„НС РС не може да ‘нареди’ РТРС да преноси сједнице“

Народна скупштина Републике Српске Пословником и Правилником о јавности рада обезбиједила је право јавности рада за све представнике медија који прате рад Народне скупштине, свим медијским кућама обезбијеђене су све техничке могућности за директне ТВ преносе, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске, након што су поједни посланици критиковали прекидање ТВ преноса због пуштања другог садржаја.

Република Српска 30.10.2019 | 11:57
„НС РС не може да ‘нареди’ РТРС да преноси сједнице“
– Новинарима, који прате рад парламента, обезбијеђена је прес соба у згради Народне скупштине у којој прате сједнице Народне скупштине. У прес соби новинари имају на располагању рачунаре, телефоне  и интернет конекцију – навели су из НСРС.

Наглашавају да се сједнице Народне скупштине преносе директно на веб страници Народне скупштине.


 
– Везано за излагања народних посланика на 7. редовној сједници НСРС, а која се тичу јавности рада Народне скупштине и директних ТВ преноса сједница парламента, желимо да подсјетимо да су у складу са чланом 271. Пословника Народне скупштине Републике Српске “сједнице Народне скупштине и њених радних тијела јавне” – наводи се у саопшетњу.

Наглашавају да је чланом 1. Правилника јавности рада Народне скупштине дефинисано да се јавност рада Скупштине обезбјеђује стварањем услова за телевизијске и интернет преносе сједница Скупштине, конференцијама за новинаре, издавањем званичних саопштења, омогућавањем праћења рада Скупштине од стране представника средстава јавног информисања“ и слично.

– НСРС испоштовала је све одредбе Правилника о јавности рада и  транспарента је у свом раду. Свим медијским кућама обезбијеђени су услове за несметан рад и све техничке претпоставке за директне ТВ преносе сједница – наводе у НСРС, додајући да они никако не могу да утиче на одлуку медијских кућа да ли ће вршити директан пренос било које сједнице. 

Медијске куће ту одлуку доносе самостално на основу процјене уредништва о заинтересованости гледалаца за одређену тачку дневног реда коју парламент разматра.

– Када је ријеч о Јавном сервису Републике Српске његов однос према овом питању дефинисан је Законом о РТРС и Принципима извјештавања са сједница Народне скупштине. Сједнице Народне скупштине Радио телевизија Републике Српске преноси у складу са Законом о радио и телевизији Републике Српске – наводе у саопштењу. 


 
У члану 13. став 7. Законом о радио и телевизији Републике Српске, који се односи на Програмска начела пише: “РТРС има право, у складу са својим уређивачким смјерницама, преносити сједнице или дијелове сједница Народне скупштине РС односно РТРС има обавезу на други погодан начин информисати јавност о скупштинским активностима. У ту сврху, РТРС има слободан приступ сједницама Народне скупштине”.

– Будући да је РТРС у складу са чланом 8. став 1 Закона о РТРС “самостална у обављању дјелатности, има уредничку независност и институционалну аутономију, нарочито у областима као што су: утврђивање програмске шеме и концепција и продукција програма“, Народна скупштина Републике Српске ни на који начин не може да ‘нареди’ РТРС да преноси сједнице – саопштено је у саопштењу Народне скупштине Републике Српске. 

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Скептик

30.10.2019 11:01

А кад треба да говоре Рудоња и Бисерка онда се може наредити пренос...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

30.10.2019 11:29

Па промијените ту тачку закона везану за РТРС, и у њу ставите да има обавезу преноса сваке скупшине и то у цјелости. Ви свакако имате искуства у промјенама којекаквих одредби закона, како коме и када одговара, тако да вам то уопште неће бити проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл комуниста

30.10.2019 13:03

А кад дискутују: Јелена, Драшко и други из опозиције рекламе или вијести.

Name

неко

30.10.2019 13:19

РТРСплус, преноси све сједнице Народне скупштине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

30.10.2019 19:01

вецерас у 18 х ртрс је преносио косаркаски мец, а РТВБН је преносила скупстину.

Name

Биљана

30.10.2019 13:19

ЗАЛОСНО ЈЕ КАКО СУ ПОЈЕДИНИ ПОСЛАНИЦИ НЕОБРАЗОВАНИ,НЕПИСМЕНИ И НЕКУЛТУРНИ?!О СИСТЕМИМА ВРИЈЕДНОСТИ,ДА И НЕ ПРИЦАМО.ТУГА И ЈАД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.10.2019 00:36

Сто мање гледам РТРС, то боље. Ионако гледам пренос Скупстине преко БН телевизије.

ОДГОВОРИТЕ