Ko je to blokirao raciju u "Šumama Srpske"?!

Prošle su dvije nedjelje od kako je premijer RS Radovan Višković najavio da će svi direktori šumskih gazdinstava koja su u minusu “morati da odu”, a deset gubitaša je još uvijek u foteljama i nema nikavih nagovještaja da bi mogli biti smijenjeni.

Republika Srpska 30.10.2019 | 11:46
Ko je to blokirao raciju u "Šumama Srpske"?!
Sve se, podsjećamo, svelo na smenu v.d. direktora šumskog gazdinstva “Vučevica” u Čajniču, jednog od najuspješnijih direktora u “Šumama RS”, koji je čajničku šumariju izvukao iz dubokog minusa od 1,4 miliona KM, te na smjenu jednog jedinog gubitaša: donedavnog v.d. direktora ŠG “Borja” Teslić Miše Stojanovića. Očekivano, za njihove nasljednike imenovani su kadrovi SNSD: Marko Mičević, odnosno Stojan Božić.

Nakon toga, umjesto najavljene bure, uslijedilo je zatišje. Čak su i najavljene policijske i inspekcijske kontrole na terenu, kakve su provedene i prije tri mjeseca, navodno stopirane u posljednjem trenutku.


 
– To su racije, koje kreću u zoru, oko pet ujutru i usmjerene su na ilegalne pilane i na odvoz drvnih sortimenata, odnosno kontrolu kamiona. Iz nama nepoznatih razloga, to je prije nekoliko dana najvljeno, pa stopirano – kaže izvor Srpskainfo iz šumarskih krugova u istočnom dijelu Republike Srpske.

V.d. generalnog direktora “Šuma RS” Slaven Gojković, međutim, kaže da su priče o stopiranim racijama, obične glasine.


 
– Za te vanredne kontrole unaprijed ne znam ni ja, kao direktor preduzeća, pa tako niko ni u šumskim gazdinstvima nije mogao znati da je neka akcija planirana, pa stopirana. Takvih akcija smo već imali deset od maja do sada i biće ih još, a pripremaju se u strogoj tajnosti u saradnji za MUP-om i nadležnim ministarstvom, odnosno inspekcijom – kaže Gojković za Srpskainfo.

Poručuje takođe da, što se smjena tiče, još ništa nije gotovo, ali tvrdi da je premijer Višković, ustvari, poručio da će gubitaši “morati da odu do kraja godine”.

– Nekim ćemo direktorima, pogotovo onima koji su imenovani nedavno, dati još malo vremena da pokušaju popraviti situaciju. Međutim, kadrovskim promjena će biti još i to uskoro – rekao je Gojković, ali nije precizirao kojim se to direktorima drmaju fotelje.

Javnosti još nije poznato ni kojih je to 11 gazdinstava u minusu, ali se spekuliše se da su na listi gubitaša, između ostalih, i direktori šumarija u Kotor Varoši i Driniću, koji su kormilo ovih gazdinstava preuzeli prije manje od tri mjeseca, te rukovodioci u Loparama, Kalinoviku i Višegradu. 

U rukovodstvu “Šuma RS” očekuju da će do kraja godine sve šumarije gubitaši isplivati iz minusa. Istovremeno, pritegli su finansijsku disciplinu, pa se sve šumarije moraju pridržavati redoslijeda u isplati: prvo porezi, doprinosi i naknade opštinama za korištenje šuma na njihovom području, pa tek onda isplate plata.

U pojedinim gazdistvima plate kasne, ali se niko nije bunio. Problem sa platama nije od juče, tvrdi Dušan Marković, predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije “Šuma RS” i dodaje da je stvarno stanje u ovom preduzeću gore od onog prikazanog u “papirima”.


 
– U nekim gazdinstvima su isplaćene tek julske plate, ali nama je veći problem što se ne poštuje cijena rada. Neka su gazdinstva prikazala da su uspješna, a uspešni su zato što ne zakidaju na platama, jer ih obračunavaju po cijeni rada manjoj od dogovorenih 130 KM.  Navodno, to se knjiži kao dug prema radnicima, ali iskustvo nam pokazuje da se taj dug nikad ne nadoknadi, nego sve prođe po principu “ujeo vuk magarca” – kaže Marković  i dodaje da su pošteniji oni direktori koji su priznali gubitke, od onih koji su uštimovali  finansijski izvještaj, kako bi sačuvali fotelje.

(Srpskainfo)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

...RE

30.10.2019 11:53

Gojković se uskoro vraćana poziciju izvršnog direktora za ugovaranje!Drugi socijalista dolazi umjesto njega.

ODGOVORITE
Name

Gagi

30.10.2019 12:17

Ma koga ce onaj mucenik Viskovic ds smijeni.Pa on ne smije u WC da ne pita.On je sluga.

Name

dispečer

30.10.2019 12:23

Viško se zaletio sa izjavom, pare su na sigurnom kod Dodika, nisu u drugim džepovima...

Name

Disko

30.10.2019 13:09

Natoci gorivo, zamjeni gume, mani se ti upravljanja drzavom

Name

Мајевица

30.10.2019 13:28

Ко је током октобра исекао и одвукао преко 400 камиона од 35 кубука буковине по Мајевици, шуме старе преко 100 и 150 године коју нико није такао у СФРЈ, сада неким бандитима пало на памет да то опљачкају. Даноноћно огроми камиони одлаће толике силне десетине хиљада кубика. Ово је незапамћена сеча и уништење буковина на Мајевици.

Name

Derventa

30.10.2019 12:35

Kakve su ovo njuške na slikama?! Pa nisu gotovi, ne treba njih skidati sa pozicija. Toliko su neumjereni u svemu, pa i hrani tako da su svakako gotovi. Svašta, kakvih ljudi ima. Sramota

ODGOVORITE
Name

Zaštitimo papkare od šumara

30.10.2019 12:38

Vjerujem da nema više ni jedno janje ili prase na Dobojskoj regiji. Čini se kao da je ovaj Gojković sve potamanio.

ODGOVORITE
Name

p

30.10.2019 12:39

ZNA SE KO JE STOPIRAO. ONAJ ŠTO SVE STOPIRA U OVOJ DRŽAVI.

ODGOVORITE
Name

PRIJEDORČANIN

30.10.2019 13:30

DODO DODOOOOOOOOOOOOOooooooooo!!!

Name

Мирослав

30.10.2019 13:24

Јулске плате исплаћене у неким газдинствима, па од чега људи живе , јел од крађе шуме или неједу ништа нити плаћају рачуне.

ODGOVORITE
Name

Mafija

30.10.2019 13:24

Kradje u Sumskim gazdinstvima u citavoj SFRJ pa onda u BIH se vrse sistematski jos od kraja 2 svj rata.Koliko je sume posjeceno i pokardeno,promuntano i sl samo drgi Bog zna.Svjedoci smo da u svakom gradu u BIH a tako i u ostalim republikama bivse drzvae,postoji bar 5 lugara i ostalih radnika koji za sobom imaju afere,koji imaju kuce,stanove,vile ,automobile....I sta ?Nista! Opet rade na istim mjestima.Pa cak je i ludi Zorke vracen u Novom Gradu da opet krade a nakrao se masala.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

30.10.2019 13:29

Kakve smjene samo treba jos zaposljavati sta ima veze ako imamo dva tri i vise direktora. Sto imamo vise direktora vise smo uspjesniji..Samo ih zaposljavati.

ODGOVORITE
Name

pr

30.10.2019 13:47

Gojkoviću, kad ćeš da smijeniš direktora ŠG Klekovača Istočni Drvar Miloša Bjeljca koji je samo prošle godine zajedno sa saradnicima u firmi Dujakovićem, Grahovcem, Bosnićem, Jaćimovićem()... pokrao preko 800 kubika najbolje bukve za šta cijeli Drvar, I. Drvar, Ribnik i Drinić znaju i tako oštetio firmu za preko 70 000 maraka i zbog toga ima 2 krivične prijave i protiv njega se vodi postupak u Tužilaštvu RS?KAD ĆEŠ I SMIJEŠ LI? SMIJE LI VIŠKOVIĆ, SMIJE LI IKO?

ODGOVORITE
Name

re

30.10.2019 14:39

Samo 70.000, to je sica toliko imaju u dzepu i u autu u svakom trenutku.

Name

Luka GenSek

30.10.2019 14:06

Kad će racija u najvećem leglu lopovluka u Elektroprivedi Koliko tu robije ima zarađeno

ODGOVORITE
Name

Direkt

31.10.2019 01:33

Nema hapsenja! Ko koga da hapsi? Mafija svoje pipke?

ODGOVORITE