Рафинерија уља Модрича наставља са гомилањем губитака

Рафинерија уља Модрича наставља да гомила губитке у свом пословању. Тако је у првих 9 мјесеци ове године Рафинерија уља остварила пословни минус од 2,4 милиона марака, чиме се акумулирани губитак попео на 55 милиона.

Република Српска 30.10.2019 | 19:59
Рафинерија уља Модрича наставља са гомилањем губитака
Овакво стање намеће логично питање: да ли Рафинерију уља Модрича чека судбина Рафинерије нафте Брод?

Рафинерија уља Модрича наставља да тоне. Акумулирани губитак се повећава, док је приход у прва три квартала ове године скоро дупло мањи у односу на исти период 2018. С друге стране, у прошлој години, Рафинерија уља је исказала вишемилионску добит. Ово доказује, кажу у опозицији, да се у овој фирми дешавају озбиљни поремећаји у пословању.

Заједно са падом прихода, у овом предузећу је све мање радника. У односу на септембар 2018. године када су у Рафинерији уља била запослена 372 радника, број запослених тренутно је 345. У синдикату кажу да ће број радника до нове године додатно бити смањен на око три стотине.

Ради се о радницима у погонима који су повезани са Рафинеријом нафте Брод која од почетка ове године не ради. Онима који су остали да раде у Рафинерији уља, каже Танасић, за сада се редовно измирују сва примања.

У још горем стању од Рафинерије уља је Рафинерија нафте Брод, која, након експлозије у којој је погинуо један радник, не ради, а има акумулирани губитак већи од 600 милиона марака. Из Оптима групе, која је у власништву руског Њефтегазинкора, а под чијом капом су обје рафинерије не откривају дугорочне планове производње. У Влади Републике Српске кажу да се ради о приватној фирми, међутим не очекују да ће Руси угасити производњу и отићи из Републике Српске.

Економисти, међутим другачије тумаче финансијска кретања у рафинеријама. Приватизације нафтне индустрије Републике Српске је прије више од деценију представљена као веома успјешна, међутим предузећа су годинама повећавала губитке. Тако је некада просперитетна привредна грана пала на ниске гране, а дугорочни наставак производње је под знаком питања.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Е МОЈ НАРОДЕ

30.10.2019 22:06

Типицно за Додикистан,али зато се газда бави глупостима, а куца српска тоне полако али сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА СТЕМ НЕМАМ НИШТА

31.10.2019 06:46

Ми смо одавно потонули,још само да нестанемо.

Name

ре

30.10.2019 23:10

Сада ће за кратко вријеме удуплати овај постојећи губитак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

31.10.2019 04:19

Рафинерија 100% гласа за СНСДе и Крекића. Најбоље радници идемо у општину да нам Кркић објасни ситуацију , а и кад почиње изградња пруге за Брод.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

31.10.2019 04:33

Тата ми је оставио углед и част породичног презимена ,а шта то ја остављам својој дјеци? Док је СДС био власт ,био си са њима.Шта учини нашој општини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

31.10.2019 05:29

Стиди се такозвана дрзаво до цега си довела онаквог гиганта од фирме мазних уља овоје доказ демократије унисти поједине дрзаве даби друге могле ици напред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА СТЕМ НЕМАМ НИШТА

31.10.2019 06:44

Ништа ново,у овој несретној држави не може ништа радити,затварају гиганте да би их сутра за сићу купили.Ово је невиђен криминал на шта су све спремни ови политичари,па све су уништили.Не може нас извући ни шеста Америчка флота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамис

31.10.2019 07:20

Имају своју рафинерију нафте,рафинерију уља, сопствену дистрибуцију кроз 72 нестро петрол пумпе ,плате пумпадзија осредње у рафинеријама такодје,дрзави се не плацају доприноси за раднике ,о порезима да се не прица и без обзира на све све у дуговима до гусе.Етако то раде браца Руси али ето довезу нам С-400 у БГ да опуцамо селфи ,предсједници се исцуде најновијој војној технологији и цао паре нестају из РС -а а сњима и РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

31.10.2019 07:50

Бице боље гради се пруга Брод—Модрица

ОДГОВОРИТЕ