Адвокати РС ЗА и ПРОТИВ враћања Саше Лаботића

Адвокати у РС подијељеног мишљења о враћању бившег тужиоца Саше Лаботића међу адвокате. Једни се позивају на поштовање Закона, док други сматрају да све оно што се десило и у чему је Лаботић учествовао морало да утиче на његово именовање.

Република Српска 28.10.2019 | 20:07
Адвокати РС ЗА и ПРОТИВ враћања Саше Лаботића
Бивши тужилац бањалучког Окружног тужилаштва Саша Лаботић, враћа се међу адвокате упркос чињеници да га је Суд БиХ 2008. године осудио за пиратерију, што је он приликом пријављивања за посао тужиоца сакрио од ВСТС БиХ. Овај савјет недавно је одбио жалбу Саше Лаботића и потврдио одлуку Другостепене дисциплинске комсије, којом је овај тужилац разријешен дужности.

Иако у Закону о адвокатури РС у члану 6, ставу 7, пише да адвокат не смије бити осуђиван ни за једно кривично дјело које би га чинило недостојним повјерења за бављење адвокатуром, та одлука је по Закону о извршењу кривичног поступка застарјела и из евиденције о осудама обрисано је почињено дјело.

Из Адвокатске коморе РС појашњавају да у овом случају није битан ничији лични став, већ само оно што стоји у Закону.

„Он јесте осуђиван за кривично дјело прије 10-15, 20 година и избрисана је из евиденције. Што значи да он има увјерење Окружног суда у Бањалуци да против њега није подигнута оптужница на правној снази и има  увјерење из Полиције која води евиденцију према мјесту пребивалишта да није осуђиван.“, каже предсједник Адвокатске коморе РС, Бранислав Ракић.

Адвокат Марко Драгић не слаже се са чињеницом да је Лаботић поново међу адвокатима. Поручује да упркос Закону, ово представља удар на правни систем.

„У стабилним правним системима адвокатура је дио правосуђа са друге стране стола, са истим циљем  да се обезбиједи жељени, односно програмирани друштвени ред, односно поредак односа. У том смислу не би требало дозволити да лица која буду одстрањена из судова или тужилаштава да се баве адвокатуром.“, каже Драгић.

У Законима Републике Српске за сада не постоји таква одредба, која би умањила или у потпуности утицала да се овакве ствари дешавају. Поједини адвокати кажу да бар са етичке стране Лаботић не би требао да настави са радом.

„Руковођен овим проблемом Лаботића, требало би под хитно иницирати измјене Закона о адвокатури РС и у члан 6 уградити једну одредбу која забрањује упис у именик адвоката свим лицима који су одстрањени из тужилаштва или судова.“, каже адвокат Марко Драгић.

Саша Лаботић је остао познат и по томе што је подигао оптужницу против покојног Давида Драгичевића, и то 6 дана након што је његово тијело пронађено на ушћу Црквене у Врбас.



БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Рале

28.10.2019 19:25

Да ли му страдало дјете додје понекад у сан. Срби су се некад према својим покојницима односили цасно и људски, а види сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глигорев

28.10.2019 19:34

Шта је мотивисало тужиоца Сашу Лаботића да поднесе оптужницу против покојног Давида Драгичевића, шест дана након што је његово тијело пронађено на ушћу Црквене у Врбас???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Испеци па реци

28.10.2019 22:04

Није проблем то сто не знате вец је проблем сто “млатите” овдје о стварима о којима немате појма. Цовјек је подигао оптузницу против пок. Давида док је он јос био зив и отпремио је даље на поступање у друге слузбе и према суду, као сто је то слуцај и са свим осталим предметима. На несрецу младиц је страдао у медјувремену а медији су онда од тога исконструисали цитаву прицу и на томе пуне свој тираз мјесецима. Инаце, подизање оптизнице не знаци ниста друго него да је тузилац написао исту и отпремио према суду. Суд је тај коју потврдјује или одбацује оптузницу. Док је год суд не потврди кривицни поступак не постоји.

Name

Дон Вито

28.10.2019 22:09

Дао сам му понуду коју није могао одбити.

Name

Убице

29.10.2019 07:37

Док је још био жив,знали су да то неће потрајати,па колико дана су " трагали " за Давидом ?

Name

Боки

28.10.2019 19:39

Треба одвојити кукољ од жита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.10.2019 00:20

Шљам са дна каце. Благо оном кога Лаботић буде бранио. Продаће га за шаку долара... А чланови коморе који сједе с њим у истој организацији, нису пуно бољи, ако га прихватају као колегу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

29.10.2019 06:18

По овом испаде да сав сљам који је одбацен треба примити у адвокатуру. Има ли ту логике? Ако не мозе бити судија и тузилац логицно је да не мозе бити адвокат. Против мртвог момка дици оптузницу, па то је морално дно тузиоца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.10.2019 06:32

Саса је добар момак и тузилац. Све му је смјестила свита око Тегелтије и Бајица. Себе перу преко њега. А ово око пиратерије је глупост невидена. Тад је био момак у борби да се презиви. Имас моју подрску као нормалног граданина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

29.10.2019 07:08

Сашу Лаботића познајем. Човјек је добар, вриједан и поштен.Његов једини проблем је што не игра у "колу". Зато му се све ово и дешава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онако

29.10.2019 07:19

То је лопина белосветска.....хоштоплер

ОДГОВОРИТЕ
Name

ххл

30.10.2019 08:58

У Модричи ти судија човјек који је прије тог именовања фалсификовао земљишне књиге. Кадрови, подобни.ух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагогија и корупција

30.10.2019 10:51

И судије и тужиоци и адвокати, све је то исто, завапи Ристо. Ништа ниси рекао ново, резигнирано ће Јово. Ај не будали, шта фали, важно је да се римује тјеши их Средоје. Како рекоше, тако одоше, попише, поједоше, ништа не платише,тако навикло.

ОДГОВОРИТЕ