Због чега Павић признаје коалицију само 3 странке?

Изјава предсједника ДНС Марка Павића да коалициони споразум у Републици Српској имају само три странке – није тачна, а то се види из потписа страначких лидера у које је Српскаинфо имао увид.

Република Српска 29.10.2019 | 21:30
Због чега Павић признаје коалицију само 3 странке?
Наиме, лидер ДНС, који крајем ове седмице треба да настави разговоре са СНСД, изјавио је да коалициони споразум у Српској имају само три странке – СНСД, социјалисти и ДНС и да у почетку неће бити састанка свих коалиционих партнера.

– Не знам ко би ту даље требало да буде – рекао је Павић новинарима на Мраковици, одговарајући на питање хоће ли услиједити састанак само са СНСД или са свим коалиционим партнерима.

Он је навео да ДНС има одређене ствари које жели да рашчисти с носиоцем ове коалиције.

– Јасно је да је то СНСД и када с њима рашчистимо одређене ствари онда се може ићи даље – рекао је Павић.

Подсјећамо, Предсједништво ДНС на сједници одржаној 5. октобра 2019. донијело је Одлуку о заустављању даљег дјеловања у оквиру Споразума о начину и критеријумима заједничког дјеловања коалиционих партнера у мандатном периоду 2018-2022. година.

Управо тако се зове споразум кога су 14. јуна 2019. у Бањалуци потписали предсједници СНСД Милорад Додик, ДНС Марко Павић, СП Петар Ђокић, али и лидери УС Ненад Стевандић, ДЕМОС Недељко Чубриловић и НДП Драган Чавић.

– Странке потписнице споразума чине коалицију која ће проводити заједничку политику у цијелом периоду трајања изборног мандата на законодавном и извршном нивоу власти на основу програма рада Владе РС којег је усвојила Народна скупштина, на приједлог предсједника Владе – пише у првој тачки тог споразума.



Такође, странке потписнице споразума се обавезују да ће координирано са изабраним представницима у законодавној и извршној власти проводити политику у интересу грађана и РС, фокусирајући дјеловање на побољшање економско-социјалног стања кроз сталан привредни раст, раст плата запослених, стабилна социјална давања, јавне инвестиције и раст пивреде, водећи при том политику заштите дејтонског уставно-правног статуса Српске.

Такође, шесторица предсједника странака су потписали и неколико анекса споразума, међу којима и онај који прецизно дефинише проценат учешћа у власти те начин и рокове расподјеле руководећих функција и других позиција у инситуцијама власти, јавним педузећима, јавним установама, фондовима и агенцијама.

Проценат учешћа у расподјели функција одговара проценту учешћа у скупшинској већини, која броји 57 посланика. Према томе, СНСД треба да има 54,38 процената учешћа у власти, ДНС 14,04, СП 12,28 процената, ДЕМОС и УС по 7,02 и НДП 5,26 одсто. На основу тога је наведено којој од партија је припала која од 98 тзв. првих позиција у јавној управи.



Саговорници Српскаинфо из неких партија владајуће већине сматрају да Павић, покушавајући да сведе коалицију на само три партије, “очигледно омаловажава остале странке”.

– Коалициони споразум се тиче свих странака, а не само СНСД, ДНС и СП. Наравно, проблеми које између себе имају ДНС и СНСД не тичу се директно осталих странака, али се тичу индиректно, јер због тога и остале странке још нису добиле све што је потписано или су директори мјесецима у статусу в.д. Истина је да је пред опште изборе потписан први споразум, али ни тада он није бројао само три странке, јер је УС, као и још неке странке, имала потписан коалициони споразум са СНСД.

Договорено је да странка која пређе цензус наставља учешће у коалицији и учествује у власти пропорционално изборном резултату. Осим тога, ДНС је саопштио да зауставља дјеловање у споразуму из 2019. Очиглено је да Милорад Додик сада попушта Павићу, али му је ипак поручио да постоји црвена линија испод које СНСД неће ићи. На сљедећем састанку би се требало видјети гдје је та линија – каже наш извор.

Шта је коме припало

СНСД су припале руководеће позиције у 53 институције: Електропривреди, РиТЕ „Гацко“, ХЕ на Требишњици, на Дрини, на Врбасу, Елекро-Бијељини, Електро-Добоју, Електродистрибуцији Пале, Пореској управи, Заводу за запошљавање, Републичком заводу за статистику, Водама, Геодетској управи, Агенцији за аграрна плаћања, Фонду ПИО, Фонду здравства, Комисији за енергетику, Агенцији за банкарство, ИРБ, Гас промету, Репубичкој дирекцији за обнову и изградњу, Гарантном фонду, Ветеринарском институту, Аеродромима, Секретаријату за вјере и Архиву.



На списку су још и: Хидрометеоролошки завод, Агенција за државну управу, РПЗ, УКЦ РС, болнице у Добоју, Бијељини, Зворнику, Источном Сарајеву, Градишки, Фочи, Невесињу и Требињу, “Орао”, Завод за форензичку психијатрију, Завод „Др Мирослав Зотовић“, Одбор државне управе за жалбе, Службени гласник, Републилки центар за истраживање рата, Агенција за акредитацију високошколских установа, Агенција за управљање одузетом имовином, Гендер центар, Угоститељски сервис, национални паркови „Сутјеска“ и „Дрина“, Истраживачко развојни центар електроенергетике и Противградна превентива.

ДНС је добио 17 позиција: Жељезнице, Путеве, Агенцију за осигурање, Фонд за запошљавање инвалида, ТОРС, Републички секретаријат за законодавство, Завод за образовање одраслих, Болница Приједор, Болница за хроничну психијатрију, Оператор система подстицаја, Пословна зона Бањалука, НП „Козара“, „Космос“, Дом за лица с инвалидитетом, Републички секретаријат за расељена лица, ШГ Дринић Петровац, Електродистрибуција Пале – Радна јединица Источно Сарајево.



Социјалистима је припало 12 позиција: Шуме, Електро-Херцеговина, Инспекторат, Фонд за дјечију заштиту, Комисија за концесије, АПИФ, Фонд за заштиту животне средине, Завод за стоматологију, Агенција за сертификацију, акредитацију и унапеђење квалитета здавствене заштите РС, Психијатријска болница Соколац, Музеј РС и Центар за пружање бесплатне правне помоћи.

ДЕМОС има 7 директора: РиТЕ „Угљевик“, Аутопутеви, Завод за медицину рада и спорта, Републички девизни инспекторат, Републичка управа за игре на срећу, Агенција за развој малих и средњих предузећа и Гас-Рес.




Уједињеној Српској припала су директорска мјеста у: Институту за јавно здравство, Заводу за уџбенике, Поштама, Заводу за геолошка истраживања, Заводу за стандардизацију и метрологију, Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и Цивилној заштити.

НДП: Електрокрајина, Агенција за безбједност саобраћаја, Републичка дирекција за промет наоружања, Град Бијељина и Агенција за мирно рјешавање радних спорова.

(Српскаинфо)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

ре

29.10.2019 20:34

Све на вама је кићење гладног народа перјем свих ових година у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Днк

29.10.2019 21:44

Павиц је у праву.Прво, Снсд је узео најјаче функције и предузећа гдје је највише пара!Демос је такодје добио јаке позиције.Стевандиц слабе а Чавиц симболичне и најгоре.Занимљовост је да је Павицу припало ШГ Дриниц, а то није предузеце ни установа вец организациони дио Шума .Нпр снсд има 18 газдинстава.Интересантно је да су рецимо Социјалисти добили Инспекторат, тј. директора а 90 % инспектора је из снсд.У Шумама је још горе, Социјалисти добили генералног директора и 3 газдиства а као " држе" Шуме, Демос исто 3 газдинства и једног извршног директора, снсд има 18 газдинстава и 4 извршна директора а Днс само 2 газдинства.НЕЛОГИЧНЕ И НЕПРАВЕДНЕ РАСПОДЈЕЛЕ КОЛАЧА! ЗАТО СУ У ДНС И СОЦИЈАЛИСТИМА ЉУТИ С ПРАВОМ!

Name

Робин худ

30.10.2019 08:04

С којим правом су љути, мање пљацке јел то? Ста је ово, борба за пљацку ресурса или ста? Сви се трпају гдје се обрце велика лова, а то је небитно...свакако радис за плату, мислим у нормалној дрзави. Једино код нас је небитно колика је плата вец дај ме тамо гдје се мозе висе украсти.

Name

ДВОЈИЦА (-)АСОНА

29.10.2019 20:59

У ПРВИ КРУГ НЕ УЛАЗЕ ПАПЦИ. ОНИ НА РЕД ДОЛАЗЕ У ДРУГУ СОФРУ. ТАКАВ ДОГОВОР ДВОЈИЦЕ (-)АСОНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

29.10.2019 21:51

Зато што су те 3 странке изгурале Додика и Зељку и треба да имају највише колача! Павић и Дјокић су незадовољни јер ни овај неправедни договор Додик није испоштовао него још увијек кочи пола њихових именовања а Чубриловићеве и Стевандићеве је све поставио!

Name

Неко битан

29.10.2019 21:15

Кад видис ко све је постављен на одредјена мјеста, зивот ти се смуци. Примјер само новинарка да нам буде министарка просвете а радимо провјере диплома. Како она тако постена заврси у брзом року и по хитном поступку. Овакви примјери и наводе способне и интелигентне да иду одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2019 09:09

Па мозда има неке посебне способности за мјесто министарке.

Name

Рис

29.10.2019 21:20

Све се договорили а ВД директора никад висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.....л

29.10.2019 22:15

СУШТИНА ЈЕ ДА ЈЕ НА ПАПИРУ ОВАКО А У ПРАКСИ СНСД КОНТРОЛИШЕ ПРЕКО 80 % СВЕГА( ПРЕДУЗЕЋА, ДИРЕКТОРА,,УО,НО,ПАРА...).ЗБОГ ТОГ ЈЕ ПАВИЋ ЉУТ А И ДЈОКИЋ ЈЕ САМО ШТО СЕ НЕ СМИЈЕ СУПРОСТАВИТИ ОЦУ НАЦИЈЕ!

Name

...РЕ

30.10.2019 06:57

Снсд своје и Демосове поставља на мандат(нпр.прије неки дан Топић , директор Аутопутева постављен одмах на мандат од 4 године), а ове из Днс, Социјалисте и Чавићеве на вд.

Name

За ре

30.10.2019 08:07

Баш имамо користи и од једних и од других, јер су они ту ради својих интереса и страначких потреба. Свеједно ко је на ком мјесту од њих, било вд или не, суштина је да су већина неспособни, незналице и куповни, некомпетентнинза дате им области, јер је резултат биједа, убрзано сиромашење, масовно бјежање људи вани, колективна депресија,... На дну смо, у сваком погледу.

Name

.....л

29.10.2019 21:45

Павић је с разлогом љут.Чека се да се и незадовољни Дјокиц огласи и постави своје услове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...РЕ

30.10.2019 06:58

Сад ће им стари лисац Перо Дјокић запржити чорбу!

Name

Никола

29.10.2019 22:05

Свака од ових институција је чист плијен,а никако институција за помоћ градјанима и држави,дакле док ово читам само видим страначки плијен и мјесто за страначко ухљебљавање и појединачно исисавање државног новца...страшно,мислим да овакво стање,неће моћи дуго потрајати!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст

29.10.2019 22:34

И умјесто да фирме И јавне установе воде менадзери на њихова мјеста се постављају партијски послусници који имају задатак да у свом мандату запосле сто висе партијских кадрова јер они И њихове породице цине изборну базу. Партије су постале заводи за запосљавање, а јавна предузеца соцјалне установе. Нити Једна партија, позиције или опозиције, није осудила овакву стетну друствену појаву која је у свакој нормалној земљи незаконита вец настоји да додје на власт како би поставила своје странацке кадрове. Претрпана јавна предузеца непроизводним радницима, додатно се задузују И падају у све вецу дубиозу. Ово БиХ неповратно води у пропаст. Слицан процес је довео до распада СФРЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

30.10.2019 03:41

Окупатори се свађају око подјеле пљена. Ако је ово та западна демократија коју смо извојевали рушећи Социјализам ,нека хвала ја би да вратим Социјализам. Шака људи нам је растурила Уређење а шака их се и окористила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

30.10.2019 05:47

Иди стари куци мало прилези,твоје вријеме је просло

ОДГОВОРИТЕ
Name

пр

30.10.2019 08:39

А вријеме Илије Стеванчевића тек долази.....хаха

Name

ИСТИНА

30.10.2019 05:53

Озбилкном аналитичару и познаваоцу стања у Републици Српској не може промаћи чињеница да највећу формалну моћ у области јаног привредног сектора има Социјалистичка партија. Они имају министра за енергетику и рударство и ддиректора у Шумама Републике Српске. Шуме Републике Српске су јединствено предузеће у којем су шумска газдинства организационе јединице и у тим оргаанизационим јединицама је економска маћ без обзира што нису правни субјект. Људи из СНСД-а су власници полана и они у шуштину управљају и харају шумским богатством. Иста ситуација је и у енергетском сектору. Закључак је јасан да у суштини са цијелим системом управља СНСД, а остали су само добро плаћена гласачка машинерија. Павић има проблем, јер тамо гдје је ДНС то су углавном губиташи и те организације и предузећа немају никакву финансијску моћ, а тиме ни утицај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

30.10.2019 08:11

Тако је.Формално позиције држе днс и сп а суштински све држи снсд!

Name

Милан

30.10.2019 08:58

Додик је растурио днс, СДС и од тих сатрапа изолује ( умањује дјеловање) Марка Павић, то му и треба кад вјерује додику - лажову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кадар

03.11.2019 10:10

Узмите све директоре, све министре, свих странака, и видјецете да немају кадар ни једна, такно све.

ОДГОВОРИТЕ