Advokati RS ZA i PROTIV vraćanja Saše Labotića

Advokati u RS podijeljenog mišljenja o vraćanju bivšeg tužioca Saše Labotića među advokate. Jedni se pozivaju na poštovanje Zakona, dok drugi smatraju da sve ono što se desilo i u čemu je Labotić učestvovao moralo da utiče na njegovo imenovanje.

Republika Srpska 28.10.2019 | 20:07
Advokati RS ZA i PROTIV vraćanja Saše Labotića
Bivši tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva Saša Labotić, vraća se među advokate uprkos činjenici da ga je Sud BiH 2008. godine osudio za pirateriju, što je on prilikom prijavljivanja za posao tužioca sakrio od VSTS BiH. Ovaj savjet nedavno je odbio žalbu Saše Labotića i potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komsije, kojom je ovaj tužilac razriješen dužnosti.

Iako u Zakonu o advokaturi RS u članu 6, stavu 7, piše da advokat ne smije biti osuđivan ni za jedno krivično djelo koje bi ga činilo nedostojnim povjerenja za bavljenje advokaturom, ta odluka je po Zakonu o izvršenju krivičnog postupka zastarjela i iz evidencije o osudama obrisano je počinjeno djelo.

Iz Advokatske komore RS pojašnjavaju da u ovom slučaju nije bitan ničiji lični stav, već samo ono što stoji u Zakonu.

„On jeste osuđivan za krivično djelo prije 10-15, 20 godina i izbrisana je iz evidencije. Što znači da on ima uvjerenje Okružnog suda u Banjaluci da protiv njega nije podignuta optužnica na pravnoj snazi i ima  uvjerenje iz Policije koja vodi evidenciju prema mjestu prebivališta da nije osuđivan.“, kaže predsjednik Advokatske komore RS, Branislav Rakić.

Advokat Marko Dragić ne slaže se sa činjenicom da je Labotić ponovo među advokatima. Poručuje da uprkos Zakonu, ovo predstavlja udar na pravni sistem.

„U stabilnim pravnim sistemima advokatura je dio pravosuđa sa druge strane stola, sa istim ciljem  da se obezbijedi željeni, odnosno programirani društveni red, odnosno poredak odnosa. U tom smislu ne bi trebalo dozvoliti da lica koja budu odstranjena iz sudova ili tužilaštava da se bave advokaturom.“, kaže Dragić.

U Zakonima Republike Srpske za sada ne postoji takva odredba, koja bi umanjila ili u potpunosti uticala da se ovakve stvari dešavaju. Pojedini advokati kažu da bar sa etičke strane Labotić ne bi trebao da nastavi sa radom.

„Rukovođen ovim problemom Labotića, trebalo bi pod hitno inicirati izmjene Zakona o advokaturi RS i u član 6 ugraditi jednu odredbu koja zabranjuje upis u imenik advokata svim licima koji su odstranjeni iz tužilaštva ili sudova.“, kaže advokat Marko Dragić.

Saša Labotić je ostao poznat i po tome što je podigao optužnicu protiv pokojnog Davida Dragičevića, i to 6 dana nakon što je njegovo tijelo pronađeno na ušću Crkvene u Vrbas.



BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Rale

28.10.2019 19:25

Da li mu stradalo djete dodje ponekad u san. Srbi su se nekad prema svojim pokojnicima odnosili casno i ljudski, a vidi sad.

ODGOVORITE
Name

Gligorev

28.10.2019 19:34

Šta je motivisalo tužioca Sašu Labotića da podnese optužnicu protiv pokojnog Davida Dragičevića, šest dana nakon što je njegovo tijelo pronađeno na ušću Crkvene u Vrbas???

ODGOVORITE
Name

Ispeci pa reci

28.10.2019 22:04

Nije problem to sto ne znate vec je problem sto “mlatite” ovdje o stvarima o kojima nemate pojma. Covjek je podigao optuznicu protiv pok. Davida dok je on jos bio ziv i otpremio je dalje na postupanje u druge sluzbe i prema sudu, kao sto je to slucaj i sa svim ostalim predmetima. Na nesrecu mladic je stradao u medjuvremenu a mediji su onda od toga iskonstruisali citavu pricu i na tome pune svoj tiraz mjesecima. Inace, podizanje optiznice ne znaci nista drugo nego da je tuzilac napisao istu i otpremio prema sudu. Sud je taj koju potvrdjuje ili odbacuje optuznicu. Dok je god sud ne potvrdi krivicni postupak ne postoji.

Name

Don Vito

28.10.2019 22:09

Dao sam mu ponudu koju nije mogao odbiti.

Name

Убице

29.10.2019 07:37

Док је још био жив,знали су да то неће потрајати,па колико дана су " трагали " за Давидом ?

Name

Boki

28.10.2019 19:39

Treba odvojiti kukolj od žita.

ODGOVORITE
Name

Ja

29.10.2019 00:20

Šljam sa dna kace. Blago onom koga Labotić bude branio. Prodaće ga za šaku dolara... A članovi komore koji sjede s njim u istoj organizaciji, nisu puno bolji, ako ga prihvataju kao kolegu.

ODGOVORITE
Name

Xx

29.10.2019 06:18

Po ovom ispade da sav sljam koji je odbacen treba primiti u advokaturu. Ima li tu logike? Ako ne moze biti sudija i tuzilac logicno je da ne moze biti advokat. Protiv mrtvog momka dici optuznicu, pa to je moralno dno tuzioca!

ODGOVORITE
Name

Ja

29.10.2019 06:32

Sasa je dobar momak i tuzilac. Sve mu je smjestila svita oko Tegeltije i Bajica. Sebe peru preko njega. A ovo oko piraterije je glupost nevidena. Tad je bio momak u borbi da se prezivi. Imas moju podrsku kao normalnog gradanina.

ODGOVORITE
Name

Mila

29.10.2019 07:08

Sašu Labotića poznajem. Čovjek je dobar, vrijedan i pošten.Njegov jedini problem je što ne igra u "kolu". Zato mu se sve ovo i dešava.

ODGOVORITE
Name

Onako

29.10.2019 07:19

To je lopina belosvetska.....hoštopler

ODGOVORITE
Name

ххл

30.10.2019 08:58

У Модричи ти судија човјек који је прије тог именовања фалсификовао земљишне књиге. Кадрови, подобни.ух.

ODGOVORITE
Name

Demagogija i korupcija

30.10.2019 10:51

I sudije i tužioci i advokati, sve je to isto, zavapi Risto. Ništa nisi rekao novo, rezignirano će Jovo. Aj ne budali, šta fali, važno je da se rimuje tješi ih Sredoje. Kako rekoše, tako odoše, popiše, pojedoše, ništa ne platiše,tako naviklo.

ODGOVORITE