Odlagalište pomjeriti 30 km od granice BiH

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je da BiH i Republika Srpska imaju dovoljno argumenata da od Hrvatske traže da odlagalište radioaktivnog otpada pomjeri bar 30 kilometara od granice.

Bosna i Hercegovina 29.10.2019 | 13:12
Odlagalište pomjeriti 30 km od granice BiH
- Ne možemo pobjeći od odluke Hrvatske, ali imamo argumente koji su dovoljni da lokacija bude pomjerena bar 30 kilometara od granice - rekao je Drljača nakon sjednice opštinskog Foruma za bezbjednost u Novom Gradu na kojem je zaključeno da Predsjedništvo BiH i Savjet ministara treba više da se uključe u rješavanje problema odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac u obližnjoj opštini Dvor u Hrvatskoj.

Drljača je rekao da je danas još jednom zatraženo da nadležne institucije zaštite stanovnike Novog Grada, da bude formiran pravni ekspertski tim, što je već traženo u nekoliko navrata i o čemu je donekle postignuta saglasnost.

On je ponovio da je s ciljem sprečavanja namjere Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže u neposrednoj blizini Novog Grada Vlada Republike Srpske proglasila Park prirode "Una", održana međunarodna konferencija u Sarajevu u organizaciji Zelenog kluba, kao i protesno okupljanje građana u Novom Gradu krajem septembra.

Predsjednik Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković smatra da svako treba da preuzme svoj dio odgovornosti kada je riječ o problemu odlaganja radioaktivnog otpada.

- Treba nastaviti edukativno djelovanje i riješiti problem koordinacije, da se zna ko šta radi - rekao je Crnković.

On je naveo da ovo udruženje u saradnji sa Eko-BiH mrežom prikuplja zvanične dokumente u vezi sa planovima odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac.

- Tražili smo i podatke od institucija BiH šta je urađeno da namjere Hrvatske budu spriječene. Kada sumiramo sve dokumente možemo planirati sljedeće korake - rekao je Crnković.

Predsjednik Foruma za bezbjednost Mirko Lukić rekao je da je na današnjoj sjednici potvrđen i raniji zaključak Foruma da na području ove opštine ne postoji mogućnost za smještaj migranata.

- Očekujemo da policijksi službenici i dalje prate situaciju u vezi sa migrantskom krizom - naveo je Lukić.

Komandir Policijske stanice Novi Grad Milan Trivanović rekao je da je bezbjednosna suituacija u ovoj opštini dobra, te da pripadnici Policijske stanice svakodnevno prate kretanje migranata i uspijevaju da ih zadrže na rutama uz magistralni put prema Bihaću.

- Prošle godine smo u zimskom periodu imali dva krivična djela koja su počini migranti. Karakteristično za migrantsku krizu jeste da se upravo tokom zime očekuje više problema - naveo je Trivanović.

Na današnjoj sjednici razmatrana je i informacija o završetku uspostavljanja video-nadzora na području opštine Novi Grad, gdje je pokriveno sedam frekventih raskrsnica, a u opremu je uloženo 22.155 KM.

Projekat je inicirao opštinski Forum za bezbjednost, a za nabavku video-opreme Agencija za bezbjednost saobraćaja i opština Novi Grad obezbijedili su 14.500 KM za nabavku kamera koje su postavljene na šest raskrsnica, po 50 odsto sredstava.

Ranije je opština obezbijedila sredstva za video-nadzor na Trgu Mladena Oljače, te opremu koja se odnosi na nadzor.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

075

29.10.2019 13:42

Ne vitalni nacionalni interes Srba u BiH je nuklearni otpad na samoj granici.

ODGOVORITE
Name

javasluk

29.10.2019 15:43

Nema vise pravila u svijetu to vise niko ne postuje

Name

Re

29.10.2019 16:38

Ovo nije vitalni nacionalni interes. MILE

Name

Саша

29.10.2019 13:46

Имате ли ви у плану нека радикалнија рјешења, укључујући блокаду свих граничних прелаза?Баш Хрвате брига за ваше "мирне протесте", они овим настоје да заврше оно што нису успјели 1995.

ODGOVORITE
Name

Labud

29.10.2019 14:25

Dodika za vrat neka rjesava problem on svakako zastupa interese Hrvatske u Predsjednistvu BiH.

ODGOVORITE
Name

Osa

29.10.2019 17:22

To sto traže od hvata nikad nece dobiti i nedo bog neke katastrofe od tog nuklearnog otpada okrivit ce nas srbe

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

29.10.2019 17:31

Mile radi za hrvate, povodom ovog slučaja on se ne oglašava. Ne smije protiv covica i ovo za njega nije vitalni nacionalni interes RS-a, a peljeski most jeste. Ko je ovdje lud?

ODGOVORITE