Ako putujete u Hrvatsku ne nosite ovo voće

Novi pravilnik o voću koje putnici smiju da unesu u Evropsku uniju ne odnosi se na sve vrste, što znači da će od 14. decembra kada evropski propis stupi na snagu na udaru biti jabuke, kruške, šljive i trešnje, ali ne i nekoliko vrsta tropskog voća koje se često nose na put.

Bosna i Hercegovina 29.10.2019 | 10:05
Ako putujete u Hrvatsku ne nosite ovo voće
Kako su potvrdili u Evropskom tijelu za bezbjednost hrane (EFSA), polovinom decembra stupa na snagu propis koji definiše da će sve biljke (uključujući žive dijelove biljaka) koje putnici iz Srbije budu željeli da unesu u zemlje Evropske unije, morati da imaju fitosanitarni sertifikat. U prevodu, ako krenete u Hrvatsku na granici će vam oduzimati većinu voća koje ste ponijeli u torbi da prezalogajite, ali uz izuzetke.

– Banane, ananas, kokos, durijan i urme nisu na listi – potvrđeno je iz Evropskog tijela za bezbjednost hrane (EFSA) za Blic Biznis.

Stroži pravilnici o tome šta putnici smiju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, a kao dio direktive Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće, a koja se primijenjuje u zavisnosti od procjene.


 
Na listi evropske institucije je 20 karantinskih štetočina koje se namnožavaju i šire, a uključujući japansku bubu, azijsku bubu dugog roga, citrusovu zelenu i crnu tačku i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

– Izbor štetočina zasnovan je na procjeni Evropske komisije i EFSA koje uzimaju u obzir vjerovatnoću širenja, uspostavljanja i posljedice štetočina. Uredbom se utvrđuje lista biljaka visokog rizika čiji će uvoz na teritoriju EU biti privremeno zabranjen od 14. decembra- navode u EFSA.

Nova pravila, kako navode imaju za krajnji cilj zaštitu teritorije EU i njenih biljaka. Kako navode, cilj je i sigurna trgovinu, kao i ublažavanje uticaja klimatskih promjena na zdravlje usjeva i šuma. Od novih pravila će, kako ističu, koristi imati i građani, uzgajivači i poljoprivrednici. 

U oktobru 2016. godine Evropski parlament i Savjet usvojili su Uredbu o zaštitnim mjerama protiv biljnih štetočina. Ta uredba je iste godine u decembru stupila na snagu, ali njena potpuna primjena počinje u decembru ove godine.

Unos hrane i pića je regulisala svaka zemlja pa tako unošenje namirnica bilo u torbi koja se predaje ili onoj koja se unosi u putničku kabinu podliježe kako zdravstvenim i carinskim propisima tako isto i avio-propisima.

Kako je Blic ranije pisao, ono što je do sada bilo poznato jeste da se po zakonima Evropske unije, mlijeko i meso ne smiju unositi u EU iz zemalja koje nisu članice. I u Crnoj Gori važe slična pravila.

Prema zvaničnim propisima, u Grčku, recimo, nije dozvoljen unos mesa, mlijeka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, dok je dozvoljeno sa sobom ponijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za ljubimce.

(Blic Biznis)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Е

29.10.2019 09:12

Јој каква глупост. Сад код мојих домаћих јабука ја морам куповати њихове банане да би их понео у њихову ЕУ. Ма хајте молим вас

ODGOVORITE
Name

Virus

29.10.2019 12:26

Pa zar svi ti paraziti nedodjose iz EU ka nama a sad bi da im uvedu vize e nece moci

Name

Дрекавац

29.10.2019 09:48

ОК, добро, ако је тако, онда треба и Шаровић да им звекне контра-мјере, јер су они на себи уносили мрежасте вашке, које нам ждеру и уништавају храстовину. Лијепо на граници свакога наћерати да прође кроз кречно млијеко, да се дезинфикује и сапере, па онда нека ждеру ћевапе!

ODGOVORITE
Name

Bole

29.10.2019 10:22

Prokletnici se boje da im putnik ne prodje a da ne kupi njihovo smece.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

29.10.2019 10:31

Hoće li sada na hrvatskim carinama zapošljavati biologe i druge botaničke stručnjake koji će sa literaturom i mikroskopima utvrđivati vrstu voća...

ODGOVORITE
Name

Poznavanje prirode i drustva

29.10.2019 10:38

Durijan ne znam ni sta ja a zivo me interesuje ko to kokos nosi na nasim prostorima. U najgorem slucaju kokoske/-je meso, ali kokos, to mi se cini malo jaci luksuz.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

29.10.2019 10:56

Jasno kao dan...Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Turska nikad neće biti u EU. Granice su postavljene.

ODGOVORITE
Name

Za Jaffa

29.10.2019 11:53

Mi nemozemo unositi u eu oni mogu kod nas sve sto kod njih nije kvalitetno.Kupujmo proizvode iz BiHi Srbije puno su kvaltetno i kontrolisano.

Name

Pa

30.10.2019 19:21

Zato glasate svaki put!

ODGOVORITE
Name

Ko zna

31.10.2019 10:45

Mozda je pre u pitanju osiromaseni uranijum koji se 90-tih sam od sebe, eto samo onako, pojavio na Balkanu.

ODGOVORITE