NS Srpske o izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti

U Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon što su poslanici razmotrili Nacrt zakona o liječenju neplodnosti, postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, na dnevnom redu se našao Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti.

Republika Srpska 29.10.2019 | 13:08
NS Srpske o izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti
Poslodavcima i korisnicima prava na refundaciju u idućoj godini naknada plate biće refundirana nakon isplate radniku, i to 100 odsto bruto, predviđeno je Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti.

Obrazlažući Nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da je izmijenjen uslov za ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje bez obzira na raniji radni status.

"Ako je u vrijeme porođaja porodilja nezaposlena i ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, može ostvariti pravo na materinski dodatak", naveo je Šeranić.

On je dodao da je ovim zakonskim rješenjem propisano novo pravo u oblasti dječije zaštite - pravo na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju koji se brinu o djeci sa smetnjama u razvoju, sa najtežim oblikom invaliditeta.

Razlog za donošenje ovog zakona je efikasniji rad organa koji odlučuju o pravima iz dječije zaštite jer je važećim Zakonom o dječijoj zaštiti propisano da centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite sprovode prvostepene postupke za priznavanje prava iz dječje zaštite, a Javni fond za dječiju zaštitu je organ koji odlučuje o žalbi u drugostepenom postupku, navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.

Prilikom rasprave o Nacrtu zakona o liječenju neplodnosti, postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, odgovarajući na pitanje poslanika SDS-a Nebojše Vukanovića - šta je sa švajcarskom kompanijom "Krio sejv" koja se na ovim prostorima bavila čuvanjem matičnih ćelija u cilju liječenja teških bolesti, transportovala ih u Švajcarsku, pa izgubila licencu, ministar Šeranić je podsjetio da su predstavnici te firme uzorke kasnije premjestili u poljsku banku matičnih ćelija "Famikord".

On je dodao da u tom smislu ima informaciju da "Famikord" posjeduje kancelariju u Sarajevu, da je tamo registrovan i bavi se daljim aktivnostima uzimanja tkiva i ćelije.

Poslanik DNS-a Duško Ivić rekao je da je cilj novog zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje što kvalitetnije liječenje, ali i kontrola i pravna zaštita od loših stvari koje se mogu desiti, među kojima su i manipulacije genetskim materijalom.

On je rekao da procedure moraju biti takve da ne dozvole da u ovom procesu učestvuju ljudi koji su u rodbinskim vezama.

Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović istakla je da je upravo ta stranka parlamentu predložila usvajanje ovog zakona radi što boljeg i kvalitetnijeg liječenja neplodnosti.

Ona je navela da je tekst zakona kvalitetan, podsjetivši da prema nekim podacima svaki šesti par u BiH ima probleme sa neplodnošću, ali i da je u postupcima vantjelesne oplodnje u Srpskoj od 2007. do polovine ove godine rođeno 1.115 beba.

Stevanovićeva je pitala predlagače zakona da li će biti omogućeno da vantjelesnu oplodnju obavi situirana žena koja nema partnera, a želi da se ostvari kao majka.

Potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Јovićević je rekla da je potrebno sprovesti javnu raspravu o ovom nacrtu zakona da bi se otklonile nepreciznosti i da bi ovaj akt bio što bolji i primjenjiviji u praksi s obzirom na to da je riječ o izuzetno osjetljivoj oblasti.

Nacrtom zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje obezbjeđuje se sigurna i kvalitetna zaštita prava bračnih, odnosno vanbračnih supružnika, ali i bolji i olakšan proces njihovog liječenja što bi moglo rezultirati povećanjem broja ovih postupaka i procenta uspješnosti, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

re

29.10.2019 12:36

Burlini u RS samo gledaju da svoje račune zaštite sa visokim saldom.

ODGOVORITE