НС Српске о измјенама Закона о дјечијој заштити

У Народној скупштини Републике Српске након што су посланици размотрили Нацрт закона о лијечењу неплодности, поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње, на дневном реду се нашао Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити.

Република Српска 29.10.2019 | 13:08
НС Српске о измјенама Закона о дјечијој заштити
Послодавцима и корисницима права на рефундацију у идућој години накнада плате биће рефундирана након исплате раднику, и то 100 одсто бруто, предвиђено је Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити.

Образлажући Нацрт закона у Народној скупштини Републике Српске, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је да је измијењен услов за остваривање права на матерински додатак за све незапослене породиље без обзира на ранији радни статус.

"Ако је у вријеме порођаја породиља незапослена и има пребивалиште у Републици Српској најмање годину дана прије рођења дјетета, може остварити право на матерински додатак", навео је Шеранић.

Он је додао да је овим законским рјешењем прописано ново право у области дјечије заштите - право на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу који се брину о дјеци са сметњама у развоју, са најтежим обликом инвалидитета.

Разлог за доношење овог закона је ефикаснији рад органа који одлучују о правима из дјечије заштите јер је важећим Законом о дјечијој заштити прописано да центри за социјални рад и службе социјалне заштите спроводе првостепене поступке за признавање права из дјечје заштите, а Јавни фонд за дјечију заштиту је орган који одлучује о жалби у другостепеном поступку, наводи се у образложењу Нацрта закона.

Приликом расправе о Нацрту закона о лијечењу неплодности, поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње, одговарајући на питање посланика СДС-а Небојше Вукановића - шта је са швајцарском компанијом "Крио сејв" која се на овим просторима бавила чувањем матичних ћелија у циљу лијечења тешких болести, транспортовала их у Швајцарску, па изгубила лиценцу, министар Шеранић је подсјетио да су представници те фирме узорке касније премјестили у пољску банку матичних ћелија "Фамикорд".

Он је додао да у том смислу има информацију да "Фамикорд" посједује канцеларију у Сарајеву, да је тамо регистрован и бави се даљим активностима узимања ткива и ћелије.

Посланик ДНС-а Душко Ивић рекао је да је циљ новог закона о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње што квалитетније лијечење, али и контрола и правна заштита од лоших ствари које се могу десити, међу којима су и манипулације генетским материјалом.

Он је рекао да процедуре морају бити такве да не дозволе да у овом процесу учествују људи који су у родбинским везама.

Шеф Клуба посланика Демоса Споменка Стевановић истакла је да је управо та странка парламенту предложила усвајање овог закона ради што бољег и квалитетнијег лијечења неплодности.

Она је навела да је текст закона квалитетан, подсјетивши да према неким подацима сваки шести пар у БиХ има проблеме са неплодношћу, али и да је у поступцима вантјелесне оплодње у Српској од 2007. до половине ове године рођено 1.115 беба.

Стевановићева је питала предлагаче закона да ли ће бити омогућено да вантјелесну оплодњу обави ситуирана жена која нема партнера, а жели да се оствари као мајка.

Потпредсједник Народне скупштине Соња Караџић Јовићевић је рекла да је потребно спровести јавну расправу о овом нацрту закона да би се отклониле непрецизности и да би овај акт био што бољи и примјењивији у пракси с обзиром на то да је ријеч о изузетно осјетљивој области.

Нацртом закона о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње обезбјеђује се сигурна и квалитетна заштита права брачних, односно ванбрачних супружника, али и бољи и олакшан процес њиховог лијечења што би могло резултирати повећањем броја ових поступака и процента успјешности, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ре

29.10.2019 12:36

Бурлини у РС само гледају да своје рачуне заштите са високим салдом.

ОДГОВОРИТЕ