Đokić tvrdi: “Zarubežnjeft” ostaje u Srpskoj

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Brodu da se rukovodstvo “Zarubežnjefta” izjasnilo da ova kompanija ostaje u Srpskoj i da će pokušati da unaprijede poslovne aktivnosti, s ciljem poboljšanja ekonomskih uslova.

Republika Srpska 30.10.2019 | 15:48
Đokić tvrdi: “Zarubežnjeft” ostaje u Srpskoj
On je naglasio da ga raduje činjenica da će biti nastavljena saradnja Vlade Srpske i “Zarubežnjefta”, a posebno da je danas puštena u rad nova kotlovnica u Rafineriji Brod.

On je istakao da će u trećem kvartalu naredne godine biti završeni radovi na rekonstrukciji postrojenja u Rafineriji nafte, te da bi u funkciju trebalo da bude stavljen i produktovod kojim bi se Rafinerija nafte snabdijevala gasom.

– To će omogućiti njeno ekonomičnije poslovanje, poboljšanje kvaliteta proizvodnje te otklanjanje problema u poslovanju – rekao je Đokić novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom Rafinerije Brod.

On je izrazio uvjerenje da Rafinerija nafte u Brodu i kompanija “Zarubežnjeft” imaju jasne planove rada i razvoja, što znači da će radnici ostati na poslu.

Đokić je rekao da nije bilo otpuštanja radnika u Rafineriji, te da ih ima 743, a da je 59 uzelo plaćeno i neplaćeno odsustvo.

Zamjenik generalnog direktora “Zarubežnjefta” Igor Šćelkunov naglasio je da se radi na razvoju Rafinerije nafte i da se “Zarubežnjeft” neće povući iz Srpske. 

– Cilj nam je da ponovo pokrenemo Rafineriju nafte i da njen rad bude što efikasniji. Želimo da smanjimo postojeće troškove, a to će biti riješeno gasifikacijom koja je predviđena – rekao je on.

Šćelkunov je ocijenio da radnici imaju posao i da im se redovno izmiruju sve obaveze.

– Sve kompanije žele da imaju manje zaposlenih sa više kvalifikacija. To znači da bi imali i više plate, a mi želimo da povećamo fond za stimulaciju naših radnika – kaže Šćelkunov i dodaje da radnici u Rafineriji Brod trenutno demontiraju stara postrojenja koja nisu u pogonu i po 30 godina.

On je naveo da je predstavnicima Vlade Srpske prezentovano da četiri aktiva “Zarubežnjefta” u Srpskoj rade u istom režimu.

– “Nestropetrol” radi u istom režimu, a planiramo izgradnju novih i obnovu postojećih benzinskih stanica. Rafinerija ulja Modriča takođe posluje uobičajeno, ali nam je cilj da proširimo tržište i imamo veći kapacitet prerade ulja – rekao je on i naveo da je kapacitet Rafinerije ulja 60.000 tona, a trenutno proizvodi 11.000 tona.

Šćelkunov je napomenuo da “Optima grupa” ima zadatak da vrati nivo prodaje derivata.

On vjeruje da će uspješna saradnja “Zarubežnjefta” i Vlade Srpske biti nastavljena i u narednom periodu.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kabanica

30.10.2019 15:56

Šta je to uspješna saradnja?Niti se plaćaju porezi državi niti se šta daje u budžet.Samo se gomilaju dugovi i iznose pare za Rusiju.Sva imovina nije vrijedna koliko su dužni.Jedino se hvale da radnici imaju redovne plate.Pa niko neće da radi za dž.Bez radnika nema ništa.Hahah eto uspješne saradnje.Pare uzmu samo sebi,državi dugovi a radnicima minimalac!

ODGOVORITE
Name

Adersenova bajka

30.10.2019 16:11

Ovdje potok,tamo breg,tamo šuma,tamo rafinerija to je sloboda.

ODGOVORITE
Name

Nekad davno

30.10.2019 18:27

Krleža je rekao"Sačuvaj me bože hrvatske kulture i srpskog junaštva".Mi Srbi možemo dodati i ruskog prijateljstva

Name

Fed

30.10.2019 17:35

Braca Rusi bolje da su otisli jos juce a ne da ostaju svaki dan njihovog ostanka kosta previse

ODGOVORITE
Name

Direkt

31.10.2019 00:43

Dok mogu da gomilaju dugove, ostace, makar i ne radili. :)))

ODGOVORITE
Name

trtmrt

31.10.2019 05:55

Hahahahahaha unaprjedjenje saradnje. Plati dug poreskoj od 700 Milliona km

ODGOVORITE