Додикове изјаве не вриједе ни пуна 24 сата

Делегат СДС-а у Дому народа парламента БиХ Младен Босић каже да не вјерује тврдњама лидера СНСД-а Милорада Додика како је спреман јавно рећи да његова странка неће ући у власт на нивоу БиХ ако се настави условљавање уласком земље у НАТО.

Република Српска 29.10.2019 | 16:43
Додикове изјаве не вриједе ни пуна 24 сата
Босић за Инсајдер, између осталог, тврди да актуелни српски члан Предсједништва БиХ "воли да даје изјаве разних врста", које, према његовим ријечима, очигледно имају дневну употребу.

- Рок трајања Додикових изјава је обично 24 часа. Сматрам да је неодговорно неформирати власт и да СНСД, ХДЗ и СДА нису успјели да оформе коалицију коју су најавили и практично почели спроводити избором чланова колегијума оба дома Парламента БиХ.

У изјаве Додика да не намјерава да учествује у власти, на основу искуства, не могу да повјерујем јер је евидентно да је Додик, да би учествовао у власти, спреман на било какве потезе и било какве пријетње, па чак и уколико то блокира читав живот у држави. И ту његову изјаву видим као неку врсту пријетње, мада Додикове пријетње све мање и мање имају утицај јер се показало да од пријетњи које изговори најмање 90 одсто заврши неостварено - каже Босић.

На питање када би коначно могла да се одржи сједница Представничког дома парламента БиХ, односно да прокоменарише раније изјаве предсједника СДС-а Мирка Шаровића да је могуће формирати нову већину која би одблокирала рад те институције, Босић истиче да подржава сваку могућност која би довела до излаза из тренутне ситуације.

- Заиста је неодговорно од свих који се баве политиком да на овакав начин доведу до блокаде функционисања институција. Године пролазе, а ми због личних интереса или назадујемо или тапкамо у мјесту. Очигледан примјер је и ова година, која је дефинитивно пропала са становишта инвестиција које би биле покренуте, као и кредитима који су већ одобрени и који само чекају дизање руку у Парламенту БиХ.

То довољно говори о неодговорности оних који су довели до блокаде. Имајући то у виду, сматрам да треба учинити све да се "откочи" живот и сваки помак из ове ситуације је добар. Зато оправдавам све потезе који би водили до било каквог помака напријед, а да би се то десило морају се деблокирати институције, прије свега Парламент БиХ. Да ли је то могуће урадити и на који начин, тек треба да се види. Обавеза политичара који су изашли на изборе прије годину дана је да престану блокирати живот у БиХ - каже Босић.

Он додаје и то да би се деблокада заједничких институција БиХ, прије свега, могла догодити управо у Представничком дому.

- Ситуација у Дому народа парламента БиХ је јасна. Уцјенама и договором коалиције, која није успјела да стане на ноге, Додик и Човић су добили контролу над тим домом тако што имају по четири делегата и јасно је да они диктирају то да ли ће бити функционисања Дома народа или не. У Представничком дому је другачија ситуација и тамо би се можда могла и откочити читава ова ситуација.

Специфичност Представничког дома је у томе да су једино они надлежни за избор Савјета министара БиХ и да Дом народа не потврђује и нема никакве везе са формирањем Савјета министара. Са тог становишта је интерересантно шта ће се дешавати и да ли ће бити деблокиран Представнички дом - истиче Босић.

(Инсајдер)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Објавио

29.10.2019 16:18

Невреди његова рец ни жуте банке. Само док сконтамо да је буџет крах тад це мо схватити колико смо дужни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноћна птица

29.10.2019 16:57

Његове изјаве не вриједе ништа, он ради само за свој и интерес снсд-а, народ, ко нас шиша, њега не занимају ни његови гласачи осим пред изборе. Похлепник, само дај мени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

29.10.2019 18:30

Да нам није Додика ко би нас забављао,сваки дан провали несто ново и то за цас заврси у смецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

29.10.2019 20:03

Додик је дворска луда која тапка у мјесту без икаква учинка само негатива за народ осим њега и њему подложни партијски колега

ОДГОВОРИТЕ