Вучић се састао са Јункером и Ханом у Бриселу

Предсједник Србије Александар Вучић састао се данас поподне у Бриселу са предсједником Европске комисије Жаном Клодом Јункером и комесаром за приступне преговоре Јоханесом Ханом.

Србија 29.10.2019 | 18:22
Вучић се састао са Јункером и Ханом у Бриселу
Вучић се захвалио Јункеру што је "цијнио Србију и то показивао на сваком мјесту".

- Хвала за многе ствари које сте учинили за нас у Вашем мандату. Хвала што сте цијнили Србију и то показивали на сваком мјесту - написао је Вучић на свом Инстаграм профилу.

Испод фотографија са Јункером, са којим се састао данас у Бриселу, српски предсједник је написао да је поносан на пријатељство са њим, а на једној од фотографија види се како му поклања буренце са вињаком.

"Српски вињак је нашао своје тржиште и у Бриселу, и у Москви. Поносан на пријатељство са предсједником ЕК Жан Клод Јункером", написао је Вучић.

Вучић је истакао вечерас, после разговора у сједишту ЕУ да су га Јункер и Хан пријатељски увјеравали да је важно да Србија остане на европском путу, што је, каже, прихватио, али и узвратио да ће Србија свој европски пут градити и понашати се као суверена земља, уз добре односе са свим другима .

Вучић каже да је питање шта је то што ми треба да чинимо да би имали користи и када можемо да очекујемо чланство у ЕУ, ако свој посао обавимо питање на које данас није лако добити одговор.

Прениоо је да су га европски званичници питали зашто је "већа видљивост" односа Србије са Русијом, посебно у војној сфери, на шта је каже, у пријатељском тону, јер је посебно захвалан Јункеру, али и Хану што су увијек показивали велико поштовање према Србији, указао како то изгледа из нашег угла.

- Када хоћемо да купимо оружје код западних европских земаља онда нас испутују шта "шта ће вам ово и оно"... и то траје три године . Једини је Емануел Макрон промијенио став и казао: "Хоћете "мистрал"? Ево вам". Сада не морам да објашњавам никоме јер имамо суверену земљу. Зар наше паре нису добре? - додао је он.

Вучић је поновио да ће Србија бити на европском путу, "иако није јасно шта ће да се збива са ЕУ, нити нама, нити овима у Унији".

У изјави новинарима у Бриселу казао је да је боље од других у региону предвиђао шта ће се дешавати око процеса европске интеграције и да је то рекао и Едију Рами и Зорану Заеву приликом сусрета у Новом Саду.

- Наше је да у региону уређујемо боље односе, чувамо стабилност, радимо и спроводимо реформе, а да ли ће "да нас се сете за дан безбједности", то је друго питање - казао је он.

Истакао је да "ЕУ не може да очекује од нас више од рационалног приступа европским интеграцијама, и да није реално очекивати страховити ентузијазам и одушевљеност грађана Србије".

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар