Ко је то блокирао рацију у "Шумама Српске"?!

Прошле су двије недјеље од како је премијер РС Радован Вишковић најавио да ће сви директори шумских газдинстава која су у минусу “морати да оду”, а десет губиташа је још увијек у фотељама и нема никавих наговјештаја да би могли бити смијењени.

Република Српска 30.10.2019 | 11:46
Ко је то блокирао рацију у "Шумама Српске"?!
Све се, подсјећамо, свело на смену в.д. директора шумског газдинства “Вучевица” у Чајничу, једног од најуспјешнијих директора у “Шумама РС”, који је чајничку шумарију извукао из дубоког минуса од 1,4 милиона КМ, те на смјену једног јединог губиташа: донедавног в.д. директора ШГ “Борја” Теслић Мише Стојановића. Очекивано, за њихове насљеднике именовани су кадрови СНСД: Марко Мичевић, односно Стојан Божић.

Након тога, умјесто најављене буре, услиједило је затишје. Чак су и најављене полицијске и инспекцијске контроле на терену, какве су проведене и прије три мјесеца, наводно стопиране у посљедњем тренутку.


 
– То су рације, које крећу у зору, око пет ујутру и усмјерене су на илегалне пилане и на одвоз дрвних сортимената, односно контролу камиона. Из нама непознатих разлога, то је прије неколико дана највљено, па стопирано – каже извор Српскаинфо из шумарских кругова у источном дијелу Републике Српске.

В.д. генералног директора “Шума РС” Славен Гојковић, међутим, каже да су приче о стопираним рацијама, обичне гласине.


 
– За те ванредне контроле унапријед не знам ни ја, као директор предузећа, па тако нико ни у шумским газдинствима није могао знати да је нека акција планирана, па стопирана. Таквих акција смо већ имали десет од маја до сада и биће их још, а припремају се у строгој тајности у сарадњи за МУП-ом и надлежним министарством, односно инспекцијом – каже Гојковић за Српскаинфо.

Поручује такође да, што се смјена тиче, још ништа није готово, али тврди да је премијер Вишковић, уствари, поручио да ће губиташи “морати да оду до краја године”.

– Неким ћемо директорима, поготово онима који су именовани недавно, дати још мало времена да покушају поправити ситуацију. Међутим, кадровским промјена ће бити још и то ускоро – рекао је Гојковић, али није прецизирао којим се то директорима дрмају фотеље.

Јавности још није познато ни којих је то 11 газдинстава у минусу, али се спекулише се да су на листи губиташа, између осталих, и директори шумарија у Котор Вароши и Дринићу, који су кормило ових газдинстава преузели прије мање од три мјесеца, те руководиоци у Лопарама, Калиновику и Вишеграду. 

У руководству “Шума РС” очекују да ће до краја године све шумарије губиташи испливати из минуса. Истовремено, притегли су финансијску дисциплину, па се све шумарије морају придржавати редослиједа у исплати: прво порези, доприноси и накнаде општинама за кориштење шума на њиховом подручју, па тек онда исплате плата.

У појединим газдиствима плате касне, али се нико није бунио. Проблем са платама није од јуче, тврди Душан Марковић, предсједник Јединствене удружене синдикалне организације “Шума РС” и додаје да је стварно стање у овом предузећу горе од оног приказаног у “папирима”.


 
– У неким газдинствима су исплаћене тек јулске плате, али нама је већи проблем што се не поштује цијена рада. Нека су газдинства приказала да су успјешна, а успешни су зато што не закидају на платама, јер их обрачунавају по цијени рада мањој од договорених 130 КМ.  Наводно, то се књижи као дуг према радницима, али искуство нам показује да се тај дуг никад не надокнади, него све прође по принципу “ујео вук магарца” – каже Марковић  и додаје да су поштенији они директори који су признали губитке, од оних који су уштимовали  финансијски извјештај, како би сачували фотеље.

(Српскаинфо)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

...РЕ

30.10.2019 10:53

Гојковић се ускоро враћана позицију извршног директора за уговарање!Други социјалиста долази умјесто њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

30.10.2019 11:17

Ма кога це онај муценик Висковиц дс смијени.Па он не смије у WЦ да не пита.Он је слуга.

Name

диспечер

30.10.2019 11:23

Вишко се залетио са изјавом, паре су на сигурном код Додика, нису у другим џеповима...

Name

Диско

30.10.2019 12:09

Натоци гориво, замјени гуме, мани се ти управљања дрзавом

Name

Мајевица

30.10.2019 12:28

Ко је током октобра исекао и одвукао преко 400 камиона од 35 кубука буковине по Мајевици, шуме старе преко 100 и 150 године коју нико није такао у СФРЈ, сада неким бандитима пало на памет да то опљачкају. Даноноћно огроми камиони одлаће толике силне десетине хиљада кубика. Ово је незапамћена сеча и уништење буковина на Мајевици.

Name

Дервента

30.10.2019 11:35

Какве су ово њушке на сликама?! Па нису готови, не треба њих скидати са позиција. Толико су неумјерени у свему, па и храни тако да су свакако готови. Свашта, каквих људи има. Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заштитимо папкаре од шумара

30.10.2019 11:38

Вјерујем да нема више ни једно јање или прасе на Добојској регији. Чини се као да је овај Гојковић све потаманио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

30.10.2019 11:39

ЗНА СЕ КО ЈЕ СТОПИРАО. ОНАЈ ШТО СВЕ СТОПИРА У ОВОЈ ДРЖАВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

30.10.2019 12:30

ДОДО ДОДОООООООООООООооооооооо!!!

Name

Мирослав

30.10.2019 12:24

Јулске плате исплаћене у неким газдинствима, па од чега људи живе , јел од крађе шуме или неједу ништа нити плаћају рачуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафија

30.10.2019 12:24

Крадје у Сумским газдинствима у цитавој СФРЈ па онда у БИХ се врсе систематски јос од краја 2 свј рата.Колико је суме посјецено и покардено,промунтано и сл само дрги Бог зна.Свједоци смо да у сваком граду у БИХ а тако и у осталим републикама бивсе дрзвае,постоји бар 5 лугара и осталих радника који за собом имају афере,који имају куце,станове,виле ,аутомобиле....И ста ?Ниста! Опет раде на истим мјестима.Па цак је и луди Зорке врацен у Новом Граду да опет краде а накрао се масала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

30.10.2019 12:29

Какве смјене само треба јос запосљавати ста има везе ако имамо два три и висе директора. Сто имамо висе директора висе смо успјеснији..Само их запосљавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пр

30.10.2019 12:47

Гојковићу, кад ћеш да смијениш директора ШГ Клековача Источни Дрвар Милоша Бјељца који је само прошле године заједно са сарадницима у фирми Дујаковићем, Граховцем, Боснићем, Јаћимовићем()... покрао преко 800 кубика најбоље букве за шта цијели Дрвар, И. Дрвар, Рибник и Дринић знају и тако оштетио фирму за преко 70 000 марака и због тога има 2 кривичне пријаве и против њега се води поступак у Тужилаштву РС?КАД ЋЕШ И СМИЈЕШ ЛИ? СМИЈЕ ЛИ ВИШКОВИЋ, СМИЈЕ ЛИ ИКО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.10.2019 13:39

Само 70.000, то је сица толико имају у дзепу и у ауту у сваком тренутку.

Name

Лука ГенСек

30.10.2019 13:06

Кад ће рација у највећем леглу лоповлука у Електроприведи Колико ту робије има зарађено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.10.2019 00:33

Нема хапсења! Ко кога да хапси? Мафија своје пипке?

ОДГОВОРИТЕ