Ако путујете у Хрватску не носите ово воће

Нови правилник о воћу које путници смију да унесу у Европску унију не односи се на све врсте, што значи да ће од 14. децембра када европски пропис ступи на снагу на удару бити јабуке, крушке, шљиве и трешње, али не и неколико врста тропског воћа које се често носе на пут.

Босна и Херцеговина 29.10.2019 | 10:05
Ако путујете у Хрватску не носите ово воће
Како су потврдили у Европском тијелу за безбједност хране (ЕФСА), половином децембра ступа на снагу пропис који дефинише да ће све биљке (укључујући живе дијелове биљака) које путници из Србије буду жељели да унесу у земље Европске уније, морати да имају фитосанитарни сертификат. У преводу, ако кренете у Хрватску на граници ће вам одузимати већину воћа које сте понијели у торби да презалогајите, али уз изузетке.

– Банане, ананас, кокос, дуријан и урме нису на листи – потврђено је из Европског тијела за безбједност хране (ЕФСА) за Блиц Бизнис.

Строжи правилници о томе шта путници смију да унесу у ЕУ направљени су због биљних штеточина, а као дио директиве Европске уније која се односи на воће и поврће, а која се примијењује у зависности од процјене.


 
На листи европске институције је 20 карантинских штеточина које се намножавају и шире, а укључујући јапанску бубу, азијску бубу дугог рога, цитрусову зелену и црну тачку и Xyлелла фастидиоса, чији је економски, еколошки и друштвени утицај на територији ЕУ најоштрији.

– Избор штеточина заснован је на процјени Европске комисије и ЕФСА које узимају у обзир вјероватноћу ширења, успостављања и посљедице штеточина. Уредбом се утврђује листа биљака високог ризика чији ће увоз на територију ЕУ бити привремено забрањен од 14. децембра- наводе у ЕФСА.

Нова правила, како наводе имају за крајњи циљ заштиту територије ЕУ и њених биљака. Како наводе, циљ је и сигурна трговину, као и ублажавање утицаја климатских промјена на здравље усјева и шума. Од нових правила ће, како истичу, користи имати и грађани, узгајивачи и пољопривредници. 

У октобру 2016. године Европски парламент и Савјет усвојили су Уредбу о заштитним мјерама против биљних штеточина. Та уредба је исте године у децембру ступила на снагу, али њена потпуна примјена почиње у децембру ове године.

Унос хране и пића је регулисала свака земља па тако уношење намирница било у торби која се предаје или оној која се уноси у путничку кабину подлијеже како здравственим и царинским прописима тако исто и авио-прописима.

Како је Блиц раније писао, оно што је до сада било познато јесте да се по законима Европске уније, млијеко и месо не смију уносити у ЕУ из земаља које нису чланице. И у Црној Гори важе слична правила.

Према званичним прописима, у Грчку, рецимо, није дозвољен унос меса, млијека и млечних производа из земаља које нису чланице Европске уније, док је дозвољено са собом понијети до два килограма млијека у праху за бебе или хране за бебе, хране за посебне потребе, као и до два килограма хране за љубимце.

(Блиц Бизнис)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Е

29.10.2019 09:12

Јој каква глупост. Сад код мојих домаћих јабука ја морам куповати њихове банане да би их понео у њихову ЕУ. Ма хајте молим вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

29.10.2019 12:26

Па зар сви ти паразити недодјосе из ЕУ ка нама а сад би да им уведу визе е неце моци

Name

Дрекавац

29.10.2019 09:48

ОК, добро, ако је тако, онда треба и Шаровић да им звекне контра-мјере, јер су они на себи уносили мрежасте вашке, које нам ждеру и уништавају храстовину. Лијепо на граници свакога наћерати да прође кроз кречно млијеко, да се дезинфикује и сапере, па онда нека ждеру ћевапе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

29.10.2019 10:22

Проклетници се боје да им путник не продје а да не купи њихово смеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

29.10.2019 10:31

Хоће ли сада на хрватским царинама запошљавати биологе и друге ботаничке стручњаке који ће са литературом и микроскопима утврђивати врсту воћа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавање природе и друства

29.10.2019 10:38

Дуријан не знам ни ста ја а зиво ме интересује ко то кокос носи на насим просторима. У најгорем слуцају кокоске/-је месо, али кокос, то ми се цини мало јаци луксуз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

29.10.2019 10:56

Јасно као дан...Србија, БиХ, Црна Гора, Македонија, Албанија и Турска никад неће бити у ЕУ. Границе су постављене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Јаффа

29.10.2019 11:53

Ми немоземо уносити у еу они могу код нас све сто код њих није квалитетно.Купујмо производе из БиХи Србије пуно су квалтетно и контролисано.

Name

Па

30.10.2019 19:21

Зато гласате сваки пут!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко зна

31.10.2019 10:45

Мозда је пре у питању осиромасени уранијум који се 90-тих сам од себе, ето само онако, појавио на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ