Stara planina i dalje u plamenu, nema ugroženih

Velikim požarom na srpskom dijelu Stare planine obuhvaćeno oko 1. 000 hektara niskog rastinja, trave i šuma, ali je situacija stabilna i za sada nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, rečeno je danas na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Pirota.

Srbija 29.10.2019 | 20:22
Stara planina i dalje u plamenu, nema ugroženih
Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, koji je i komandir Štaba za vanredne situacije u Pirotu, istakao je da je grad sve svoje raspoložive resurse stavio na raspolaganje.

Oprema i mehanizacija kojom raspolažu javna preduzeća stavljena je na raspolaganje, takođe smještajni kapaciteti u selu Dojkinci koristiće se za smještaj vatrogasno-spasilačkih jedinica. Situacija je pod kontrolom, ne treba širiti paniku, nijedan ljudski život nije ugrožen što je vrlo bitno, rekao je Vasć.

Naglasio je da je požar veliki, a danas su helikopterske jedinice nadletale teren.

Angažovano je blizu 200 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica i Žandarmerija, naveo je on na sastanku kome su prisustovali predstavnici policije, vatrogasno-spasilačkih jedinica i radioamateri.

Trenutno je situacija kritična na dvije lokacije, u predjelu Vurnje u ataru sela Topli Do i ispod vrha Tri čuke, rekao je Milan Radovanović, iz Radio kluba Pirot, čiji su članovi danonoćno angažovani i pružaju logističku pomoć vatrogascima na terenu.

Prema njegovim riječma, situacija je pod kontrolom.

– Vatrogasci danonoćno dežuraju, tu su i mještani i lokalci. Najkritičnije je na vrhovima Tri čuke i Tri kladenca i predjelu Vurnje u ataru Toplog Dola. Ipak, sve je pod kontrolom – kaže Radovanović.

Mještanka sela Dojkinci, Stojimenka Stojanović, rekla je da su mještani ovog staroplaninskog sela, najudaljenijeg od grada, zabrinuti.

– Zabrinuti smo, gledamo gore kako plamen izlazi, da ne dođe do šumu, šuma je suva, a ako krene vjetar da duva ka selu, požar lako može da dođe i do sela – rekla je baka Stojimenka.

Vidojko Panajotović, zamjenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije, ističe da su u kontaktu sa bugarskim vlastima, gdje takođe bjesne požari, a odakle se vatra i prenijela na srpski dio Stare planine. 

– Imamo najnovije informacije da gori velika površina i u susjednoj Bugarskoj, na drugom dijelu planine, gdje jedan od četiri kraka požara ide ka našem dijelu planine. Ipak, nadamo se da će kiša koja je najavljena za sutra spriječiti širenje požara na našu teritoriji, a i iz Bugarske imamo uvjeravanja da će oni uspjeti da se izbore sa požarom – rekao je Panajotović.

Požar na Staroj planini, kako se navodi u bugarskim medijima, izbio je u ataru bugarskog sela Martinovo, koje se nalazi u podnožju Stare planine sa bugarske strane.

Zbog jakog vjetra vatra se brzo prenijela preko planinskog vrha Vražja glava i na srpski dio Stare planine, gdje se vatrogasci danonoćno bore sa vatrenom stihijom.

Na bugarskoj strani požar gasi vojska

Pripadnici kopnene vojske i helikopter Mi-17 iz Vazduhoplovstva bore se sa velikim šumskim požarima na Staroj planini i Nacionalnom parku Rila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Bugarske.

Naporima na gašenju velikog šumskog požara na Staroj planini iznad grada Ćiprovci, u blizini granice sa Srbijom pridružio se i dvadeset i jedan pripadnik vojne jedinice za reagovanje na elementarne nepogode. Helikopter Mi-17 iz Vazduhoplovstva takođe je počeo da pomaže u gašenju vatre rano jutros, prenosi bugarska agencija BTA.

Požar na Staroj planini zahvata veliku površinu na teškom i nepristupačnom terenu. Vidljivost je smanjena zbog gustog dima. Vojnici rade zajedno sa lokalnim vatrogascima.

U gašenju požara u Nacionalnom parku Rila već drugi dan takođe učestvuje 21 pripadnik vojske. Požar bjesni između Čakalnice i vrha Kapatnik.

Glavni komesar Nikolaj Nikolov, šef Generalne direkcije za zaštitu od požara i civilne zaštite, posjetio je Ćiprovce. On je rekao da je požar na Staroj planini bjesneo na površini od preko 4.000 hektara, od čega je jedna trećina na teritoriji Bugarske, a ostatak u Srbiji.

BTA javlja da je ovo trenutno najveći požar na Balkanskom poluostrvu i u Evropi. Srećom, vatra se proširila uglavnom na travnjake, grmlje i planinske pašnjake, a ne po šumama.

– U gašenje požara uključeno je sto pedeset Bugara i oko 200 Srba. Istraga o njegovim uzrocima je u toku – rekao je Nikolov.



(BN/Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar