Одлагалиште помјерити 30 км од границе БиХ

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изјавио је да БиХ и Република Српска имају довољно аргумената да од Хрватске траже да одлагалиште радиоактивног отпада помјери бар 30 километара од границе.

Босна и Херцеговина 29.10.2019 | 13:12
Одлагалиште помјерити 30 км од границе БиХ
- Не можемо побјећи од одлуке Хрватске, али имамо аргументе који су довољни да локација буде помјерена бар 30 километара од границе - рекао је Дрљача након сједнице општинског Форума за безбједност у Новом Граду на којем је закључено да Предсједништво БиХ и Савјет министара треба више да се укључе у рјешавање проблема одлагања радиоактивног отпада на локацији Черкезовац у оближњој општини Двор у Хрватској.

Дрљача је рекао да је данас још једном затражено да надлежне институције заштите становнике Новог Града, да буде формиран правни експертски тим, што је већ тражено у неколико наврата и о чему је донекле постигнута сагласност.

Он је поновио да је с циљем спречавања намјере Хрватске да радиоактивни отпад одлаже у непосредној близини Новог Града Влада Републике Српске прогласила Парк природе "Уна", одржана међународна конференција у Сарајеву у организацији Зеленог клуба, као и протесно окупљање грађана у Новом Граду крајем септембра.

Предсједник Удружења "Грин тим" Нови Град Марио Црнковић сматра да свако треба да преузме свој дио одговорности када је ријеч о проблему одлагања радиоактивног отпада.

- Треба наставити едукативно дјеловање и ријешити проблем координације, да се зна ко шта ради - рекао је Црнковић.

Он је навео да ово удружење у сарадњи са Еко-БиХ мрежом прикупља званичне документе у вези са плановима одлагања радиоактивног отпада на локацији Черкезовац.

- Тражили смо и податке од институција БиХ шта је урађено да намјере Хрватске буду спријечене. Када сумирамо све документе можемо планирати сљедеће кораке - рекао је Црнковић.

Предсједник Форума за безбједност Мирко Лукић рекао је да је на данашњој сједници потврђен и ранији закључак Форума да на подручју ове општине не постоји могућност за смјештај миграната.

- Очекујемо да полицијкси службеници и даље прате ситуацију у вези са мигрантском кризом - навео је Лукић.

Командир Полицијске станице Нови Град Милан Тривановић рекао је да је безбједносна суитуација у овој општини добра, те да припадници Полицијске станице свакодневно прате кретање миграната и успијевају да их задрже на рутама уз магистрални пут према Бихаћу.

- Прошле године смо у зимском периоду имали два кривична дјела која су почини мигранти. Карактеристично за мигрантску кризу јесте да се управо током зиме очекује више проблема - навео је Тривановић.

На данашњој сједници разматрана је и информација о завршетку успостављања видео-надзора на подручју општине Нови Град, гдје је покривено седам фреквентих раскрсница, а у опрему је уложено 22.155 КМ.

Пројекат је иницирао општински Форум за безбједност, а за набавку видео-опреме Агенција за безбједност саобраћаја и општина Нови Град обезбиједили су 14.500 КМ за набавку камера које су постављене на шест раскрсница, по 50 одсто средстава.

Раније је општина обезбиједила средства за видео-надзор на Тргу Младена Ољаче, те опрему која се односи на надзор.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

075

29.10.2019 12:42

Не витални национални интерес Срба у БиХ је нуклеарни отпад на самој граници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаваслук

29.10.2019 14:43

Нема висе правила у свијету то висе нико не постује

Name

Ре

29.10.2019 15:38

Ово није витални национални интерес. МИЛЕ

Name

Саша

29.10.2019 12:46

Имате ли ви у плану нека радикалнија рјешења, укључујући блокаду свих граничних прелаза?Баш Хрвате брига за ваше "мирне протесте", они овим настоје да заврше оно што нису успјели 1995.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лабуд

29.10.2019 13:25

Додика за врат нека рјесава проблем он свакако заступа интересе Хрватске у Предсједниству БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оса

29.10.2019 16:22

То сто траже од хвата никад неце добити и недо бог неке катастрофе од тог нуклеарног отпада окривит це нас србе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

29.10.2019 16:31

Миле ради за хрвате, поводом овог случаја он се не оглашава. Не смије против цовица и ово за њега није витални национални интерес РС-а, а пељески мост јесте. Ко је овдје луд?

ОДГОВОРИТЕ