Za godinu dana pad prihoda Rafinerije ulja

Poslovni prihodi Rafinerije ulja Modriča unazad godinu dana prepolovljeni. Bili su oko 18,3 miliona KM, dok su na kraju septembra ove godine iznosili tek oko 9,9 miliona maraka.

Republika Srpska 29.10.2019 | 08:21
Za godinu dana pad prihoda Rafinerije ulja
Rafinerija ulja Modriča je u 9 mjeseci ove godine prikazala neto gubitak od 2,3 miliona konvertibilnih maraka, dok su u istom periodu prošle godine imali neto dobit od oko 2,4 miliona KM. 

Koji je tačan uzrok ovome nije poznato, ali se u finansijskom izvještaju o poslovanju može primjetiti da su poslovni prihodi Rafinerije ulja unazad godinu dana prepolovljeni. Bili su oko 18,3 miliona KM, dok su na kraju septembra ove godine iznosili tek oko 9,9 miliona maraka.

Jedan od razlog može biti taj što u modričkoj rafineriji od oktobra prošle godine ne radi nova proizvodna linija. Kako nam je ranije objasnio predsjednik Sindikata Rafinerije ulja Zlatko Tanasić, ova linija ne radi zbog havarije u Rafinariji nafte u Brodu iz koje se nabavljala sirovina za Modriču.

– Nama je rečeno da je ta sirovina izuzetno skupa na tržištu i da je zato ne nabavljaju – rekao nam je Tanasić. 

Takođe, u finansijskom izvještaju za 9 mjeseci je prikazan manji broj radnika u odnosu na isti period prošle godine, i to za 27 radnika.

Ruski vlasnik, kompanija “Zarubežnjeft”, poslala je obavijest sindikalcima da će do kraja godine otpustiti 68 radnika iz Rafinerije nafte i 22 radnika iz Rafinerije ulja zbog tehnološkog viška.

– Znamo mi od prije za njihove namjere za otpuštanjima kroz program za rješavanje viška radnika. Ali, nismo znali ove detalje da se u cijeloj ovoj i narednoj godini neće nabavljati sirovina i da se neće pokrenuti Rafinerija u Brodu i nova linija u Modriči ni naredne godine – ističe Tanasić.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

MRM

29.10.2019 07:36

Телеком продат, већина рудника приватизована, Жељезнице у губитку, Шуме у губитку, Електропривреда гомила губитке, нафтна индустрија се гаси, са Алумине се не зна шта ће бити... А ми сједимо и пишемо коментаре, док нас дашак свјежег вјетра на Балкану по задатку уништава.

ODGOVORITE
Name

Aloooo

29.10.2019 09:28

Ma bitna je posebna sjednica narodne skupštine gdje će se raspravljati o deklaraciji sda.... Ovo gore je nebitno....

Name

Борис

29.10.2019 09:39

Капитализам брајко. Хтјели смо, ето нам...

Name

Rale

29.10.2019 07:46

Pa sve je jasno, ulje dobro ne podmazuje i eto gubitka.

ODGOVORITE
Name

Re

29.10.2019 08:31

Tako to bude kad si pod Ruskom čizmom . Još EP i ode RS na doboš a već je u dobosu .

ODGOVORITE
Name

Osvit

29.10.2019 09:10

Raspadom bivse zemlje, novonastale drzavice postale su legitiman plijen medunarodnih predatora, koji podsticu sukobe kako medu, tako i unutar tih drzava.U njima vlada kaos i umjesto da drustvene elite pokusaju da prevazidu postojece stanje one se ponasaju kao klasicni predatori prema svojim gradanima,neumorno pljackaju i pustose nacionalne i resurse i prizvodne kapacitete koje su stvorile bivse generacije.I sve to u ime nacije koju sistemski unistavaju i urusavaju ugled koji je imala u svijetu.Sve se svodi na onu klasicnu" operacija uspjela pacijent umro". Da bi sve opravdali Jugoslovenski socijalizam koji je unapredio sve segmente zivota od privrede ,do obrazovanja ,zdravstva i kulture ,morala porede sa nacizmom,a one koji su to uradili sa fasistima. Podvirite se gospodo pod sebe i vidjecete da ste postali zlo koje je svoje narode uvelo u fasizme ,zlocine i u krajnjoj mjeri u nestajanje.Umjesto zivota nudite sukobe ,borbe za opstanak a za svoju elitu milione ,vile, avione, helikoptere i luksuzne automobile.Zvanicno ste pola rodenih u ovoj zemlji istjerali iz nje,ko misli da cete na tom stati jako se vara.Uvijek ce za to biti drugi krivci,drugi narodi ,visoki predstavnici ,komunisti kojih odavno nema,deklaracije drugih partija . U takvom ambijentu i ovo malo fabrika sto je ostalo ce se zatvarati ,radnici ostajati bez posla ,bjezati iz zemlje i fondove puniti drugim drzavama a penzije obezbjedivati njihovim a ne svojim gradanima.

ODGOVORITE
Name

Revis

29.10.2019 11:12

Svaka cast za komentar sve je bas tako, ima toga jos za dodat al si srz problema identifikovo.

Name

re

29.10.2019 09:27

Ko nam je kriv kada se ne možemo otarasiti kriminalaca RS, koji imaju samo posla sa kriminalcima RS i svijeta.

ODGOVORITE
Name

Титаник

29.10.2019 09:41

Људи па ја знам да су кружиле приче још 2007/8 да треба само отворити фиктивни фирму у Србији и направиш неколико наруђби камиона уља из Модриче и затворише фирму распродаш уље на црно и ето пара. А у талу си са добављачем за то подручје.Одкда се гомилају губитци 10-12 година.

ODGOVORITE
Name

Pop jovica

29.10.2019 12:07

Ko zna,možda su za ovakvo stanje u privredi krivi engleski špijuni i domaći izdajnici a ne crvena sekta! Sve šta je dotakla crvena sekta je uništeno i opustilo!

ODGOVORITE