Романија: С буктињом се бори више од 50 људи

Пожар на Романији није угашен, али је под контролом и на терену је тренутно више од 50 људи, рекао је директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић.

Република Српска 29.10.2019 | 10:12
Романија: С буктињом се бори више од 50 људи
Новитовић је навео да је завршено извиђање пожаришта прије налета хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске, који ће и данас наставити да гасе пожар. 

– Ријеч је о веома неприступачном терену, воду транспортује Ватрогасна бригада Пале, а Шумско газдинство ангажовано је на гашењу. У питању је велика површина, ватра тиња, а отежавајући фактор је доста сувог материјала и дуг период без кише – наводи Новитовић.

Пилот у Хеликоптерском сервису Републике Српске Зорислав Ивановић рекао је да је пожар локализован, да је остао један дио испод стијена, те да ће направити неколико налета и покушати угасити ватру. 

– Не очекујемо да ће бити даље ескалације. Пратимо ситуацију и спремни смо да дјелујемо колико год буде требало – истакао је Ивановић.

Пожар, који је избио у сриједу, 23. октобра, на Романији изнад Мајдана, на подручју општине Пале, захватио је више од 10 хектара шуме, а пријети да стјеновитим дијелом пређе у општину Соколац.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Е

29.10.2019 09:16

Ево Србија тражи помоћ од Русије за гашење пожара на Старој планини па нек направи један "џир" и до наше Романије кад стигне она скаламерија за гашење пожара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Е

29.10.2019 16:09

То мора МЕКТИЦ одобрит

Name

Радован

29.10.2019 10:23

Највећи допринос су дале Оружане снаге БиХ. Ови из хеликоптерског немају капацитет осим да сликају

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурке

29.10.2019 12:26

Хеликоптерски сервис (Милорадова ваздушна коњица ) послала два хеликоптера од којих је један носио кофу од 500 литара (из које је пола просипао од Равне планине гдје је сипао) а други газела сликала и снимала како гасе пожар. Учесници гашења кажу да ниједном није потрефио жариште него прољевао воду са велике висине у страху да не удари у стабло јер нису навикли на такве летове. Припадници ОСБиХ које је послао генерал Сенад Машовић а не Мектић са кофом од 3 м3 прецизно и смирено су избацивали воду по пожару само их није имао ко снимити. Без помпе,захвале,хвалоспјева...повукли су се у своју базу у Рајловцу јер њихов ангажман више није потребан пошто је битно да се каже да је пожар гасило хеликоптерски сервис РС који не ради викендом а киша ће ускоро да падне и да угаси све пожаре. Углавном,од овога ће Миле направити рекламу а да није ОСБиХ и помоћи из Сарајева изгорио би фртаљ Романије.

Name

Једно питање

29.10.2019 12:34

29. је Октобар, и откуд сад толики пожари по Српским планинама, молићу вас лијепо??? Ајде кад је Јуни и Јули, па и Август, и кад су температуре 35, па и 40 степени, али откуд ти силни "спонтани" пожари на прагу зиме? Или ипак, нису спонтани?

ОДГОВОРИТЕ