a sada domaćih kriminalaca. Čerupaju je kao hijene i lešinari ne ostavljajući ni samoj da preživi.

ODGOVORITE