Romanija: S buktinjom se bori više od 50 ljudi

Požar na Romaniji nije ugašen, ali je pod kontrolom i na terenu je trenutno više od 50 ljudi, rekao je direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović.

Republika Srpska 29.10.2019 | 10:12
Romanija: S buktinjom se bori više od 50 ljudi
Novitović je naveo da je završeno izviđanje požarišta prije naleta helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske, koji će i danas nastaviti da gase požar. 

– Riječ je o veoma nepristupačnom terenu, vodu transportuje Vatrogasna brigada Pale, a Šumsko gazdinstvo angažovano je na gašenju. U pitanju je velika površina, vatra tinja, a otežavajući faktor je dosta suvog materijala i dug period bez kiše – navodi Novitović.

Pilot u Helikopterskom servisu Republike Srpske Zorislav Ivanović rekao je da je požar lokalizovan, da je ostao jedan dio ispod stijena, te da će napraviti nekoliko naleta i pokušati ugasiti vatru. 

– Ne očekujemo da će biti dalje eskalacije. Pratimo situaciju i spremni smo da djelujemo koliko god bude trebalo – istakao je Ivanović.

Požar, koji je izbio u srijedu, 23. oktobra, na Romaniji iznad Majdana, na području opštine Pale, zahvatio je više od 10 hektara šume, a prijeti da stjenovitim dijelom pređe u opštinu Sokolac.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Е

29.10.2019 09:16

Ево Србија тражи помоћ од Русије за гашење пожара на Старој планини па нек направи један "џир" и до наше Романије кад стигне она скаламерија за гашење пожара.

ODGOVORITE
Name

Re E

29.10.2019 16:09

To mora MEKTIC odobrit

Name

Radovan

29.10.2019 10:23

Najveći doprinos su dale Oružane snage BiH. Ovi iz helikopterskog nemaju kapacitet osim da slikaju

ODGOVORITE
Name

burke

29.10.2019 12:26

Helikopterski servis (Miloradova vazdušna konjica ) poslala dva helikoptera od kojih je jedan nosio kofu od 500 litara (iz koje je pola prosipao od Ravne planine gdje je sipao) a drugi gazela slikala i snimala kako gase požar. Učesnici gašenja kažu da nijednom nije potrefio žarište nego proljevao vodu sa velike visine u strahu da ne udari u stablo jer nisu navikli na takve letove. Pripadnici OSBiH koje je poslao general Senad Mašović a ne Mektić sa kofom od 3 m3 precizno i smireno su izbacivali vodu po požaru samo ih nije imao ko snimiti. Bez pompe,zahvale,hvalospjeva...povukli su se u svoju bazu u Rajlovcu jer njihov angažman više nije potreban pošto je bitno da se kaže da je požar gasilo helikopterski servis RS koji ne radi vikendom a kiša će uskoro da padne i da ugasi sve požare. Uglavnom,od ovoga će Mile napraviti reklamu a da nije OSBiH i pomoći iz Sarajeva izgorio bi frtalj Romanije.

Name

Jedno pitanje

29.10.2019 12:34

29. je Oktobar, i otkud sad toliki požari po Srpskim planinama, moliću vas lijepo??? Ajde kad je Juni i Juli, pa i Avgust, i kad su temperature 35, pa i 40 stepeni, ali otkud ti silni "spontani" požari na pragu zime? Ili ipak, nisu spontani?

ODGOVORITE