Najveći uticaj na prostor Balkana ostvaruje Evropa

Na prostoru Balkana najveći uticaj ostvaruje Evropa, samim opredjeljenjem svih država Balkana za članstvo u Evropskoj uniji, saglasni su sagovornici emisije “Globalno” BN televizije. To, svakako, ne znači da ostatak svijeta ne pretenduje na Balkan, a među prvima - Rusija i Turska.

Republika Srpska 30.10.2019 | 22:33
Najveći uticaj na prostor Balkana ostvaruje Evropa
Svaki inostrani uticaj na jednu državu je dobar ukoliko se poklopi sa njenim nacionalnim, političkim i ekonomskim interesima. Međutim, to nije uvijek bio slučaj na Balkanu. Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost Darko Trifunović navodi da je Balkan i dalje interesantan velikim silama. 

“Tramp ne želi više da se miješa u unutrašnje stvari, on povlači vojnike, on ne želi da se ijedan američki vojnik vrati kući u sanduku... Taj slobodan prostor Rusija želi da popuni projekcijom svoje sile i u Africi, i na ovim prostorima”, objašnjava Trifunović. 

Preko koga? 

“Prije svega, riječ je o Angeli Merkel koju zovu Putinova pudlica, Šrederu, Guzenbaueru u Austriji, Štraheu, Ivici Todoriću u Hrvatskoj, kao i određenim eksponentima vlasti u Beogradu”, dodaje Trifunović. 

“Rusiji ne odgovara Srbija koja je u Evropskoj uniji, nego Srbija koja je neodređena po svim pitanjima, jer tada postoji mogućnost da Rusija svoje interese ostvaruje bez većih ograničenja”, kaže Dimitrije Milić iz “Novog trećeg puta”.



Uticaj Francuske najviše se ogleda u političkom domenu, dok u ekonomskom ona dosta zaostaje za  Njemačkom. 

“Njemačka ima kancelarku koja neće nastaviti svoj mandat, dok sa druge strane imamo zagarantovanu Makronovu poziciju do 2022. godine. Pitanje je ko će naslijediti Merkelovu, pa će Njemačka imati određeni problem dok se ne pozicionira. Istovremeno, Francuska je stabilna u tom sistemu i ako bi se Srbija vezivala strateški, Francuska jeste validan put”, objašnjava Milić. 

“Rusija raspolaže sa 20 odsto svjetskih rezervi nafte, 20 odsto svjetskih rezervi gasa, 20 odsto svjetskih rezervi dijamanata, 20 odsto svjetskih rezervi zlata, 45 odsto rezervi šume. Rusija posjeduje najkvalitetniju zemlju na svijetu. Sa takvim resursima, rudama metala i nemetala, Rusija postiže da su Njemačka i Francuska vezane za nju i te strateške resurse”, kaže naučni savjetnik Dragan Petrović. 

Na uticaj Turske na Balkanu Trifunović ne gleda blagonaklono. 

“Sramotan dolazak u Sarajevo. Svi koji su došli da pozdrave Erdogana sa četiri prsta moraju da znaju da je to znak muslimanskog bratstva. Muslimansko bratstvo je teroristička organizacija kojoj pripadaju i mnogi bošnjački političari. To je organizacija koja je iznjedrila Bin Ladena, Zarkavija, Zavahirija, Bagdadija i druge teroriste današnjice”, kaže Darko Trifunović, direktor Instituta za necionalnu i međunarodnu bezbjednost. 

Kada je riječ o NATO-u, sagovornici su saglasni da su te trupe uveliko prisutne u BiH, te da im za to nisu potrebne posebne dozvole. Dovoljno je što Dejtonski sporazum definiše da je NATO garant bezbjednosti i teritorijalnog integriteta BiH.





BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Istine radi

31.10.2019 08:07

Ono sto nedostaje je da Francuska I Njemacka ne zele nova prosirenja. EU je formirana u cilju zastite ekonomskih interesa pre svega ove dve zemlje. Jacanje uticaja zemalja Istocne Evrope nije dobro dosla pojava. Iz ovog razloga Ukrajina nikada nece postati clanica EU. Isto se odnosi na Tursku. Ameri iz Afganistana i Bliskog Istoka odlaze ne zbog ljudskih zivota vec nagomilanih troskova. Reforma poreskog sistema kojom je znacajno rasterecena Americka privreda ostavila je rupu u budzetu od preko 1000 milijardi dolara godisnje. Ameri su izgubili vojnu prevlast na Pacifiku i Kina je danas u stanju da unisti sve Americke vojne potencijale u svega nekoliko sati. Da bi odrzali kakav takav balance potrebno je da godisnje udvostruce proizvodnju podmornica i vojnih brodova sto je sa sadasnjim deficitom nemoguce. I jednostavno racionalizuju prioritete. Zemlje Zapadnog Balkana pragmaticno trebaju prihvatiti sto je na stolu, izvrsiti integraciju trzista formiranjem carinske unije, i uvesti pozitivno zakonodavstvo EU kako bi stvorili ambijent za nove investicije. Mislim da je to Srbija odlicno procjenila.

ODGOVORITE