Стара планина и даље у пламену, нема угрожених

Великим пожаром на српском дијелу Старе планине обухваћено око 1. 000 хектара ниског растиња, траве и шума, али је ситуација стабилна и за сада нема потребе за увођењем ванредног стања, речено је данас на сједници Градског штаба за ванредне ситуације Града Пирота.

Србија 29.10.2019 | 20:22
Стара планина и даље у пламену, нема угрожених
Градоначелник Пирота мр Владан Васић, који је и командир Штаба за ванредне ситуације у Пироту, истакао је да је град све своје расположиве ресурсе ставио на располагање.

Опрема и механизација којом располажу јавна предузећа стављена је на располагање, такође смјештајни капацитети у селу Дојкинци користиће се за смјештај ватрогасно-спасилачких јединица. Ситуација је под контролом, не треба ширити панику, ниједан људски живот није угрожен што је врло битно, рекао је Васћ.

Нагласио је да је пожар велики, а данас су хеликоптерске јединице надлетале терен.

Ангажовано је близу 200 припадника ватрогасно-спасилачких јединица и Жандармерија, навео је он на састанку коме су присустовали представници полиције, ватрогасно-спасилачких јединица и радиоаматери.

Тренутно је ситуација критична на двије локације, у предјелу Вурње у атару села Топли До и испод врха Три чуке, рекао је Милан Радовановић, из Радио клуба Пирот, чији су чланови даноноћно ангажовани и пружају логистичку помоћ ватрогасцима на терену.

Према његовим ријечма, ситуација је под контролом.

– Ватрогасци даноноћно дежурају, ту су и мјештани и локалци. Најкритичније је на врховима Три чуке и Три кладенца и предјелу Вурње у атару Топлог Дола. Ипак, све је под контролом – каже Радовановић.

Мјештанка села Дојкинци, Стојименка Стојановић, рекла је да су мјештани овог старопланинског села, најудаљенијег од града, забринути.

– Забринути смо, гледамо горе како пламен излази, да не дође до шуму, шума је сува, а ако крене вјетар да дува ка селу, пожар лако може да дође и до села – рекла је бака Стојименка.

Видојко Панајотовић, замјеник команданта Градског штаба за ванредне ситуације, истиче да су у контакту са бугарским властима, гдје такође бјесне пожари, а одакле се ватра и пренијела на српски дио Старе планине. 

– Имамо најновије информације да гори велика површина и у сусједној Бугарској, на другом дијелу планине, гдје један од четири крака пожара иде ка нашем дијелу планине. Ипак, надамо се да ће киша која је најављена за сутра спријечити ширење пожара на нашу територији, а и из Бугарске имамо увјеравања да ће они успјети да се изборе са пожаром – рекао је Панајотовић.

Пожар на Старој планини, како се наводи у бугарским медијима, избио је у атару бугарског села Мартиново, које се налази у подножју Старе планине са бугарске стране.

Због јаког вјетра ватра се брзо пренијела преко планинског врха Вражја глава и на српски дио Старе планине, гдје се ватрогасци даноноћно боре са ватреном стихијом.

На бугарској страни пожар гаси војска

Припадници копнене војске и хеликоптер Ми-17 из Ваздухопловства боре се са великим шумским пожарима на Старој планини и Националном парку Рила, саопштило је Министарство одбране Бугарске.

Напорима на гашењу великог шумског пожара на Старој планини изнад града Ћипровци, у близини границе са Србијом придружио се и двадесет и један припадник војне јединице за реаговање на елементарне непогоде. Хеликоптер Ми-17 из Ваздухопловства такође је почео да помаже у гашењу ватре рано јутрос, преноси бугарска агенција БТА.

Пожар на Старој планини захвата велику површину на тешком и неприступачном терену. Видљивост је смањена због густог дима. Војници раде заједно са локалним ватрогасцима.

У гашењу пожара у Националном парку Рила већ други дан такође учествује 21 припадник војске. Пожар бјесни између Чакалнице и врха Капатник.

Главни комесар Николај Николов, шеф Генералне дирекције за заштиту од пожара и цивилне заштите, посјетио је Ћипровце. Он је рекао да је пожар на Старој планини бјеснео на површини од преко 4.000 хектара, од чега је једна трећина на територији Бугарске, а остатак у Србији.

БТА јавља да је ово тренутно највећи пожар на Балканском полуострву и у Европи. Срећом, ватра се проширила углавном на травњаке, грмље и планинске пашњаке, а не по шумама.

– У гашење пожара укључено је сто педесет Бугара и око 200 Срба. Истрага о његовим узроцима је у току – рекао је Николов.



(БН/Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар