Dodikove izjave ne vrijede ni puna 24 sata

Delegat SDS-a u Domu naroda parlamenta BiH Mladen Bosić kaže da ne vjeruje tvrdnjama lidera SNSD-a Milorada Dodika kako je spreman javno reći da njegova stranka neće ući u vlast na nivou BiH ako se nastavi uslovljavanje ulaskom zemlje u NATO.

Republika Srpska 29.10.2019 | 16:43
Dodikove izjave ne vrijede ni puna 24 sata
Bosić za Insajder, između ostalog, tvrdi da aktuelni srpski član Predsjedništva BiH "voli da daje izjave raznih vrsta", koje, prema njegovim riječima, očigledno imaju dnevnu upotrebu.

- Rok trajanja Dodikovih izjava je obično 24 časa. Smatram da je neodgovorno neformirati vlast i da SNSD, HDZ i SDA nisu uspjeli da oforme koaliciju koju su najavili i praktično počeli sprovoditi izborom članova kolegijuma oba doma Parlamenta BiH.

U izjave Dodika da ne namjerava da učestvuje u vlasti, na osnovu iskustva, ne mogu da povjerujem jer je evidentno da je Dodik, da bi učestvovao u vlasti, spreman na bilo kakve poteze i bilo kakve prijetnje, pa čak i ukoliko to blokira čitav život u državi. I tu njegovu izjavu vidim kao neku vrstu prijetnje, mada Dodikove prijetnje sve manje i manje imaju uticaj jer se pokazalo da od prijetnji koje izgovori najmanje 90 odsto završi neostvareno - kaže Bosić.

Na pitanje kada bi konačno mogla da se održi sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH, odnosno da prokomenariše ranije izjave predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je moguće formirati novu većinu koja bi odblokirala rad te institucije, Bosić ističe da podržava svaku mogućnost koja bi dovela do izlaza iz trenutne situacije.

- Zaista je neodgovorno od svih koji se bave politikom da na ovakav način dovedu do blokade funkcionisanja institucija. Godine prolaze, a mi zbog ličnih interesa ili nazadujemo ili tapkamo u mjestu. Očigledan primjer je i ova godina, koja je definitivno propala sa stanovišta investicija koje bi bile pokrenute, kao i kreditima koji su već odobreni i koji samo čekaju dizanje ruku u Parlamentu BiH.

To dovoljno govori o neodgovornosti onih koji su doveli do blokade. Imajući to u vidu, smatram da treba učiniti sve da se "otkoči" život i svaki pomak iz ove situacije je dobar. Zato opravdavam sve poteze koji bi vodili do bilo kakvog pomaka naprijed, a da bi se to desilo moraju se deblokirati institucije, prije svega Parlament BiH. Da li je to moguće uraditi i na koji način, tek treba da se vidi. Obaveza političara koji su izašli na izbore prije godinu dana je da prestanu blokirati život u BiH - kaže Bosić.

On dodaje i to da bi se deblokada zajedničkih institucija BiH, prije svega, mogla dogoditi upravo u Predstavničkom domu.

- Situacija u Domu naroda parlamenta BiH je jasna. Ucjenama i dogovorom koalicije, koja nije uspjela da stane na noge, Dodik i Čović su dobili kontrolu nad tim domom tako što imaju po četiri delegata i jasno je da oni diktiraju to da li će biti funkcionisanja Doma naroda ili ne. U Predstavničkom domu je drugačija situacija i tamo bi se možda mogla i otkočiti čitava ova situacija.

Specifičnost Predstavničkog doma je u tome da su jedino oni nadležni za izbor Savjeta ministara BiH i da Dom naroda ne potvrđuje i nema nikakve veze sa formiranjem Savjeta ministara. Sa tog stanovišta je intereresantno šta će se dešavati i da li će biti deblokiran Predstavnički dom - ističe Bosić.

(Insajder)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Objavio

29.10.2019 16:18

Nevredi njegova rec ni žute banke. Samo dok skontamo da je budžet krah tad ce mo shvatiti koliko smo dužni

ODGOVORITE
Name

Noćna ptica

29.10.2019 16:57

Njegove izjave ne vrijede ništa, on radi samo za svoj i interes snsd-a, narod, ko nas šiša, njega ne zanimaju ni njegovi glasači osim pred izbore. Pohlepnik, samo daj meni.

ODGOVORITE
Name

Grga

29.10.2019 18:30

Da nam nije Dodika ko bi nas zabavljao,svaki dan provali nesto novo i to za cas zavrsi u smecu.

ODGOVORITE
Name

Miromo

29.10.2019 20:03

Dodik je dvorska luda koja tapka u mjestu bez ikakva učinka samo negativa za narod osim njega i njemu podložni partijski kolega

ODGOVORITE