Vučić se sastao sa Junkerom i Hanom u Briselu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne u Briselu sa predsjednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom i komesarom za pristupne pregovore Johanesom Hanom.

Srbija 29.10.2019 | 18:22
Vučić se sastao sa Junkerom i Hanom u Briselu
Vučić se zahvalio Junkeru što je "cijnio Srbiju i to pokazivao na svakom mjestu".

- Hvala za mnoge stvari koje ste učinili za nas u Vašem mandatu. Hvala što ste cijnili Srbiju i to pokazivali na svakom mjestu - napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Ispod fotografija sa Junkerom, sa kojim se sastao danas u Briselu, srpski predsjednik je napisao da je ponosan na prijateljstvo sa njim, a na jednoj od fotografija vidi se kako mu poklanja burence sa vinjakom.

"Srpski vinjak je našao svoje tržište i u Briselu, i u Moskvi. Ponosan na prijateljstvo sa predsjednikom EK Žan Klod Junkerom", napisao je Vučić.

Vučić je istakao večeras, posle razgovora u sjedištu EU da su ga Junker i Han prijateljski uvjeravali da je važno da Srbija ostane na evropskom putu, što je, kaže, prihvatio, ali i uzvratio da će Srbija svoj evropski put graditi i ponašati se kao suverena zemlja, uz dobre odnose sa svim drugima .

Vučić kaže da je pitanje šta je to što mi treba da činimo da bi imali koristi i kada možemo da očekujemo članstvo u EU, ako svoj posao obavimo pitanje na koje danas nije lako dobiti odgovor.

Prenioo je da su ga evropski zvaničnici pitali zašto je "veća vidljivost" odnosa Srbije sa Rusijom, posebno u vojnoj sferi, na šta je kaže, u prijateljskom tonu, jer je posebno zahvalan Junkeru, ali i Hanu što su uvijek pokazivali veliko poštovanje prema Srbiji, ukazao kako to izgleda iz našeg ugla.

- Kada hoćemo da kupimo oružje kod zapadnih evropskih zemalja onda nas isputuju šta "šta će vam ovo i ono"... i to traje tri godine . Jedini je Emanuel Makron promijenio stav i kazao: "Hoćete "mistral"? Evo vam". Sada ne moram da objašnjavam nikome jer imamo suverenu zemlju. Zar naše pare nisu dobre? - dodao je on.

Vučić je ponovio da će Srbija biti na evropskom putu, "iako nije jasno šta će da se zbiva sa EU, niti nama, niti ovima u Uniji".

U izjavi novinarima u Briselu kazao je da je bolje od drugih u regionu predviđao šta će se dešavati oko procesa evropske integracije i da je to rekao i Ediju Rami i Zoranu Zaevu prilikom susreta u Novom Sadu.

- Naše je da u regionu uređujemo bolje odnose, čuvamo stabilnost, radimo i sprovodimo reforme, a da li će "da nas se sete za dan bezbjednosti", to je drugo pitanje - kazao je on.

Istakao je da "EU ne može da očekuje od nas više od racionalnog pristupa evropskim integracijama, i da nije realno očekivati strahoviti entuzijazam i oduševljenost građana Srbije".

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar