Zbog čega Pavić priznaje koaliciju samo 3 stranke?

Izjava predsjednika DNS Marka Pavića da koalicioni sporazum u Republici Srpskoj imaju samo tri stranke – nije tačna, a to se vidi iz potpisa stranačkih lidera u koje je Srpskainfo imao uvid.

Republika Srpska 29.10.2019 | 21:30
Zbog čega Pavić priznaje koaliciju samo 3 stranke?
Naime, lider DNS, koji krajem ove sedmice treba da nastavi razgovore sa SNSD, izjavio je da koalicioni sporazum u Srpskoj imaju samo tri stranke – SNSD, socijalisti i DNS i da u početku neće biti sastanka svih koalicionih partnera.

– Ne znam ko bi tu dalje trebalo da bude – rekao je Pavić novinarima na Mrakovici, odgovarajući na pitanje hoće li uslijediti sastanak samo sa SNSD ili sa svim koalicionim partnerima.

On je naveo da DNS ima određene stvari koje želi da raščisti s nosiocem ove koalicije.

– Jasno je da je to SNSD i kada s njima raščistimo određene stvari onda se može ići dalje – rekao je Pavić.

Podsjećamo, Predsjedništvo DNS na sjednici održanoj 5. oktobra 2019. donijelo je Odluku o zaustavljanju daljeg djelovanja u okviru Sporazuma o načinu i kriterijumima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018-2022. godina.

Upravo tako se zove sporazum koga su 14. juna 2019. u Banjaluci potpisali predsjednici SNSD Milorad Dodik, DNS Marko Pavić, SP Petar Đokić, ali i lideri US Nenad Stevandić, DEMOS Nedeljko Čubrilović i NDP Dragan Čavić.

– Stranke potpisnice sporazuma čine koaliciju koja će provoditi zajedničku politiku u cijelom periodu trajanja izbornog mandata na zakonodavnom i izvršnom nivou vlasti na osnovu programa rada Vlade RS kojeg je usvojila Narodna skupština, na prijedlog predsjednika Vlade – piše u prvoj tački tog sporazuma.



Takođe, stranke potpisnice sporazuma se obavezuju da će koordinirano sa izabranim predstavnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti provoditi politiku u interesu građana i RS, fokusirajući djelovanje na poboljšanje ekonomsko-socijalnog stanja kroz stalan privredni rast, rast plata zaposlenih, stabilna socijalna davanja, javne investicije i rast pivrede, vodeći pri tom politiku zaštite dejtonskog ustavno-pravnog statusa Srpske.

Takođe, šestorica predsjednika stranaka su potpisali i nekoliko aneksa sporazuma, među kojima i onaj koji precizno definiše procenat učešća u vlasti te način i rokove raspodjele rukovodećih funkcija i drugih pozicija u insitucijama vlasti, javnim peduzećima, javnim ustanovama, fondovima i agencijama.

Procenat učešća u raspodjeli funkcija odgovara procentu učešća u skupšinskoj većini, koja broji 57 poslanika. Prema tome, SNSD treba da ima 54,38 procenata učešća u vlasti, DNS 14,04, SP 12,28 procenata, DEMOS i US po 7,02 i NDP 5,26 odsto. Na osnovu toga je navedeno kojoj od partija je pripala koja od 98 tzv. prvih pozicija u javnoj upravi.



Sagovornici Srpskainfo iz nekih partija vladajuće većine smatraju da Pavić, pokušavajući da svede koaliciju na samo tri partije, “očigledno omalovažava ostale stranke”.

– Koalicioni sporazum se tiče svih stranaka, a ne samo SNSD, DNS i SP. Naravno, problemi koje između sebe imaju DNS i SNSD ne tiču se direktno ostalih stranaka, ali se tiču indirektno, jer zbog toga i ostale stranke još nisu dobile sve što je potpisano ili su direktori mjesecima u statusu v.d. Istina je da je pred opšte izbore potpisan prvi sporazum, ali ni tada on nije brojao samo tri stranke, jer je US, kao i još neke stranke, imala potpisan koalicioni sporazum sa SNSD.

Dogovoreno je da stranka koja pređe cenzus nastavlja učešće u koaliciji i učestvuje u vlasti proporcionalno izbornom rezultatu. Osim toga, DNS je saopštio da zaustavlja djelovanje u sporazumu iz 2019. Očigleno je da Milorad Dodik sada popušta Paviću, ali mu je ipak poručio da postoji crvena linija ispod koje SNSD neće ići. Na sljedećem sastanku bi se trebalo vidjeti gdje je ta linija – kaže naš izvor.

Šta je kome pripalo

SNSD su pripale rukovodeće pozicije u 53 institucije: Elektroprivredi, RiTE „Gacko“, HE na Trebišnjici, na Drini, na Vrbasu, Elekro-Bijeljini, Elektro-Doboju, Elektrodistribuciji Pale, Poreskoj upravi, Zavodu za zapošljavanje, Republičkom zavodu za statistiku, Vodama, Geodetskoj upravi, Agenciji za agrarna plaćanja, Fondu PIO, Fondu zdravstva, Komisiji za energetiku, Agenciji za bankarstvo, IRB, Gas prometu, Repubičkoj direkciji za obnovu i izgradnju, Garantnom fondu, Veterinarskom institutu, Aerodromima, Sekretarijatu za vjere i Arhivu.



Na spisku su još i: Hidrometeorološki zavod, Agencija za državnu upravu, RPZ, UKC RS, bolnice u Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Gradiški, Foči, Nevesinju i Trebinju, “Orao”, Zavod za forenzičku psihijatriju, Zavod „Dr Miroslav Zotović“, Odbor državne uprave za žalbe, Službeni glasnik, Republilki centar za istraživanje rata, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova, Agencija za upravljanje oduzetom imovinom, Gender centar, Ugostiteljski servis, nacionalni parkovi „Sutjeska“ i „Drina“, Istraživačko razvojni centar elektroenergetike i Protivgradna preventiva.

DNS je dobio 17 pozicija: Željeznice, Puteve, Agenciju za osiguranje, Fond za zapošljavanje invalida, TORS, Republički sekretarijat za zakonodavstvo, Zavod za obrazovanje odraslih, Bolnica Prijedor, Bolnica za hroničnu psihijatriju, Operator sistema podsticaja, Poslovna zona Banjaluka, NP „Kozara“, „Kosmos“, Dom za lica s invaliditetom, Republički sekretarijat za raseljena lica, ŠG Drinić Petrovac, Elektrodistribucija Pale – Radna jedinica Istočno Sarajevo.



Socijalistima je pripalo 12 pozicija: Šume, Elektro-Hercegovina, Inspektorat, Fond za dječiju zaštitu, Komisija za koncesije, APIF, Fond za zaštitu životne sredine, Zavod za stomatologiju, Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapeđenje kvaliteta zdavstvene zaštite RS, Psihijatrijska bolnica Sokolac, Muzej RS i Centar za pružanje besplatne pravne pomoći.

DEMOS ima 7 direktora: RiTE „Ugljevik“, Autoputevi, Zavod za medicinu rada i sporta, Republički devizni inspektorat, Republička uprava za igre na sreću, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Gas-Res.




Ujedinjenoj Srpskoj pripala su direktorska mjesta u: Institutu za javno zdravstvo, Zavodu za udžbenike, Poštama, Zavodu za geološka istraživanja, Zavodu za standardizaciju i metrologiju, Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i Civilnoj zaštiti.

NDP: Elektrokrajina, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Republička direkcija za promet naoružanja, Grad Bijeljina i Agencija za mirno rješavanje radnih sporova.

(Srpskainfo)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

re

29.10.2019 20:34

Sve na vama je kićenje gladnog naroda perjem svih ovih godina u RS.

ODGOVORITE
Name

Dnk

29.10.2019 21:44

Pavic je u pravu.Prvo, Snsd je uzeo najjače funkcije i preduzeća gdje je najviše para!Demos je takodje dobio jake pozicije.Stevandic slabe a Čavic simbolične i najgore.Zanimljovost je da je Pavicu pripalo ŠG Drinic, a to nije preduzece ni ustanova vec organizacioni dio Šuma .Npr snsd ima 18 gazdinstava.Interesantno je da su recimo Socijalisti dobili Inspektorat, tj. direktora a 90 % inspektora je iz snsd.U Šumama je još gore, Socijalisti dobili generalnog direktora i 3 gazdistva a kao " drže" Šume, Demos isto 3 gazdinstva i jednog izvršnog direktora, snsd ima 18 gazdinstava i 4 izvršna direktora a Dns samo 2 gazdinstva.NELOGIČNE I NEPRAVEDNE RASPODJELE KOLAČA! ZATO SU U DNS I SOCIJALISTIMA LJUTI S PRAVOM!

Name

Robin hud

30.10.2019 08:04

S kojim pravom su ljuti, manje pljacke jel to? Sta je ovo, borba za pljacku resursa ili sta? Svi se trpaju gdje se obrce velika lova, a to je nebitno...svakako radis za platu, mislim u normalnoj drzavi. Jedino kod nas je nebitno kolika je plata vec daj me tamo gdje se moze vise ukrasti.

Name

DVOJICA (-)ASONA

29.10.2019 20:59

U PRVI KRUG NE ULAZE PAPCI. ONI NA RED DOLAZE U DRUGU SOFRU. TAKAV DOGOVOR DVOJICE (-)ASONA

ODGOVORITE
Name

dzoni

29.10.2019 21:51

Zato što su te 3 stranke izgurale Dodika i Zeljku i treba da imaju najviše kolača! Pavić i Djokić su nezadovoljni jer ni ovaj nepravedni dogovor Dodik nije ispoštovao nego još uvijek koči pola njihovih imenovanja a Čubrilovićeve i Stevandićeve je sve postavio!

Name

Neko bitan

29.10.2019 21:15

Kad vidis ko sve je postavljen na odredjena mjesta, zivot ti se smuci. Primjer samo novinarka da nam bude ministarka prosvete a radimo provjere diploma. Kako ona tako postena zavrsi u brzom roku i po hitnom postupku. Ovakvi primjeri i navode sposobne i inteligentne da idu odavde.

ODGOVORITE
Name

Re

30.10.2019 09:09

Pa mozda ima neke posebne sposobnosti za mjesto ministarke.

Name

Ris

29.10.2019 21:20

Sve se dogovorili a VD direktora nikad vise.

ODGOVORITE
Name

.....l

29.10.2019 22:15

SUŠTINA JE DA JE NA PAPIRU OVAKO A U PRAKSI SNSD KONTROLIŠE PREKO 80 % SVEGA( PREDUZEĆA, DIREKTORA,,UO,NO,PARA...).ZBOG TOG JE PAVIĆ LJUT A I DJOKIĆ JE SAMO ŠTO SE NE SMIJE SUPROSTAVITI OCU NACIJE!

Name

...RE

30.10.2019 06:57

Snsd svoje i Demosove postavlja na mandat(npr.prije neki dan Topić , direktor Autoputeva postavljen odmah na mandat od 4 godine), a ove iz Dns, Socijaliste i Čavićeve na vd.

Name

Za re

30.10.2019 08:07

Baš imamo koristi i od jednih i od drugih, jer su oni tu radi svojih interesa i stranačkih potreba. Svejedno ko je na kom mjestu od njih, bilo vd ili ne, suština je da su većina nesposobni, neznalice i kupovni, nekompetentninza date im oblasti, jer je rezultat bijeda, ubrzano siromašenje, masovno bježanje ljudi vani, kolektivna depresija,... Na dnu smo, u svakom pogledu.

Name

.....l

29.10.2019 21:45

Pavić je s razlogom ljut.Čeka se da se i nezadovoljni Djokic oglasi i postavi svoje uslove.

ODGOVORITE
Name

...RE

30.10.2019 06:58

Sad će im stari lisac Pero Djokić zapržiti čorbu!

Name

Nikola

29.10.2019 22:05

Svaka od ovih institucija je čist plijen,a nikako institucija za pomoć gradjanima i državi,dakle dok ovo čitam samo vidim stranački plijen i mjesto za stranačko uhljebljavanje i pojedinačno isisavanje državnog novca...strašno,mislim da ovakvo stanje,neće moći dugo potrajati!?

ODGOVORITE
Name

Propast

29.10.2019 22:34

I umjesto da firme I javne ustanove vode menadzeri na njihova mjesta se postavljaju partijski poslusnici koji imaju zadatak da u svom mandatu zaposle sto vise partijskih kadrova jer oni I njihove porodice cine izbornu bazu. Partije su postale zavodi za zaposljavanje, a javna preduzeca socjalne ustanove. Niti Jedna partija, pozicije ili opozicije, nije osudila ovakvu stetnu drustvenu pojavu koja je u svakoj normalnoj zemlji nezakonita vec nastoji da dodje na vlast kako bi postavila svoje stranacke kadrove. Pretrpana javna preduzeca neproizvodnim radnicima, dodatno se zaduzuju I padaju u sve vecu dubiozu. Ovo BiH nepovratno vodi u propast. Slican proces je doveo do raspada SFRJ.

ODGOVORITE
Name

Титаник

30.10.2019 03:41

Окупатори се свађају око подјеле плјена. Ако је ово та западна демократија коју смо извојевали рушећи Социјализам ,нека хвала ја би да вратим Социјализам. Шака људи нам је растурила Уређење а шака их се и окористила.

ODGOVORITE
Name

Mirko

30.10.2019 05:47

Idi stari kuci malo prilezi,tvoje vrijeme je proslo

ODGOVORITE
Name

pr

30.10.2019 08:39

A vrijeme Ilije Stevančevića tek dolazi.....haha

Name

ISTINA

30.10.2019 05:53

Ozbilknom analitičaru i poznavaocu stanja u Republici Srpskoj ne može promaći činjenica da najveću formalnu moć u oblasti janog privrednog sektora ima Socijalistička partija. Oni imaju ministra za energetiku i rudarstvo i ddirektora u Šumama Republike Srpske. Šume Republike Srpske su jedinstveno preduzeće u kojem su šumska gazdinstva organizacione jedinice i u tim orgaanizacionim jedinicama je ekonomska mać bez obzira što nisu pravni subjekt. Ljudi iz SNSD-a su vlasnici polana i oni u šuštinu upravljaju i haraju šumskim bogatstvom. Ista situacija je i u energetskom sektoru. Zaključak je jasan da u suštini sa cijelim sistemom upravlja SNSD, a ostali su samo dobro plaćena glasačka mašinerija. Pavić ima problem, jer tamo gdje je DNS to su uglavnom gubitaši i te organizacije i preduzeća nemaju nikakvu finansijsku moć, a time ni uticaj.

ODGOVORITE
Name

p

30.10.2019 08:11

Tako je.Formalno pozicije drže dns i sp a suštinski sve drži snsd!

Name

Milan

30.10.2019 08:58

Dodik je rasturio dns, SDS i od tih satrapa izoluje ( umanjuje djelovanje) Marka Pavić, to mu i treba kad vjeruje dodiku - lažovu.

ODGOVORITE
Name

Kadar

03.11.2019 10:10

Uzmite sve direktore, sve ministre, svih stranaka, i vidjecete da nemaju kadar ni jedna, takno sve.

ODGOVORITE