За годину дана пад прихода Рафинерије уља

Пословни приходи Рафинерије уља Модрича уназад годину дана преполовљени. Били су око 18,3 милиона КМ, док су на крају септембра ове године износили тек око 9,9 милиона марака.

Република Српска 29.10.2019 | 08:21
За годину дана пад прихода Рафинерије уља
Рафинерија уља Модрича је у 9 мјесеци ове године приказала нето губитак од 2,3 милиона конвертибилних марака, док су у истом периоду прошле године имали нето добит од око 2,4 милиона КМ. 

Који је тачан узрок овоме није познато, али се у финансијском извјештају о пословању може примјетити да су пословни приходи Рафинерије уља уназад годину дана преполовљени. Били су око 18,3 милиона КМ, док су на крају септембра ове године износили тек око 9,9 милиона марака.

Један од разлог може бити тај што у модричкој рафинерији од октобра прошле године не ради нова производна линија. Како нам је раније објаснио предсједник Синдиката Рафинерије уља Златко Танасић, ова линија не ради због хаварије у Рафинарији нафте у Броду из које се набављала сировина за Модричу.

– Нама је речено да је та сировина изузетно скупа на тржишту и да је зато не набављају – рекао нам је Танасић. 

Такође, у финансијском извјештају за 9 мјесеци је приказан мањи број радника у односу на исти период прошле године, и то за 27 радника.

Руски власник, компанија “Зарубежњефт”, послала је обавијест синдикалцима да ће до краја године отпустити 68 радника из Рафинерије нафте и 22 радника из Рафинерије уља због технолошког вишка.

– Знамо ми од прије за њихове намјере за отпуштањима кроз програм за рјешавање вишка радника. Али, нисмо знали ове детаље да се у цијелој овој и наредној години неће набављати сировина и да се неће покренути Рафинерија у Броду и нова линија у Модричи ни наредне године – истиче Танасић.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

МРМ

29.10.2019 07:36

Телеком продат, већина рудника приватизована, Жељезнице у губитку, Шуме у губитку, Електропривреда гомила губитке, нафтна индустрија се гаси, са Алумине се не зна шта ће бити... А ми сједимо и пишемо коментаре, док нас дашак свјежег вјетра на Балкану по задатку уништава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алоооо

29.10.2019 09:28

Ма битна је посебна сједница народне скупштине гдје ће се расправљати о декларацији сда.... Ово горе је небитно....

Name

Борис

29.10.2019 09:39

Капитализам брајко. Хтјели смо, ето нам...

Name

Рале

29.10.2019 07:46

Па све је јасно, уље добро не подмазује и ето губитка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.10.2019 08:31

Тако то буде кад си под Руском чизмом . Још ЕП и оде РС на добош а већ је у добосу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

29.10.2019 09:10

Распадом бивсе земље, новонастале дрзавице постале су легитиман плијен медународних предатора, који подстицу сукобе како меду, тако и унутар тих дрзава.У њима влада каос и умјесто да друствене елите покусају да превазиду постојеце стање оне се понасају као класицни предатори према својим граданима,неуморно пљацкају и пустосе националне и ресурсе и призводне капацитете које су створиле бивсе генерације.И све то у име нације коју системски униставају и урусавају углед који је имала у свијету.Све се своди на ону класицну" операција успјела пацијент умро". Да би све оправдали Југословенски социјализам који је унапредио све сегменте зивота од привреде ,до образовања ,здравства и културе ,морала пореде са нацизмом,а оне који су то урадили са фасистима. Подвирите се господо под себе и видјецете да сте постали зло које је своје народе увело у фасизме ,злоцине и у крајњој мјери у нестајање.Умјесто зивота нудите сукобе ,борбе за опстанак а за своју елиту милионе ,виле, авионе, хеликоптере и луксузне аутомобиле.Званицно сте пола родених у овој земљи истјерали из ње,ко мисли да цете на том стати јако се вара.Увијек це за то бити други кривци,други народи ,високи представници ,комунисти којих одавно нема,декларације других партија . У таквом амбијенту и ово мало фабрика сто је остало це се затварати ,радници остајати без посла ,бјезати из земље и фондове пунити другим дрзавама а пензије обезбједивати њиховим а не својим граданима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревис

29.10.2019 11:12

Свака цаст за коментар све је бас тако, има тога јос за додат ал си срз проблема идентификово.

Name

ре

29.10.2019 09:27

Ко нам је крив када се не можемо отарасити криминалаца РС, који имају само посла са криминалцима РС и свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

29.10.2019 09:41

Људи па ја знам да су кружиле приче још 2007/8 да треба само отворити фиктивни фирму у Србији и направиш неколико наруђби камиона уља из Модриче и затворише фирму распродаш уље на црно и ето пара. А у талу си са добављачем за то подручје.Одкда се гомилају губитци 10-12 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

29.10.2019 12:07

Ко зна,можда су за овакво стање у привреди криви енглески шпијуни и домаћи издајници а не црвена секта! Све шта је дотакла црвена секта је уништено и опустило!

ОДГОВОРИТЕ