Протест болесника: Умиремо полако, али сигурно

Бубрежни болесници из Федерације БиХ који протестују данас у Сарајеву искључили су се с дијализе док Влада ФБиХ не сазове хитну тематску сједницу с једном тачком, а то је дијализа и трансплантација у ФБиХ.

Босна и Херцеговина 30.10.2019 | 14:40
Протест болесника: Умиремо полако, али сигурно
Представници бубрежних болесника представили су четири захтјева и поручили су да неће отићи док не добију гаранције да ће проблеми, због којих су осуђени на смрт, бити ријешени.

– Нисмо знали шта више да радимо. Протеклих мјесеци смо имали преписке са свим релевантним институцијама које раде у програму трансплантације, али нисмо добили конкретне одговоре. Одговорност пребацују с једне на друге, а оптуживали су и нас из удружења и донорске мреже да не радимо свој посао – рекла је потпредсједница Удружења дијализних и трансплантираних болесника ФБиХ.

Предсједница истог удружења у Кантону Сарајево Амела Шиљевић нагласила је како живот ових пацијената сведен на дијализу која траје 20 и нешто година, умјесто да то буде прелазна фаза до трансплантације.

– Пацијенти су осуђени на живот на дијализи. Тражили су да се искључе због катастрофалне ситуације, јер више од 75 одсто апарата треба промијенити. Не идемо док се не испуне наши захтјеви, а први је да се сазове хитна тематска сједница Владе ФБиХ – категорична је Шиљевићева.

Од Владе ФБиХ траже да нареди КЦУС обнову рада на трансплантацији органа, да нареди УКЦ Тузла повећање броја трансплантација, а да с директором УКЦ Мостар сагледају могућности експлатације и трансплантације органа. За провођење овог захтјева Влади ФБиХ, Министарству здравства ФБиХ и директорима клиничких центара дали су рок од 60 дана. 

Траже од директора клиничких центара и других болница у којима су именовани трансплантацијско-експлантацијски координатори да нареде истим да предано и озбиљно раде свој посао. Уколико се то не деси, упозоравају да ће тражити смјену федералног министра здравства, директора клиничких центара и свих координатора. Дали су им рок од 60 дана.

Трећи захтјев је побољшање услова за хемодијализу и замјену свих дотрајалих апарата у свим дијализним центрима у ФБиХ.

– Тражимо да Влада ФБиХ изврши притисак на осниваче дијализних центара и помогне око обнављања апарата од којих 75 одсто не задовољавају критеријуме за употребу, те да повећа број стручног кадра у ХД центрима. Тражимо од Владе и Министарства здравства да повећају количине лијекова се есенцијалне листе (Ренвела, Земплар и уврштавање Мимпара на листу) – наводи се у захтјевима.

Траже и да се код јавних набавки не мијења имуносупресивне терапије трансплантираним пацијентима код којих се према дотадашњим налазима показала као одговарајућа те да, ако је потребно, у ту сврху урадити измјене Закона о јавним набавкама. Поручили су да их не занимају изговори, јер умјесто што купују аутомобиле који вриједе милионе, могу да поправе апарате за дијализу. Упозорили су како је у једној години преминуло 400, а да је у 2019. години од 700 пацијената којима је потребна трансплантација, трансплантирано само њих седам.

– Умиремо полако, али сигурно – закључили су бубрежни болесници.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар