Rafinerija ulja Modriča nastavlja sa gomilanjem gubitaka

Rafinerija ulja Modriča nastavlja da gomila gubitke u svom poslovanju. Tako je u prvih 9 mjeseci ove godine Rafinerija ulja ostvarila poslovni minus od 2,4 miliona maraka, čime se akumulirani gubitak popeo na 55 miliona.

Republika Srpska 30.10.2019 | 19:59
Rafinerija ulja Modriča nastavlja sa gomilanjem gubitaka
Ovakvo stanje nameće logično pitanje: da li Rafineriju ulja Modriča čeka sudbina Rafinerije nafte Brod?

Rafinerija ulja Modriča nastavlja da tone. Akumulirani gubitak se povećava, dok je prihod u prva tri kvartala ove godine skoro duplo manji u odnosu na isti period 2018. S druge strane, u prošloj godini, Rafinerija ulja je iskazala višemilionsku dobit. Ovo dokazuje, kažu u opoziciji, da se u ovoj firmi dešavaju ozbiljni poremećaji u poslovanju.

Zajedno sa padom prihoda, u ovom preduzeću je sve manje radnika. U odnosu na septembar 2018. godine kada su u Rafineriji ulja bila zaposlena 372 radnika, broj zaposlenih trenutno je 345. U sindikatu kažu da će broj radnika do nove godine dodatno biti smanjen na oko tri stotine.

Radi se o radnicima u pogonima koji su povezani sa Rafinerijom nafte Brod koja od početka ove godine ne radi. Onima koji su ostali da rade u Rafineriji ulja, kaže Tanasić, za sada se redovno izmiruju sva primanja.

U još gorem stanju od Rafinerije ulja je Rafinerija nafte Brod, koja, nakon eksplozije u kojoj je poginuo jedan radnik, ne radi, a ima akumulirani gubitak veći od 600 miliona maraka. Iz Optima grupe, koja je u vlasništvu ruskog Njeftegazinkora, a pod čijom kapom su obje rafinerije ne otkrivaju dugoročne planove proizvodnje. U Vladi Republike Srpske kažu da se radi o privatnoj firmi, međutim ne očekuju da će Rusi ugasiti proizvodnju i otići iz Republike Srpske.

Ekonomisti, međutim drugačije tumače finansijska kretanja u rafinerijama. Privatizacije naftne industrije Republike Srpske je prije više od deceniju predstavljena kao veoma uspješna, međutim preduzeća su godinama povećavala gubitke. Tako je nekada prosperitetna privredna grana pala na niske grane, a dugoročni nastavak proizvodnje je pod znakom pitanja.



BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

E MOJ NARODE

30.10.2019 22:06

Tipicno za Dodikistan,ali zato se gazda bavi glupostima, a kuca srpska tone polako ali sigurno.

ODGOVORITE
Name

JA STEM NEMAM NIŠTA

31.10.2019 06:46

Mi smo odavno potonuli,još samo da nestanemo.

Name

re

30.10.2019 23:10

Sada će za kratko vrijeme uduplati ovaj postojeći gubitak.

ODGOVORITE
Name

Титаник

31.10.2019 04:19

Рафинерија 100% гласа за СНСДе и Крекића. Најбоље радници идемо у општину да нам Кркић објасни ситуацију , а и кад почиње изградња пруге за Брод.

ODGOVORITE
Name

Титаник

31.10.2019 04:33

Тата ми је оставио углед и част породичног презимена ,а шта то ја остављам својој дјеци? Док је СДС био власт ,био си са њима.Шта учини нашој општини.

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

31.10.2019 05:29

Stidi se takozvana drzavo do cega si dovela onakvog giganta od firme maznih ulja ovoje dokaz demokratije unisti pojedine drzave dabi druge mogle ici napred.

ODGOVORITE
Name

JA STEM NEMAM NIŠTA

31.10.2019 06:44

Ništa novo,u ovoj nesretnoj državi ne može ništa raditi,zatvaraju gigante da bi ih sutra za siću kupili.Ovo je neviđen kriminal na šta su sve spremni ovi političari,pa sve su uništili.Ne može nas izvući ni šesta Američka flota.

ODGOVORITE
Name

Hamis

31.10.2019 07:20

Imaju svoju rafineriju nafte,rafineriju ulja, sopstvenu distribuciju kroz 72 nestro petrol pumpe ,plate pumpadzija osrednje u rafinerijama takodje,drzavi se ne placaju doprinosi za radnike ,o porezima da se ne prica i bez obzira na sve sve u dugovima do guse.Etako to rade braca Rusi ali eto dovezu nam S-400 u BG da opucamo selfi ,predsjednici se iscude najnovijoj vojnoj tehnologiji i cao pare nestaju iz RS -a a snjima i RS

ODGOVORITE
Name

Brod

31.10.2019 07:50

Bice bolje gradi se pruga Brod—Modrica

ODGOVORITE