Канцеларијски радник послије 20 година рада

Упознајте Ему и добро је погледајте - овако би људи могли изгледати за 20 година ако наставе радити у неадекватно постављеном радном окружењу те погрбљени над рачунаром.

Здравље 29.10.2019 | 11:07
Канцеларијски радник послије 20 година рада
Ема не изгледа баш фантастично - ноге су јој отечене и пуне видљивих вена, очи су јој крваве, а леђа су јој толико погрбљена да ће вас вјероватно подсјетити на Квазимода, звонара Нотр-Дама из познате приче.

Ема је лутка у природној величини која приказује како би просјечни канцеларијски радник могао изгледати за 20 година ако се не промијене околности на радном мјесту. На истраживању је радио тим здравствених стручњака на челу с бихевиоралним футуристом Wилијамом Хигамом. Они су обрадили податке које им је доставило више од 3.000 канцеларијских радника у Француској, Њемачкој и Великој Британији и тако је настала Ема.

Педесет одсто радника који су учествовали у овом истраживању рекло је да их боле очи, 48 одсто њих се пожалило на бол у леђима, а једнак постотак њих пати и од главобоље. Све је то директна посљедица њиховог радног окружења, тврде истраживачи који су на основу свега тога створили Ему која такође пати од стресом узрокованог екцема, прекомјерне тјелесне тежине те отечених и болних ногу.

Ако се нешто не промијени у радном окружењу, чека нас будућност која изгледа као Ема, тврди Хигам. "Ако не направимо радикалне промјене у нашем радном вијеку, као што је више кретања, сједење усправно, узимање редовних пауза за шетњу, или унапређење изгледа нашег радног окружења, јако ћемо се разболити због наших канцеларија", каже Хигман за Индепендент.



(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар