Највећи утицај на простор Балкана остварује Европа

На простору Балкана највећи утицај остварује Европа, самим опредјељењем свих држава Балкана за чланство у Европској унији, сагласни су саговорници емисије “Глобално” БН телевизије. То, свакако, не значи да остатак свијета не претендује на Балкан, а међу првима - Русија и Турска.

Република Српска 30.10.2019 | 22:33
Највећи утицај на простор Балкана остварује Европа
Сваки инострани утицај на једну државу је добар уколико се поклопи са њеним националним, политичким и економским интересима. Међутим, то није увијек био случај на Балкану. Директор Института за националну и међународну безбједност Дарко Трифуновић наводи да је Балкан и даље интересантан великим силама. 

“Трамп не жели више да се мијеша у унутрашње ствари, он повлачи војнике, он не жели да се иједан амерички војник врати кући у сандуку... Тај слободан простор Русија жели да попуни пројекцијом своје силе и у Африци, и на овим просторима”, објашњава Трифуновић. 

Преко кога? 

“Прије свега, ријеч је о Ангели Меркел коју зову Путинова пудлица, Шредеру, Гузенбауеру у Аустрији, Штрахеу, Ивици Тодорићу у Хрватској, као и одређеним експонентима власти у Београду”, додаје Трифуновић. 

“Русији не одговара Србија која је у Европској унији, него Србија која је неодређена по свим питањима, јер тада постоји могућност да Русија своје интересе остварује без већих ограничења”, каже Димитрије Милић из “Новог трећег пута”.



Утицај Француске највише се огледа у политичком домену, док у економском она доста заостаје за  Њемачком. 

“Њемачка има канцеларку која неће наставити свој мандат, док са друге стране имамо загарантовану Макронову позицију до 2022. године. Питање је ко ће наслиједити Меркелову, па ће Њемачка имати одређени проблем док се не позиционира. Истовремено, Француска је стабилна у том систему и ако би се Србија везивала стратешки, Француска јесте валидан пут”, објашњава Милић. 

“Русија располаже са 20 одсто свјетских резерви нафте, 20 одсто свјетских резерви гаса, 20 одсто свјетских резерви дијаманата, 20 одсто свјетских резерви злата, 45 одсто резерви шуме. Русија посједује најквалитетнију земљу на свијету. Са таквим ресурсима, рудама метала и неметала, Русија постиже да су Њемачка и Француска везане за њу и те стратешке ресурсе”, каже научни савјетник Драган Петровић. 

На утицај Турске на Балкану Трифуновић не гледа благонаклоно. 

“Срамотан долазак у Сарајево. Сви који су дошли да поздраве Ердогана са четири прста морају да знају да је то знак муслиманског братства. Муслиманско братство је терористичка организација којој припадају и многи бошњачки политичари. То је организација која је изњедрила Бин Ладена, Заркавија, Завахирија, Багдадија и друге терористе данашњице”, каже Дарко Трифуновић, директор Института за неционалну и међународну безбједност. 

Када је ријеч о НАТО-у, саговорници су сагласни да су те трупе увелико присутне у БиХ, те да им за то нису потребне посебне дозволе. Довољно је што Дејтонски споразум дефинише да је НАТО гарант безбједности и територијалног интегритета БиХ.





БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Истине ради

31.10.2019 08:07

Оно сто недостаје је да Француска И Њемацка не зеле нова просирења. ЕУ је формирана у циљу застите економских интереса пре свега ове две земље. Јацање утицаја земаља Истоцне Европе није добро досла појава. Из овог разлога Украјина никада неце постати цланица ЕУ. Исто се односи на Турску. Амери из Афганистана и Блиског Истока одлазе не због људских зивота вец нагомиланих троскова. Реформа пореског система којом је знацајно растерецена Америцка привреда оставила је рупу у будзету од преко 1000 милијарди долара годисње. Амери су изгубили војну превласт на Пацифику и Кина је данас у стању да унисти све Америцке војне потенцијале у свега неколико сати. Да би одрзали какав такав баланце потребно је да годисње удвоструце производњу подморница и војних бродова сто је са садасњим дефицитом немогуце. И једноставно рационализују приоритете. Земље Западног Балкана прагматицно требају прихватити сто је на столу, изврсити интеграцију трзиста формирањем царинске уније, и увести позитивно законодавство ЕУ како би створили амбијент за нове инвестиције. Мислим да је то Србија одлицно процјенила.

ОДГОВОРИТЕ