Ђокић тврди: “Зарубежњефт” остаје у Српској

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Броду да се руководство “Зарубежњефта” изјаснило да ова компанија остаје у Српској и да ће покушати да унаприједе пословне активности, с циљем побољшања економских услова.

Република Српска 30.10.2019 | 15:48
Ђокић тврди: “Зарубежњефт” остаје у Српској
Он је нагласио да га радује чињеница да ће бити настављена сарадња Владе Српске и “Зарубежњефта”, а посебно да је данас пуштена у рад нова котловница у Рафинерији Брод.

Он је истакао да ће у трећем кварталу наредне године бити завршени радови на реконструкцији постројења у Рафинерији нафте, те да би у функцију требало да буде стављен и продуктовод којим би се Рафинерија нафте снабдијевала гасом.

– То ће омогућити њено економичније пословање, побољшање квалитета производње те отклањање проблема у пословању – рекао је Ђокић новинарима након састанка са руководством Рафинерије Брод.

Он је изразио увјерење да Рафинерија нафте у Броду и компанија “Зарубежњефт” имају јасне планове рада и развоја, што значи да ће радници остати на послу.

Ђокић је рекао да није било отпуштања радника у Рафинерији, те да их има 743, а да је 59 узело плаћено и неплаћено одсуство.

Замјеник генералног директора “Зарубежњефта” Игор Шћелкунов нагласио је да се ради на развоју Рафинерије нафте и да се “Зарубежњефт” неће повући из Српске. 

– Циљ нам је да поново покренемо Рафинерију нафте и да њен рад буде што ефикаснији. Желимо да смањимо постојеће трошкове, а то ће бити ријешено гасификацијом која је предвиђена – рекао је он.

Шћелкунов је оцијенио да радници имају посао и да им се редовно измирују све обавезе.

– Све компаније желе да имају мање запослених са више квалификација. То значи да би имали и више плате, а ми желимо да повећамо фонд за стимулацију наших радника – каже Шћелкунов и додаје да радници у Рафинерији Брод тренутно демонтирају стара постројења која нису у погону и по 30 година.

Он је навео да је представницима Владе Српске презентовано да четири актива “Зарубежњефта” у Српској раде у истом режиму.

– “Нестропетрол” ради у истом режиму, а планирамо изградњу нових и обнову постојећих бензинских станица. Рафинерија уља Модрича такође послује уобичајено, али нам је циљ да проширимо тржиште и имамо већи капацитет прераде уља – рекао је он и навео да је капацитет Рафинерије уља 60.000 тона, а тренутно производи 11.000 тона.

Шћелкунов је напоменуо да “Оптима група” има задатак да врати ниво продаје деривата.

Он вјерује да ће успјешна сарадња “Зарубежњефта” и Владе Српске бити настављена и у наредном периоду.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кабаница

30.10.2019 15:56

Шта је то успјешна сарадња?Нити се плаћају порези држави нити се шта даје у буџет.Само се гомилају дугови и износе паре за Русију.Сва имовина није вриједна колико су дужни.Једино се хвале да радници имају редовне плате.Па нико неће да ради за џ.Без радника нема ништа.Хахах ето успјешне сарадње.Паре узму само себи,држави дугови а радницима минималац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адерсенова бајка

30.10.2019 16:11

Овдје поток,тамо брег,тамо шума,тамо рафинерија то је слобода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некад давно

30.10.2019 18:27

Крлежа је рекао"Сачувај ме боже хрватске културе и српског јунаштва".Ми Срби можемо додати и руског пријатељства

Name

Фед

30.10.2019 17:35

Браца Руси боље да су отисли јос јуце а не да остају сваки дан њиховог останка коста превисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.10.2019 00:43

Док могу да гомилају дугове, остаце, макар и не радили. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

тртмрт

31.10.2019 05:55

Хахахахахаха унапрједјење сарадње. Плати дуг пореској од 700 Миллиона км

ОДГОВОРИТЕ